בקרוב: לסביות יוכלו לתרום ביציות לבנות זוגן
היועץ המשפטי לממשלה הנחה את משרד הבריאות לאפשר תרומה של ביצית שנשאבה מאישה המבקשת לתרום אותה לבת הזוג שלה. המשמעות: אישה תוכל לתרום ביציות לבת הזוג שלה, שתישא את ההריון. מאז 2006, הוגשו 5 בקשות לתרומת ביציות בין בנות זוג - אך משרד הבריאות אישר רק שתיים מהן
האם צפויה בקרוב פריצת דרך בזכויות הגייז בישראל? היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז הנחה את משרד הבריאות כי אין לאסור או להגביל תרומה של ביצית מאישה לבת זוגתה, אלא בנסיבות בהן הדבר עומד בסתירה לתקנת הציבור, כגון חשש שהדבר נעשה תוך ניצול מצוקה או לשם סחר בביציות.
מזוז קיים את הדיון בעקבות מספר פניות שקיבל משרד הבריאות לאשר תרומה והשתלה של ביצית שתרמה אישה לבת זוגתה. מזוז קבע, כאמור, כי אין לראות בתרומה בין בנות זוג מעשה שעומד בסתירה לתקנות הציבור, וכי יש לאשר את התרומה.
היועץ המשפטי הדגיש כי בסוגיות אחרות הנוגעות לזכויות בני זוג מאותו מין, אין לראות בעמדתו משום יצירה או הכרה בסטטוס משפחתי חדש, וכי שאלות אלו צריכות להיות מוכרעות על ידי המחוקק. בסוף הדיון ציין מזוז כי המצב המשפחתי הנוכחי, שאינו כולל הסדרה מקיפה והולמת של סוגייה רגישה זו של תרומת ביציות, והשולל קטגורית את תרומת הביציות בנסיבות שאינן במסגרת טיפול רפואי, אינו משביע רצון ומצדיק מאמץ לקידום הצעת חוק בנושא זה.
עו"ד נעמה צורף (הלוי) שמייצגת חמישה זוגות שהגישו בקשות למשרד הבריאות בנושא זה, בירכה על הנחייתו של היועץ: "מדובר בהחלטה החשובה אשר פותחת פתח לזוגות רבים לממש את הזכות להורות,ובבצעד חשוב ואמיץ נוסף שעושה היועץ המשפטי לממשלה והיועצת המשפטית של משרד הבריאות."
מאז 2006 אושרו רק שתי בקשות להורות מהסוג הזה מתוך החמש שהוגשו, וצורף הוסיפה עוד כי היא "מצטערת על כך שנדרשו למעלה משנתיים של מאבק כדי להגיע לרגע המרגש הזה, שנתיים שבהם אחד מהזוגות נאלץ לנדוד לחו"ל כדי לבצע את טיפולי הפריון, אשר בהתאם להוראה של היועמ"ש, יכולים היו להתבצע במדינת ישראל. הוראה זו, יחד עם החוק תרומת ביצית המתקדם, מעמידים את מדינת ישראל במקום נכבד של נאורות והתאמת החוק לתופעות חיים אשר באו לעולם לאחר חקיקתו".
גלגולה של ביצית
ב-2006 אישרה לראשונה היועצת המשפטית של משרד הבריאות, עו"ד מירה היבנר-הראל, הליך שבאמצעותו אישה תרמה
ביציות לבת זוגה שנשאה את ההריון המשותף. אחת מבנות הזוג סבלה מבעיות פוריות ונזקקה ממילא לתרומת ביצית.
הראל הסתמכה באישורה על תקנות בריאות העם הנוגעות לשאיבת ביצית, והמאפשרות תרומת ביצית אנונימית מאשה לאישה, בתנאי שזו שהביצית נשאבת מגופה עוברת טיפולי הפריה לאחר שרופא מאשר את ההליך.
במקרה כזה, האישה שנשאה את ההריון נחשבת לאמו הביולוגית, אך תורמת הביצית (האם הגנטית) יכולה להגיש בקשה לבית המשפט לאמץ את התינוק.
חוק מתקדם יותר, שיסדיר את הליך תרומת הביציות ויחליף את התקנות הקיימות כיום, יאפשר מנגנון של תרומה גם מאישה שאינה נמצאת בטיפולים לאישה אחרת, תמורת פיצוי כספי לתורמת. חוק זה אושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, אך הוא מתעכב כעת בשל העובדה שסגן שר הבריאות יעקב ליצמן לא החיל עליו "דין רציפות", ומבקש להתייעץ עם רבנים בנושא. לאחרונה התחייב בפני עופרה בלבן מנכ"ל עמותת "חן לפיריון", כי בתוך חודשיים יניח את החוק על שולחן הכנסת.
היועצת המשפטית של הכנסת עו"ד מירה היבנר הראל מציינת כי לא מדובר בהחלטה תקדימית או באישור גורף לסוג הורות שכזה לכל הזוגות הלסביים, אלא באישור של בקשה שעומדת בתקנות בריאות העם – כאשר לאחת
הנשים יש בעיית פוריות ובמסגרת זו היא עוברת שאיבת ביציות. לדברי היבנר-הראל "אין פה מקרה תקדימי, אלא החלטה שנועדה לתת מענה למקרה מסויים. ההחלטה מיועדת לאישה שיש לה בעייית פוריות ומסיבה זו נשאבו ממנה ביציות ונוצרו עוברים מוקפאים והיא לסבית וחברתה מבקשת את אותן ביציות מופרות. היועץ המשפטי לממשלה ציין כי כל מקרה יידון לגופו ויהיה תלוי בחקיקה שתהיה באותו הזמן".
היבנר-בראל ציינה עוד כי היא מקווה ש"לא ירחק היום" עד שיעבור חוק הביציות המסדיר את נושא תרומת הביציות ומאפשר גם תרומת ביציות לא אנונימית מאישה לאישה. עם זאת הדגישה כי גם במסגרת חוק הביציות לא יתאפשר לזוגות לסביים להרות בכל מקרה "תרומת ביציות לא אנונימית לא תהיה פתוחה לכל העולם אלא בכפוף לאישור של ועדת חריגים".