פקחים חילקו צווי הפסקת עבודה בהתנחלויות
פקחי המנהל האזרחי סיירו בגדה וחילקו צווים נקודתיים בדבר הפסקת עבודה. במקביל, הוגשה עתירה לבג"ץ בבקשה שיורה לבטל את ההקפאה. ראש מועצת גוש עציון במכתב לשרים: "זה הרס ההתיישבות". נתוני הלמ"ס: ירידה חדה בהתחלות בנייה בשטחים מתחילת השנה
אחרי שחילקו את צווי הקפאת הבנייה בהתנחלויות לכל ראשי המועצות ביהודה ושומרון - יורדים הפקחים גם לאתרי הבנייה. היום (ב') החלו פקחי המנהל האזרחי, המלווים על ידי שוטרים וחיילי צה"ל, לסייר בהתנחלויות בגדה המערבית ולאכוף את הצווים שאושרו על ידי הקבינט.
הפקחים חילקו מספר צווים נקודתיים בדבר הפסקת עבודה במוקדים שונים. מטרת הפקחים היא לבדוק בשטח כל ניסיון להפר את הקפאת הבנייה. משתתפי הסיורים נערכו מראש לאפשרות שיהיו ניסיונות למנוע את הגעתם ליישובים השונים, ובבמקרים קיצוניים אף לפגוע בהם באופן אישי - אך לפי שעה לא נרשמו אירועים חריגים.
הפקחים מצוידים במסמכים שונים שנועדו לסייע להם לבחון אם נעשו שינויים בשטח. בימים הקרובים הם אף יצוידו בתצלומי אוויר שצולמו בגיחה שנערכה ביום שישי, כדי שיוכלו להשוות בין המצב הקיים לכל שינוי שיתבצע בקרקע. על פי ההנחיות, יש להפסיק כל בנייה שהחלה אם עד ליום שישי לא הגיעה לשלב יציקת היסודות.
הפרה של הנחייה זו פירושה צו מיידי המורה על הפסקת העבודה. במידה שהבנייה נמשכת, ניתן יהיה להחרים את כלי העבודה ואף להזעיק כוחות יעודיים על מנת להביא להפסקתה. מי שיפר את הצו עלול להישפט, וצפוי לעונש של עד שנתיים מאסר בפועל.
"המראות דומים, המדים דומים ואפילו הממשלה דומה"
בימים הקרובים צפויים להצטרף פקחים נוספים למנהל האזרחי, על מנת לסייע באכיפת הקפאת הבנייה. שר הביטחון אהוד ברק הודיע אתמול על גיוס של 40 פקחי בנייה חדשים בתוך שבועיים, נוסף על ה-14 העובדים כיום, כדי לוודא שהקפאת הבנייה אכן נשמרת. במקביל, יימשכו לאורך הימים הקרובים הסיורים בשטח, בשעות משתנות. כן תתבצע אכיפה בדרכים נוספות - כל זאת כדי להבטיח שהחלטת הקבינט מיושמת הלכה למעשה.
במסגרת המחאה הגוברת נגד ההקפאה, שיגר היום היום שאול גולדשטיין, ראש מועצת גוש עציון, מכתב לכל שרי הממשלה, שבו הוא מתייחס במידה של ציניות למה שנראה כמו להיטות יתר של הרשויות בנושא, ומשווה את המהלך הנוכחי להתנתקות. "בטרם יבש הדיו על החלטת הקבינט ובטרם החליטה הממשלה בנושא", כותב גולדשטיין, "הזדרזו הפקחים לאתר 'התחלות בנייה אסורות' ביישובים. ידענו תמיד שממשלת ישראל בראשותכם יעילה ואפקטיבית בכל נושא ובמיוחד בנושאי פיקוח על הבנייה בכל הארץ, ועל כן הזדרזו הפקחים להמשיך במלוא המרץ ולפקח גם בקרב יישובי יהודה ושמרון".
"כידוע לכם", הוא מוסיף, "שואבים עובדי המדינה את כוחם למילוי משימתם מ'רוח הפיקוד'. ואתם זה רוח הפיקוד. שתיקתכם מתפרשת כהסכמה וכאישור לעצור את הבנייה ולדקדק עם הבונים 'כחוט השערה'. אל תתנצלו בעוד מספר חודשים או שנים על כך שישבתם במליאת הממשלה ולא הבנתם שמדובר בהרס ההתיישבות. המראות דומים, המדים דומים ואפילו הממשלה דומה".
27.6% ירידה בהתחלות בנייה בהתנחלויות
בתוך כך, נתונים שפרסמה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מאששים את הטענה כי הבנייה בשטחים מצויה בשפל עמוק עוד לפני החלטת הקבינט על ההקפאה. מהנתונים עולה כי בחודשים ינואר-ספטמבר, נרשמו 1,199 התחלות בנייה באזור יהודה ושומרון - ירידה של 27.6 אחוז לעומת מספר התחלות הבנייה בתשעת החודשים המקבילים אשתקד.
ירידה מסוימת במספר התחלות הבנייה אמנם נרשמה בכל הארץ השנה, אולם שיעורה עומד לפי הנתונים על שלושה אחוז בלבד, כשבאזורים מסוימים דווקא חלה עלייה ניכרת - למשל בירושלים, שם הייתה עלייה של 25 אחוז. הירידה הבולטת ביותר היא במחוז תל-אביב (39 אחוז), ומחוז יהודה ושומרון תופס את המקום השני.
מהלך ההפקאה זכה אתמול לביקורת גם בקרב שרים בממשלה. השר סילבן שלום, שהיה בחו"ל בעת ההצבעה בקבינט, טוען שלא ידע כלל שהיא צפויה - והיה מצביע נגד. "הקפאת הבנייה מיותרת, ולא תשיב את הפלסטינים אל שולחן המשא-ומתן", הוא אמר. משה כחלון תבע להקים ועדה ממשלתית, שתתמודד עם מצוקות התושבים בתנאים החדשים. גלעד ארדן תקף חזיתית את שר הביטחון: "הוא לא כל-כך תמים, יש לו אג'נדה פוליטית".
במקביל, "הפורום המשפטי למען ארץ ישראל" עתר לבג"ץ בבקשה שיורה על ביטול ההחלטה להקפיא את הבנייה, עד שתתקבל החלטת ממשלה מתאימה בעניין. בעתירה, שהוגשה נגד שר הביטחון אהוד ברק והקבינט המדיני-ביטחוני, טוען הארגון כי ההקפאה פוגעת באופן חמור בזכויות היסוד של תושבי יהודה ושומרון. עוד נאמר כי ההחלטה אינה מתבססת על שיקולים ביטחוניים וכי היא צריכה להתקבל על-ידי הממשלה ולא על-ידי הקבינט.