חרם מודעות על עיתון "אנטישמי" בקליפורניה
מאמרים ומכתבים אנטי-ישראלים ב"ברקלי דיילי פלאנט" עוררו את חמתם של תושבים - שיצאו למאבק בעורכת העיתון. היא דבקה בחופש הביטוי, וקוראת לפתרון של שני עיתונים
האם עיתון מקומי שיוצא לאור בעיר ברקלי בצפון קליפורניה נגוע באנטישמיות? כך סבורים האנשים שעומדים מאחורי שני קמפיינים נפרדים נגד העיתון "ברקלי דיילי פלאנט", אשר טוענים כי מאמרי הדעה והמכתבים למערכת שמתפרסמים בו מציגים באופן חד-צדדי עמדה אנטי-ישראלית.
ג'ים סינקינסון, שפתח בקמפיין שמטרתו למנוע פרסום מודעות בעיתון, טוען שהעורכת בקי אומאלי "מכורה להתבטאויות אנטי-ישראליות כמו שאלכוהוליסט מכור לשתייה". הוא אמר ל"ניו יורק טיימס" כי אם ברצונה לשרת ולרצות את הקהילה היהודית באזור, עליה להימנע לחלוטין מלעסוק בנושא.
אולם אומאלי מכחישה שדעתה מוטה נגד ישראל ומתנגדת בתוקף לאפשרות שלא לפרסם מאמרים הנוגעים למדינה, במיוחד בעיר שבה קיימת קהילה יהודית גדולה. "אם מישהו אומר משהו שאתה לא אוהב, תאמר מה דעתך", היא מסבירה, "אני מרגישה שזו זכות להיות בגילי בעמדה שאני יכולה לגרום לזה לקרות".
כלב השמירה רוצה רפורמה
אומאלי, בת 69, היא עיתונאית מקומית ותיקה שרכשה את העיתון עם בעלה לפני שבע שנים, לאחר שיצאו לגמלאות. הקמפיין הצליח לפגוע קשות בעיתון שבבעלותה, שגם המשבר הכלכלי לא חס עליו. כמות המודעות ירדה ב-60 אחוז בהשוואה לשנה שעברה ובאוקטובר היא נאלצה לפטר חלק מהכתבים. למרות זאת, היא מדגישה כי היא מחוייבת לחופש הביטוי ואין בכוונתה להפסיק לפרסם מכתבים ששולחים קוראים.
יש לציין כי העיתון מפרסם מאמרים ומכתבים שנויים במחלוקת גם בנושאים אחרים, למשל מכתב של אקטיביסט שהצדיק רצח של ארבעה שוטרים לבנים בידי גבר אפריקני-אמריקני. בעלה של אומאלי, מייקל, מדגיש כי יש הבדל בין מכתבים לבין מאמרים. לדבריו, "אנחנו מפרסמים דברים של אנשים שאנחנו בקושי יכולים לעמוד באותו חדר איתם".
בנוסף לקמפיין שמטרתו למנוע מהמפרסמים לשתף פעולה עם המקומון, נפתח אתר אינטרנט בשם "כלב השמירה של הדיילי פלאנט" שטוען כי אומאלי מובילה קו אנטישמי ואנטי-ישראלי. עורך האתר, ג'ון גרץ, מסביר כי מטרתו אינה לסגור את העיתון אלא לערוך בו "רפורמה".
מנסים לאיית נכון את הכותרות
"המטרה אינה לתקוף את העיתונות. המטרה היא לגרום לעיתונות להיות אחראית", הוא אומר. לטענתו, העיתון לא בודק את העובדות במכתבים - פעולה שלאומאלי אין משאבים להקצות עבורה. "אנחנו עושים מאמץ רציני לאיית נכון את רוב המלים שבכותרות, דבר שאנחנו לא תמיד מצליחים", אומרת אומאלי, "וכמובן שאיננו מפרסמים ביודעין משהו שאנחנו יודעים שאינו נכון. אבל, בכנות, יש דברים שאנחנו פשוט לא יודעים".
ב-2006 פירסם העיתון מכתב של סטודנט איראני החי בהודו, שטען כי היהודים הביאו על עצמם
את הרדיפות אחריהם במהלך ההיסטוריה - כולל בימי המשטר הנאצי. המכתב הוביל לגינוי מצדם של מנהיגים בקהילה ושבועיים לאחר מכן פירסמה אומאלי תגובה שבה הודתה כי המכתב כלל "הכללות גזעניות שקריות מהסוג הגרוע ביותר".
בינתיים, מנהיגי הקהילה היהודית נזהרים מהלתערב בקמפיין נגד ה"ברקלי דיילי פלאנט". מנהל הליגה נגד השמצה בסן פרנסיסקו הסמוכה, ג'ונתן ברנשטיין, אמר כי למרות שהעיתון פירסם חומרים "מעוררי מחלוקת ומלאי שנאה", המאמצים נגדו הם עצמאיים.
שני הצדדים נפגשו לאחרונה בניסיון למצוא פתרון למחלוקת, אבל לא ברור אם הייתה התקדמות. אומאלי העלתה פתרון של "שתי מדינות" לקונפליקט - והציעה שמבקריה יפתחו עיתון משלהם.