איראן: נבנה 10 מתקנים חדשים להעשרת אורניום
איראן ממשיכה להתגרות בסוכנות לאנרגיה אטומית. הממשלה הורתה לתכנן בתוך חודשיים עשרה מתקנים חדשים להעשרת אורניום, "כדי לספק את צרכי החשמל של המדינה"
ממשלת איראן פועלת לבנות עשרה מתקנים נוספים להעשרת אורניום בחודשים הקרובים. בישיבה שנערכה היום (א') הורתה הממשלה, בראשותו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, לסוכנות לאנרגיה אטומית במדינה לתכנן בתוך חודשיים את הקמתם של עשרה מתקני העשרה, הדומים למתקן שכבר קיים בנתנז.
לפי הדיווחים בסוכנויות הידיעות האיראניות, לחמישה מהמתקנים החדשים כבר אותר מקום. מיקומם של חמישה מתקנים נוספים טרם נקבע, והאיראנים מחפשים אחר אתרים מתאימים לבנייתם.
אחמדינג'אד אמר כי הצנטריפוגות שיותקנו במתקנים החדשים נועדו לספק את צרכי החשמל של המדינה. לדבריו, איראן זקוקה לצנטריפוגות רבות יותר ומתקדמות יותר, "כדי להגיע למצב שבו נוכל לייצר 250-300 טונות דלק גרעיני".
איראן מעוניינת לשדר לעולם מסר לפיו היא מתעלמת מדרישת הקהילה הבינלאומית להשעות את תוכנית הגרעין שלה, וממשיכה בתוכנית הגרעין שלה כרגיל. זאת, למרות שבסוף השבוע קראה מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לאיראן להפסיק את בניית המתקן ליד קום.
שש המעצמות גם דרשו מאיראן לספק מידע על מטרות המתקן ולוחות הזמנים של הקמתו. לבסוף, דורשות המעצמות מהמשטר האיסלאמי בטהרן לאשר שלא התקבלה כל אחת לגבי הבנייה או אישור הבנייה של כל מבנה המיועד לצרכי תוכנית הגרעין, שלא דווח עליו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
סנקציות בדרך? הגרעין לא ייעצר
על רקע פעילותן של החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, השוקדות בימים אלה על צעדי ענישה נגד איראן, טהרן מנסה לאותת כי הסנקציות לא משיגות את מטרתן ולא מפריעות לה להמשיך בפיתוח תוכנית הגרעין.
יעידו על כך התבטאויות תוקפניות במיוחד של בכירים באיראן במהלך סוף השבוע. האייתולה אחמד חתאמי הבהיר כי ארצו תמשיך בתוכניתה הגרעינית ולא תיכנע לשוחד ואיומים, והנציג האיראני בסוכנות היבנלאומית לאנרגיה אטומית, עלי אשגר סולטנייה, הודיע כי המדינה תגביל מעתה את שיתוף הפעולה שלה עם הסוכנות. הגדיל לעשות המחוקק השמרן מוחמד כראמיראד, שאיים כי ייתכן שאיראן תשקול לפרוש מהאמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני.
ארה"ב ומדינות המערב חוששות כי במקביל לתוכנית הגרעין האזרחית של איראן, היא חותרת בחשאי לייצר ראשי קרב גרעיניים. אך טהרן דוחה את הטענות האלה וטוענת כי תוכנית הגרעין נועדה לצרכי שלום והכורים הגרעיניים שלה נועדו להפקת חשמל.