סקוטלנד מתכננת משאל עם בנושא עצמאות
אחרי מאות שנים תחת ריבונות בריטית תוכל סקוטלנד להכריע לגבי עצמאותה. ראש הממשלה אלכס סלמונד הודיע על כוונתו לערוך משאל עם בנושא בתוך שנה: "זו הזדמנות היסטורית"
ראש ממשלת סקוטלנד, אלכס סלמונד, חשף היום (ב') את תוכניתו לערוך משאל-עם המציע להכריז על עצמאות מבריטניה. סלמונד אמר שתהיה זו "הזדמנות היסטורית" להכריע בסוגיה המעסיקה את הסקוטים זה מאות שנים.
במסיבת עיתונאים שנערכה באדינבורו אמר ראש הממשלה: "הדיון בפוליטיקה הסקוטית כבר לא נע בין שינוי לחוסר שינוי. השאלה האמיתית היא איזה שינוי אנחנו רוצים, והשאלה קשורה בזכות של אנשים להחליט כיצד יחיו בעתיד - כל זאת במסגרת משאל-עם חופשי והוגן".
"מסמך היסטורי". סלמונד במסיבת העיתונאים, היום (צילום: רויטרס)
סלמונד הציג מסמך בן 300 עמודים, שישמש כבסיס למשאל-העם, ואמר: "המסמך ההיסטורי הזה סולל את הדרך לעצמאות סקוטלנד בבהירות ועומק חסרי תקדים". עיתוי ההודעה של ממשלת סקוטלנד אינו מקרי והוא בא על רקע יום סנט אנדרו, היום הלאומי הסקוטי.
הממשלה מציעה במסמך ארבע אפשרויות לאזרחי סקוטלנד: שמירה על הסטטוס קוו, קבלה הדרגתית של כמה סמכויות הנמצאות בידי ממשלת בריטניה, קבלת כל הסמכויות מבריטניה למעט נושאי מדיניות חוץ וביטחון - או עצמאות מלאה.ראש הממשלה אמר כי בכוונתו לקדם חקיקה בנוגע למשאל מיד לאחר חופשת החגים, בתחילת 2010. הוא העריך שהמשאל ייצא לפועל בעוד 12 חודשים.
אולם חרף הביטחון שמפגין סלמונד, צפוי לו מאבק עיקש בבית המחוקקים הסקוטי באדינבורו. "המפלגה הלאומית הסקוטית" (SNP) בראשות סלמונד
אמנם תומכת בעצמאות, אך אין לה רוב בפרלמנט. שלוש המפלגות הגדולות האחרות - הלייבור, המפלגה השמרנית והמפלגה הליברל-דמוקרטית - מתנגדות לעצמאות ולעצם קיום המשאל. סלמונד הביע תקווה שהצעת ארבע אפשרויות שונות במשאל יפיג את החשש של שאר המפלגות.
אנגליה וסקוטלנד היו שתיהן תחת שלטונו של מלך אחד החל מ-1603. יותר ממאה שנה לאחר מכן, ב-1707, שתיהן התמזגו ליישות מדינית אחת - הממלכה המאוחדת של בריטניה. מאז היה להן פרלמנט אחד וממשלה אחת. הפרלמנט הסקוטי הנוכחי, שבו 129 חברים, הוקם ב-1999 לאחר שמקבילו הבריטי ויתר על כמה מסמכויות, בעיקר בנושאי בריאות וחינוך.