שתף קטע נבחר

 

צרפת ורואנדה הסכימו לחדש היחסים הדיפלומטיים

שלוש שנים אחרי שחקירה צרפתית לבירור נסיבות מותו של נשיא רואנדה לשעבר הובילה לניתוק הקשרים, הכריזו המדינות כי הקשרים הדיפלומטיים יחודשו

ארמון האליזה הודיע כי צרפת ורואנדה הסכימו לחדש את קשריהן הדיפלומטיים - שלוש שנים אחרי שהמתיחות סביב חקירה צרפתית של האירועים שקדמו לרצח העם במדינה האפריקנית הוביל לניתוק היחסים.

 

לשכתו של הנשיא ניקולא סרקוזי מסרה כי ראש המטה של הנשיא, קלוד גיאן, נפגש עם נשיא רואנדה פול קגאמה בבירה קיגלי. השניים הגיעו להסכמה שתאפשר את חידוש היחסים הדיפלומטיים בין המדינות.  

 

קגאמה ניתק את הקשרים עם צרפת בנובמבר 2006, במחאה על קריאתו של שופט צרפתי להעמידו לדין בגין מות קודמו, ג'ובנל הביארימנה, באפריל 1994, באירוע שבעקבותיו פרצה האלימות הקשה במדינה. הרשויות בצרפת פתחו בחקירת נסיבות מותו של הנשיא לשעבר, משום שבין אנשי הצוות של מטוסו שהופל נמנו אזרחים צרפתיים.

 

בעקבות החקירה הצרפתית, הקימה רואנדה ועדת חקירה עצמאית, שקבעה כי 34 בכירים צרפתים מעורבים ברצח העם וקראה להעמידם למשפט. בין השמות שהוזכרו בדו"ח שפרסמה ועדת החקירה הרואנדית היו גם שמותיהם של ראש הממשלה לשעבר דומיניק דה-וילפן והנשיא המנוח פרנסואה מיטראן.

 

ממצאי החקירה הרואנדית דירדרו עוד יותר את היחסים בין המדינות. צרפת, שתמכה במשטר בהנהגת ההוטו ששלט ברואנדה בתקופה שקדמה לאירועים, הכחישה מאז ומעולם כל מעורבות במעשי הטבח.

לטענת צרפת, הדו"ח של ועדת החקירה היה מוטה. "ניתן לפקפק באובייקטיביות של המנדט שניתן לוועדת החקירה ה'עצמאית'", אמר אז משרד החוץ הצרפתי.

 

יירוט מטוסו של הנשיא הצית את האלימות שבמהלכה נרצחו יותר מ-800 אלף בני אדם - רובם בני שבט הטוטסי ובני הוטו מתונים - בפחות ממאה ימים. לטענת רואנדה, צרפת טיפחה מנהיגי הוטו מקומיים שהורו על ביצוע מעשי הזוועה. צרפת טענה כי כוחותיה, אשר שרתו במסגרת משימה של האו"ם, רק סייעו להגן על התושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קגאמה. הסכים לחדש הקשרים
צילום: EPA
צילום: איי פי
800 אלף נרצחו בתוך חודשים
צילום: איי פי
מומלצים