שרים מהליכוד נגד "ההקפאה המיותרת"
סילבן שלום: הקפאת הבנייה לא תביא לחידוש המו"מ. גלעד ארדן: אג'נדה פוליטית של ברק הולידה את צווי המינהל החפוזים. עוזי לנדאו הגיש ערר על החלטת הקבינט - תובע דיון בממשלה. ובינתיים הוגשו החתימות לכינוס מרכז הליכוד
הקבינט אישר ברוב גדול את הקפאת הבנייה בהתנחלויות לעשרה חודשים, אבל בממשלה הרחבה הדברים נראים מעט אחרת. ראש הממשלה נתניהו, ששמע הבוקר (יום א') בפורום "שרינו" של הליכוד טענות קשות על נושא הצווים של המינהל האזרחי, ביקש פגישה עם ראשי המועצות בגדה ואמר: "חס וחלילה, שלא יקרה ביהודה ושומרון מה שקרה בגוש קטיף. צריך לעשות הכל כדי למנוע זאת". שר הביטחון מצידו הודיע על גיוס של 40 פקחי בנייה חדשים בתוך שבועיים, נוסף על ה-14 העובדים כיום, כדי לוודא כי הקפאת הבנייה הזמנית אכן מתבצעת.
השר סילבן שלום, שהיה בחו"ל בעת ההצבעה בקבינט, טוען שלא ידע כלל שהיא צפויה - והיה מצביע נגד. "הקפאת הבנייה מיותרת, ולא תשיב את הפלסטינים אל שולחן המשא-ומתן", הוא אמר. משה כחלון תבע להקים ועדה ממשלתית, שתתמודד עם מצוקות התושבים בתנאים החדשים.
שלא יקרה ביו"ש מה שקרה בגוש קטיף (צילום: AP)
גלעד ארדן תקף חזיתית את שר הביטחון: "הוא לא כל-כך תמים, לו אג'נדה
פוליטית. יש הערב כינוס של לשכת מפלגת העבודה. אסור לנו כליכוד לשלוח את ראשי הרשויות לעמוד מול המינהל האזרחי, שאין לו אפילו אמצעים לטפל בערעורים על תוכנית ההקפאה. המינהל האזרחי לא מצליח לטפל בבעיות הקיימות היום, ויש בעיה עם הצווים להקפאה, שנשלחו עד כניסת השבת ובמוצאי שבת לראשי הרשויות".
ארדן שוחח עם ראשי רשויות ביהודה ושומרון, ושמע מהם טענות קשות על חלוקת הצווים של המינהל האזרחי. לטענתו, למינהל אין יכולת תקציבית וכוח אדם לטפל בערעורים על הצווים ולשנותם בהתאם. לאור כל זאת, נוצרת לדבריו פגיעה חמורה בזכויות האדם של המתנחלים. להקפאת הבנייה מתנגד ארדן, השר להגנת הסביבה, "אבל לצערי - כרגע
אין בכוחי לעצור אותה".
השר יולי אדלשטיין שאל את ראש הממשלה נתניהו במהלך ישיבת שר הליכוד: "מה אתה מצפה שאעשה ביום שיתפוצץ לי צינור ביוב מחוץ לבית?". השר אדלשטיין, תושב כפר דניאל שבגוש עציון, אמר שאין להתעלם מ-300 אלף תושבי יהודה ושומרון. הוא הביע חשש ששר הביטחון יאכוף יתר על המידה את הקפאת הבנייה, מבלי להתחשב בזכויות האדם. הוא גם קרא לתת פיצוי הולם לתושבי ההתנחלויות ולרשויות המקומיות בגין ההקפאה.
בדרך למרכז סוער
בעבודה כצפוי מגנים השרים על המהלך ודוחים את ההאשמות: "הוא מחויב המציאות במצב האסטרטגי הסבוך שבו ישראל תונה", אומר יצחק הרצוג. "מי ששמע את ג'ורג' מיטשל יודע שאין בהחלטה הזו אג'נדה פוליטית. זו החלטה חשובה שאין לה תקדים, ויש לה סיכוי לשנות את פני המזרח התיכון - העניין מוטל כעת לפתחו של אבו-מאזן".
עוזי לנדאו מ"ישראל ביתנו", היחיד שהרים ידו בקבינט נגד
ההקפאה, הגיש היום ערר על ההחלטה ודרש להעבירה למליאת הממשלה. "מדובר בנושא מרכזי בסדר יומה של המדינה, וחיוני כי לכל חברי הממשלה תינתן הזדמנות להביע את דעתם".
ובינתיים, "נאמני הליכוד" משנסים מותניים ומנסים להחריף את המאבק. ח"כ דני דנון הגיש ליו"ר המרכז, משה כחלון, את החתימות הדרושות לכינוס מרכז המפלגה, כדי לדון בהקפאת הבנייה הזמנית בהתנחלויות. לטענתו, החתימות "מבטאות את דעת הקהל בליכוד, כולל של שרים". השר כחלון אמר בתגובה כי "גם בשעות של משבר, יש לערב את החברים בליכוד ולדון בדברים".