אבו דאבי צפויה לסייע לדובאי, באופן מוגבל
אבו דאבי, בירת איחוד האמירויות ומיצואניות הנפט המובילות בעולם, צפויה לסייע לשכנתה, אך לא עם "צ'ק פתוח"
ראשי דובאי מקווים שראשי הנסיכות השכנה, אבו דאבי, בירת איחוד האמירויות ואחת מיצואניות הנפט המובילות בעולם, תסייע לחלץ אותם מהמשבר הפיננסי. מטרת המגעים בין ראשי האמירויות: להרגיע את השווקים במהלך השבוע הקרוב, בעוד האנליסטים מנסים לגלות אילו בנקים ואילו מוסדות חשופים למשבר, לאחר שדובאי הודיעה בשבוע שעבר כי אינה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה.
- מתשובה עד לבייב: ישראלים שעשו עסקים בדובאי
- 3 הבנקים הגדולים: איננו חשופים למשבר בדובאי
- פרשנות: על הבנקים בישראל להעריך נזקים
- קריסה בדובאי: ממשלת האמירות שקועה בחובות
"ערעור הביטחון בשווקים בדובאי טומן בחובו סיכונים לאבו דאבי", אמר האני סאברה, מקבוצת Eurasia, מכון מחקר שמושבו בארה"ב המעריך את הסיכונים הפוליטיים עבור משקיעים זרים בדובאי ובמפרץ הפרסי. "הבדלי הגישות בין שתי האמירויות נותרו בעינם, בכל הנוגע למדיניות הכלכלית ולהתמודדות עם המשבר הכלכלי, אולם כעת אבו דאבי היא ללא ספק הדומיננטית ביותר מבין השתיים", הוסיף סאברה. כיסיה הריקים של דובאי, בעיקר בשל צניחת מחירי הנדל"ן ותוכניות הפיתוח היומרניות של הנסיכות, עוררו חששות בשווקי העולם, מכך שהמשבר הכלכלי עדיין לא הסתיים.
בהודעה מפתיעה שפרסמה ביום רביעי, הודיעה דובאי כי היא מעוניינת בדחייה של שישה חודשים בתשלום חובותיה, בסך 60 מיליארד דולר, השייכים לזרוע הפיתוח העיקרית שלה - "Dubai World". נכסיה המגוונים של דובאי העולמית נעו החל מהאי המלאכותי בצורת דקל המוקם מול חופי דובאי, דרך מפעילת הנמלים DP World, ועד לחנות האופנה היוקרתית בארניס שבניו יורק.
על רקע המשבר, נרשמו אתמול (ו) ירידות שערים בוול סטריט, כשמדד דאו ג'ונס רשם ירידה של 1.5% - הירידה הגדולה ביותר של המדד מזה כחודש, ביום מסחר שננעל מוקדם בשל חג ההודיה. גם בורסות אסיה רשמו ירידות חדות, זה היום השני ברציפות, אולם בורסות אירופה, שנפלו ביום חמישי, ננעלו ביום ששי דווקא בעליות שערים, מתוך תקווה שהמשבר לא יתפשט למדינות נוספות במפרץ.
תגובתה של אבו דאבי עשויה להכריע את הכף. בתחילת השנה, בשיא המשבר העולמי, העניקה כבר אבו דאבי סיוע של 10 מיליון דולר לשכנתה דובאי.
במאמר מערכת שפורסם בעיתון "The National", המשקף לרוב את דעות שליטיה של אבו דאבי, נכתב כי התשתית של דובאי יציבה, והוזכר סיפור חילוצה של ענקית הרכב ג'נרל מוטורס בידי הממשל האמריקני, כרמז לכך שקריסה של דובאי תפגע באיחוד האמירויות כולו. "ביטחון הוא מצרך שביר", נכתב במאמר.
עם זאת, הנדיבות של אבו דאבי צפויה להיות מוגבלת. "אני מניחה שאבו דאבי לא תתן צ'ק פתוח לדובאי", מסרה ג'יין קינימונט, אנליסטית לונדונית המתחמה בכלכלות המפרץ. תמורת כספה, אבו דאבי השמרנית והזהירה תוכל לקבל השפעה גדולה יותר על מדיניות הפיתוח של שכנתה, שבמשך שנים הנהיגה מדיניות של הוצאות ללא כיסוי.
חשיפת הבנקים
דובאי לוותה 80 מיליארד דולר במשך ארבע שנות בנייה מסיבית, שהפכו את המדינה למרכז תיירותי ופיננסי. אולם על פי דו"ח שפרסם דויטשה בנק עולה שבעקבות המשבר הכלכלי העולמי, סבלה דובאי ממשבר הנדל"ן הקשה ביותר בעולם, כשמחירי הבתים צנחו ב-50% ממחירי השיא שנרשמו ב-2008.
HSBC, הבנק הגדול באירופה, ובנק סטנדרד צ'רטד הם הבנקים הזרים הגדולים באיחוד נסיכויות המפרץ. לבנק HSBC היו הלוואות בשווי 15.9 מיליארד דולר באיחוד נסיכויות המפרץ נכון לסוף המחצית הראשונה של השנה.
אנליסטים של גולדמן זאקס בראשותו של רוי ראמוס העריכו כי הפסדי האשראי הפוטנציאליים של HSBC הקשורים לדובאי וורלד יעמדו ככל הנראה על 611 מיליון דולר, ואילו סטנדרד צ'רטר הפסידה 177 מיליון דולר. אולם על פי הדו"ח שפרסם אתמול גולדמן זאקס, ההשפעה על שני הבנקים תהיה "תחת שליטה".
דיוויד האל, דובר HSBC בהונג קונג סירב להגיב על הדו"ח ועל כל הקשור לחשיפת הבנק לדובאי. גם דובר סטנדרד סירב להגיב.
האנליסטים של גולדמן זאקס ביפן בראשותו של טויוקי סמשימה העריכו שעלויות האשראי הקשורות לדובאי וורלד בבנקים היפנים מיצובישי, מיזוהו וסומיטומו גם כן יהיו "תחת שליטה".