סרביה בביה"ד בהאג: ריבונות קוסובו לא חוקית
שנה ותשעה חודשים אחרי הכרזת העצמאות הקוסוברית, שזכתה עד-כה להכרה של 63 מדינות, החל בבית הדין הבינלאומי הדיון בטענת סרביה, לפיה ההכרזה הפרה את ריבונותה ואת החוק הבינלאומי. "קוסובו - עמוד תווך בהיסטוריה הסרבית"
בפתח הדיון הציגו נציגי סרביה - שגריר המדינה בצרפת, דוסאן בטקוביץ', ועורך הדין מלקולם שואו - את עמדתם. לדבריהם, העובדה ש-63 מדינות - בהם ארה"ב ומרבית מדינות אירופה - הכירו בריבונות הקוסוברי אינה רלוונטית. "קוסובו היא חלק היסטורי בלתי נפרד מסרביה ומהווה את אחד מעמודי התווך של זהותה", אמר בטקוביץ'.
"מה שבלתי חוקי לא יכול להפוך חוקי בגלל פעולה של צד שלישי. אם בית המשפט יקבל החלטה שתתפרש כהחלשת עקרון זכותה של מדינה לאינטגרציה טריטוריאלית, יהיו לך השלכות קשות על מדינות המתמודדות מול תנועות בדלניות", אמר שואו.
ירמיץ' (במרכז) ולימינו השגריר בטקוביץ', היום בהאג (צילום: AFP)
שר החוץ הסרבי, ווק ירמיץ', המשתתף אף הוא בדיונים, נשמע מתון יותר. לדבריו, החלטת בלגרד לפנות לבית הדין הבינלאומי מעדיה על "שינוי בפרדיגמה" שאפיינה את ההיסטוריה העקובה מדם של הבלקן. "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של הבלקן שמישהו מחליט לפתור נושא מהותי תוך שימוש באמצעי שלום", אמר.
אחרי סרביה, צפויים להציג נציגי קוסובו את טיעוניהם ובמרכזם הטענה כי קוסובו מעולם לא היתה חלק מסרביה. "לא שמענו מסרביה שום דבר חדש", אמר שר החוץ הקוסוברי סכנדר חיסייני בהפסקת הדיון. "מה ששמענו רק מאשר את הלגיטימציה למדינה קוסוברית עצמאית".
התומכת הגדולה ביותר בעמדה הסרבית היא רוסיה, המונעת גם את קידום העצמאות הקוסוברית להצבעה במועצת הביטחון של האו"ם. למרות שלהחלטת בית הדין בהאג אין משמעות אפקטיבית, מדינות רבות להן חבלים בדלניים עוקבות מקרוב אחרי הדיונים. לאחר שיסיימו סרביה וקוסובו להציג את טיעוניהן יזכו 29 מדינות נוספות לשטוח את עמדתן בשאלת הריבונות.
בחודש שעבר הודיעה קוסובו כי הגיעה להסכם עם מקדוניה לסימון הגבול המשותף ביניהן,
לאחר חודשים ארוכים של משא ומתן. בהודעה שפרסמה לשכתו של ראש הממשלה, האשים טאצ'י, נאמר כי ההסכם מחזק את ריבונותה של קוסובו ומגדיל את שיתוף הפעולה למען יציבות ביטחונית באזור.
במסגרת ההסכם נמצא פיתרון לכ-25 קילומטרים רבועים, שהריבונות עליהם היתה נתונה במחלוקת בין שתי המדינות. ההסכם צפוי לסלול את הדרך לכינון יחסים דיפלומטיים בין מקדוניה לקוסובו. באוקטובר 2008 הכירה מקדוניה בריבונות קוסובו אולם התנתה את כינון היחסים הדיפלומטיים בפיתרון בעיית הגבול. מקדוניה טרם פרסמה הודעה רשמית ביחס להסכם.