שתף קטע נבחר

נשיא איראן: מתקנים נוספים? לא מחוייבים לדווח

המגעים לפתרון סוגיית הגרעין הגיעו למבוי סתום, ומחמוד אחמדינג'אד חוזר אל הרטוריקה הישנה שלו. "הם זקוקים לנו יותר משאנחנו להם. לא נקיים שיחות בסוגיית הגרעין כי אין צורך בשיחות". אחמדינג'אד גם "עקץ" את רוסיה: "הם עשו טעות"

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, אמר הערב (יום ג') בנאום בטלוויזיה הממלכתית של ארצו כי המערב "אינו יכול לבודד את איראן בשל תוכניתה הגרעינית" וכי "איראן אינה מחוייבת לדווח לסוכנות הגרעין על מתקנים גרעיניים שהיא בונה אלא אם הטכנולוגיה בהם מיובאת". 

 

"הדיבורים על בידודה של איראן בגלל הגרעין הם לוחמה פסיכולוגית שמנהל המערב. איראן היא מדינה מיוחדת ואף מדינה לא יכולה לבודד אותה. לא נקיים שיחות בסוגייה זו. אין צורך בשיחות... זה מגוחך. הם (המערב) זקוקים לנו יותר ממה שאנו זקוקים להם. הם חיים בעבר. לסנקציות לא תהיה השפעה. מי שינסה לתקוף אותנו יצטער שהניח את האצבע על ההדק מוקדם מדי", הוסיף הנשיא האיראני.

 

אחמדינג'אד שב והאשים את המערב בהשתלטות על ענייני העולם ללא שום צידוק. "כמה מדינות הקנו לעצמן זכות וטו ללא שום בסיס משפטי. ב-50-60 השנים האחרונות נוצר מצב ש-5-6 מדינות רואות בעצמן כקהילה הבינלאומית", אמר. לדבריו, מאז המהפכה האיסלאמית הדברים השתנו. רוסיה עשתה טעות, אין לה את הניתוח הנכוון של המצב העולמי דהיום".

 

אחמדינג'אד חזר בנאומו גם לרטוריקה המתלהמת כלפי ישראל. "אחד הכלים של השליטה בעולם הוא זכות הווטו המועצת הביטחון והכלי השני הוא המשטר הציוני. משטר השליטה בעולם מבוסס על שלוש או ארבע רגליים כשאחת העיקריות בהן במזרח התיכון היא המשטר הציוני. יש 200 מדינות בעולם עם בעיות אבל הם לא מגינים על אף אחת מהן יותר מאשר עליהם (ישראל)". הוא שב וכינה את ישראל "משטר מזויף" במטרה להדגיש את תפישתו שמדינת ישראל נולדה באופן מלאכותי.

 

"הסבירו הכוונה לבנות 10 מתקנים נוספים"

מועצת הנגידים של סבא"א קיבלה בשבוע שעבר החלטה מאיימת, הקוראת לטהרן להגיב ברצינות לאיתותים ששולחת לה הקהילה הבינלאומית. בהחלטת מועצת הנגידים, בה תמכו כל שש המעצמות (רוסיה, ארה"ב, בריטניה, צרפת, סין וגרמניה), נקראה איראן "להשעות באופן מיידי" את בניית המתקן הגרעיני החדש ליד העיר קום.

 

איראן הודיעה היום כי תתלונן בפני רוסיה וסין על הצבעתם יחד עם המערב, וזאת למרות ששתי המעצמות האלה עדיין מתנגדות להטלת סנקציות נוספות על טהרן. במקביל, אמר גורם בכיר במוסקבה כי "נעשה קשה יותר ויותר" לנהל דיאלוג עם איראן אך מוסקבה תמשיך להתנגד לסנקציות כל עוד אין קונצנזוס בינלאומי על כך. 

 

שלשום דווח כי ממשלת איראן פועלת לבנות עשרה מתקנים נוספים להעשרת אורניום בחודשים הקרובים. בישיבה שנערכה בטהרן הורתה הממשלה, בראשות אחמדינג'אד, לסוכנות לאנרגיה אטומית במדינה לתכנן בתוך חודשיים את הקמתם של עשרה מתקני העשרה, הדומים למתקן שכבר קיים בנתנז. לדבריו, הצנטריפוגות שיותקנו במתקנים החדשים נועדו לספק את צרכי החשמל של המדינה. "איראן זקוקה לצנטריפוגות רבות יותר ומתקדמות יותר, כדי להגיע למצב שבו נוכל לייצר 250-300 טונות דלק גרעיני", אמר.

 

ארה"ב, צרפת, גרמניה ואפילו רוסיה הביעו מורת רוח מתוכניתה של איראן להקים מתקנים חדשים להעשרת אורניום, ואילו הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מסרה כי איראן לא יידעה אותה כל כוונה להקים מתקנים נוספים ודרשה ממנה להבהיר לאלתר את כוונותיה.

 

ואם לא די במתיחות הקבועה בין איראן למערב, נפתחה ב-24 השעות האחרונות חזית דיפלומטית נוספת, הפעם בין בריטניה לטהרן. הרקע - מעצרם של חמישה מלחים בריטים שהיו על סיפון יאכטה במפרץ הפרסי, על-ידי כוחות איראנים אתמול. שגריר איראן בבריטניה, ראסול מובאהדיאן, זומן אחר הצהריים למשרד החוץ בלונדון על-מנת לתת הסברים על נסיבות מעצרם של החמישה. מובאהדיאן לא סיפק תשובות. 

 

היאכטה הבריטית נכנסה ככל הנראה בשוגג למים טריטוריאלים איראנים, בעת שהפליגה מבחריין לדובאי. בהודעה שפורסמה מלונדון נמסר כי בריטניה דרשה מהשגריר לאפשר לגורמים קונסולריים להיפגש עם החמישה ולהתייחס אליהם כראוי.


פורסם לראשונה 01/12/2009 21:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. חיים בעבר
צילום: AFP
מומלצים