שתף קטע נבחר

 

ביניש: אמרו שאולי לא תהיה עסקה, אין מה לפרסם

בדיון בבג"ץ בעתירה לחשוף את פרטי המו"מ על שחרור שליט, אמרה נשיאת בית המשפט העליון שהבינה כי בין ישראל לחמאס נותרו פערים. בני משפחות שכולות אמרו בדמעות: "איך נדע מה קורה עם רוצחי ילדינו?". נציג המדינה הבהיר שאם רשימת האסירים תיחשף - המתווך יממש את איומו ויעזוב

הדמעות הגיעו עד לבג"ץ - אבל עתירת ההורים השכולים צפויה להידחות. בג"ץ דן לפנות ערב (יום ב') בעתירת הורים שכולים ונפגעי פעולות טרור לפרסם את רשימת האסירים שישראל מתכוונת לשחרר במסגרת עסקת שליט. ההורים טענו בדמעות שהמדינה מפנה להם את הגב, אולם נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, אמרה ששמעה כי בינתיים אין כל עסקה.

 

אתמול הגישה המדינה את תשובתה על העתירה, והודתה כי בעסקה אמורים לצאת לחופשי 980 אסירים. בתום דיון בדלתיים סגורות אמרה ביניש כי "נאמר לנו שעדיין אין עסקה.

 היא מורכבת ולא מוסכמת. יש פערים בין הצדדים וייתכן שלא תהיה עסקה. במצב כזה - אין פרטים לפרסום".

 

השופטים טרם פרסמו את החלטתם, אך לפי דברי ביניש, הם צפויים לדחות את העתירה. "לא נכון לומר שכל הפרטים ידועים לכל המעורבים", היא הוסיפה. "צריך להביא בחשבון שבכל הנושא מעורבים גורמים בעלי אינטרסים שמפיצים דברים. אם תהיה עסקה הגדרנו כבר שיש לשמור על הכלל שמרגע פרסום השמות עם ציון מעשיהם של אותם מחבלים שישוחררו - וכמה שיותר פרטים - יהיו 48 שעות בהן המשפחות יוכלו להתנגד".

 

ביניש ציינה עוד ש"גם כרגע, כאשר עוד לא ידועים הפרטים והשמות, המשפחות יכולות לפנות למחלקת חנינות לקבל פרטים על המחבל ולהעביר את התנגדותם לשחרור. זהו עניין קשה לכולם, זה ברור. זה לא דבר שנידון בקלות ראש, הרגישות ברורה לכולם", היא סיכמה.

 

"בגידה בפעם השנייה"

בדיון השתתפו נציגי הצנזורה וראש מחלקת החנינות במשרד המשפטים. במהלך הדיון הקריא נציג המשפחות השכולות, יוסי מנדלביץ', בעיניים דומעות מכתב לשופטים ביניש, אליעזר ריבלין ואילה פרוקצ'יה. "במקום זה שבו אני עומד לפניכם אין אני עומד יחידי. עמדי ניצבים כאן בשעה זו אלפי חללי הטרור הנורא

של השנים האחרונות: בודדים וזוגות, הורים וילדיהם, בעל ואשתו, משפחות של שלושה דורות, שנהרגו בפיגוע אחד, אך אין הם יכולים לקום על רגליהם ולזעוק נגד ממשלתם", אמר מנדלביץ'.

 

הוא הבהיר כי המשפחות שיקיריהן נהרגו בפיגועי טרור מכירות במרותה של הממשלה, אך מתנגדות נחרצות לאופן שבו היא מנהלת את המשא ומתן. "באנו לפה היום כשאנו מכירים בממשלת ישראל ובסמכותה לקבל כל החלטה בנושא שחרור מחבלים ועסקת שליט, הגם שהחלטה זו אינה הגיונית לדעתנו ומזיקה. עם זאת, איננו מכירים בזכותה להסתיר מידע מן הציבור".


הדיון בבג"ץ הערב. "גם אנחנו רוצים את גלעד בבית" (צילום: גיל יוחנן)

 

מנדלביץ' דיבר על פרטי הפיגוע שבו נהרגו בנו וילדיהם של העותרים הנוספים, ושאל: "האם מדינת ישראל, שבגדה בילדינו כשלא הגנה עליהם, בוגדת בנו ובהם פעם נוספת, כשהיא אינה מאפשרת לי לדעת מה קורה עם רוצח ילדי?". במישור המשפטי נטו, טען מנדלביץ' כי כיוון שהממשלה העבירה כבר את רשימת האסירים שישוחררו לידי חמאס והמתווך הגרמני, היא אינה מהווה עוד סוד, וגילויה לא יהווה סכנה.

 

העותרים: הדיון הציבורי הנוכחי - מוּטֶה

נציג המשפחות ביקש מהשופטים לאסור על ראש הממשלה נתניהו לכנס את הממשלה ולקבל החלטה בנושא, עד שפרטי המשא ומתן יימסרו לציבור. "אנחנו וגם אתם מודעים למהלך הדברים בעסקאות שחרור מחבלים. הממשלה תחליט באישון לילה, ואז ייפתח חלון זמן של 48 שעות, שלא יספיק לדיון ציבורי מלא וממצה בנושא", אמר מנדלביץ'.

 

הוא גם מתח ביקורת חריפה על תגובת המדינה לעתירה, שבה ביקשה לצרף את נועם ואביבה שליט למשיבים: "אנו רוצים לראות את גלעד בבית, זה ברור, וניסיון המדינה להעמיד אותנו בתחרות מול הורי גלעד שליט הוא נפסד".


שופטי בג"ץ. ביקשו לדעת איך הפרסום יפגע בביטחון (צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד נפתלי ורצברגר, המייצג את העותרים - בהם ארגון "אלמגור", אמר כי הדיון הציבורי שכבר מתקיים כיום "מוטה ולא אמיתי".

 

בעקבות דברי ביניש, אמר יוסי צור, שגם הוא איבד בן בפיגוע בחיפה ב-2003: "אני מאוכזב מאוד. מדינת ישראל עשתה מה שהיא עושה תמיד - סגרה את השאלטר ושמה חושך על כל העניין. המדינה בחרה להתעלם ולמנוע מאיתנו את האפשרות לנהל שיח ציבורי. אולמרט בשלהי כהונתו אמר שהייתה הסכמה על 325 שמות, אבל אף אחד לא מוכן להגיד לנו מי אלו".

 

מנדלביץ' הוסיף: "למדנו מדברי השופטים שני דברים: דבר ראשון שאין עסקה ומדובר בביצה שלא נולדה. גם הפרקליטות לא יודעת מי ישוחרר ומי לא. דבר שני, בייניש אמרה שלכל משפחה שיודעת על הרוצחים שרצחו את יקיריה יש זכות לבקש שלא ישוחררו. היא הצביעה על פרוצדורה ברורה ואני ממליץ לכל משפחה לעשות זאת".

 

המדינה: לא לפרסם את דו"ח שמגר על השבויים

נציג המדינה, עו"ד ענר הלמן, אמר בדיון כי עדיין לא הושג סיכום במשא ומתן, וכי הממשלה טרם קיבלה החלטה. לדבריו, תשובת המדינה היא של הגורמים הבכירים ביותר בה, "ויש לזכור כי מי שעומד בצד השני הוא אויב אכזר, שרוצה להשיג כמה שיותר מבחינתו".

 

לשאלת ביניש כיצד פרסום הפרטים יפגע בביטחון, הזכיר הלמן שוב את הוראת המתווך הגרמני לישראל ולחמאס שלא לפרסם פרטים מהמשא ומתן, ולא - יעזוב את תפקידו. "ברור שאם המתווך הולך ולא ממשיך בעקבות פרסום הדברים, אז זו פגיעה ממשית בביטחון המדינה", אמר הלמן. "פרסום הפרטים יעלה את המחיר או ימנע את האפשרות לקיים את העסקה".

 

הלמן הוסיף כי "בשבועיים האחרונים כל מי שחי במדינה הזאת שומע חלק מהשמות, והשיח הציבורי כבר מתנהל". הוא גם הציג פיתרון מיידי יותר, לדבריו: "אין שום מניעה שמשפחה שחושבת שהרוצח שפגע בה ישוחרר, תעביר את עמדתה

במכתב למחלקת החנינות, והם ידונו בכך. מחלקת החנינות פועלת תמיד גם עם הפנים לקורבן העבירה. יש כבר משפחות שפנו בעניין".

 

בתוך כך הגישה היום פרקליטות המדינה את תגובתה לבית המשפט העליון, בעניין עתירתו של ח"כ יעקב כץ לפרסם את דו"ח ועדת שמגר בנוגע לעסקאות לשחרור שבויים. בתגובתה טוענת המדינה כי יש לדחות את העתירה, משום שהוועדה טרם סיימה את עבודתה, ולפיכך טרם גיבשה מסקנות או המלצות סופיות. לתשובת המדינה מצורף מכתב ששלח יו"ר הוועדה, נשיא בית המשפט העליון בדימוס מאיר שמגר, לפיו בהנחיות שניתנו לוועדה הובהר שחוות דעתה צריכה להתייחס לעתיד בלבד, ולכן הוא אינו מתבקש להביע את דעתו בעניין שליט.


פורסם לראשונה 30/11/2009 18:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ביניש וריבלין, היום בדיון
צילום: גיל יוחנן
גלעד שליט. המחיר כבד
צילום: רויטרס
יוסי מנדלביץ'. "הרשימה הועברה, היא כבר לא סוד"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים