שתף קטע נבחר

 

בדרך לעיכוב השגרירות באו"ם: פנקס הביך בנאום

רבים מ-400 באי הכנס המיוחד במנהטן לרגל 100 שנה לתל אביב ציפו לנואם הרהוט, שכבר כיהן כקונסול בניו-יורק. אלא שבהמשך נאומו של אלון פנקס - הורמו גבות וכמה מהנוכחים רמזו לו שכדאי לסיים. פנקס ל-ynet: "אם מישהו לא רוצה אותי כשגריר באו"ם - שינמק זאת באופן מקצועי"

האם הופעה מביכה של אלון פנקס לפני שבועיים בניו-יורק, היא שעומדת ברקע החלטת ראש הממשלה נתניהו לעכב את הדיון במינויו לשגריר הבא של ישראל לאו"ם? פנקס אמר ל-ynet כי יש מי שמנסים להכשיל את מועמדותו בטענות לא ענייניות. במקביל, גוברות ההערכות שפנקס לא ימונה לשגריר בסופו של דבר.

 

תחילתו של הסיפור באירוע לכבוד מאה שנה לתל-אביב, שהתקיים לפני שבועיים במלון "גרנד היאט" במנהטן. אחד הנואמים המרכזיים בכינוס - שבין אורחיו היו ראשי עיריות ניו-יורק ותל-אביב מייקל בלומברג ורון חולדאי - היה פנקס. רבים מ-400 המוזמנים חשו נבוכים מהעובדה שפנקס עלה לנאום כשבעיניהם - הוא לא ממוקד. 

 

באירוע שהיה ב-16 בנובמבר, ציפה הקהל לנאומו של פנקס בקוצר רוח. רבים הכירו אותו מהופעותיו הטובות כקונסול הכללי של ישראל בניו-יורק בשנות האינתיפאדה. פנקס, דובר רהוט ומרתק בדרך כלל, הבטיח עם עלותו לבימה נאום קצר של כמה דקות - ונשאר לדבר במשך 50 דקות. הוא התנצל על אורך הדברים בסופם.

 

האיש שנחשב לדובר מעולה שהאנגלית השגורה בפיו טובה למדי, התקשה על פי עדויות של כמה מהנוכחים, להוציא משפטים שלמים והגיוניים. כפי שסיפרו כמה מהם ל-ynet, המבוכה היתה כל כך גדולה שחלק מהנוכחים התחילו לעזוב ואחרים נקשו בכוסותיהם וחרקו בכסאותיהם בעצבנות בולטת, בתקווה שהנואם יבין את הרמז ויסיים.

 

"זה הנאום הראשון של אלון שלא ראיתי אותו מסוגל להוציא משפט שלם", אמר ל-ynet אחד המשתתפים בארוע. "זה היה מביך", ציין אדם אחר.

 

"זה כואב כי הוא אדם כשרוני ונחמד"

אדם שנכח באולם סיפר ל-ynet כי טרם שעלה לנאום - לא ניכר בהתנהלותו של פנקס שום דבר חריג. לדבריו, הדברים השתנו כאשר עלה לבמה: "זה היה מוזר מאוד. אנשים ישבו וזה לא היה נעים. זה נמשך המון זמן ואף אחד לא הבין מה קורה פה".

 

"בשלב מסויים אנשים התחילו למחוא כפיים בנימוס כדי שיבין את הרמז ויפסיק לדבר", הוסיף אותו אדם. "זה כואב כי הוא אדם כשרוני ונחמד".

 

לפני הנאום נפגש פנקס בחדר צדדי עם רון לאודר, נשיא ועידת הנשיאים של הארגונים היהודים, ועם מלקולם הונליין, מנכ"ל הארגון. לשניים, בעיקר לרון לאודר, יש קשר אישי עם ראש הממשלה נתניהו. לאודר, עם זאת, לא שהה באולם בעת הנאום - והתנצל בפני פנקס שנאלץ לעזוב.

 

יצוין כי למנהיגים יהודים לא מעטים בארה"ב יש חשבון ארוך עם פנקס מתקופת כהונתו בניו-יורק. לטענתם, הוא התעלם מהם וזלזל בהם - והם התלוננו עליו וניסו לבלום את המינוי שלו. בין התלונות שהוטחו בו עלתה גם הטענה שאינו מייצג בכבוד את ישראל. נודע כי היו פניות לשרת החוץ הקודמת ציפי לבני למנוע את מינויו לשגריר לאו"ם. לבני מינתה את פרופסור גבריאלה שלו, השגרירה הנוכחית.

 

גם לקראת המינוי הנוכחי ניסו מנהיגים יהודים להפעיל את השפעתם על ראש הממשלה נתניהו, בנימוקים מגוונים, בהם גם העמדות הפוליטיות שהציג כביכול פנקס, השונות מאלה של הליכוד. מלקולם הונליין אמר ל-ynet כי לא היה באולם בעת נאומו של אלון פנקס. ראש עיריית תל-אביב, רון חולדאי, סירב להגיב או להתייחס לארוע.

 

פנקס: אני מרצה מבוקש - מנסים לפגוע בי

גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו ל-ynet כי הדחייה בהבאת מינויו של פנקס לשגריר באו"ם לאישור הממשלה אינה קשורה אלא לעובדה שנתניהו לא קיים שיחה בנושא עם שר החוץ ליברמן. עוד אומרים הגורמים כי ראש הממשלה צריך לעבוד בצמוד לשגריר באו"ם וכי עליו למצוא שפה משותפת עם המועמד.

 

בלשכת ראש הממשלה טוענים כי הם לא יודעים על התקרית, לכאורה, של פנקס בניו-יורק וכי שמעו על האירוע מפי עיתונאים. יצויין כי כוונתו של ליברמן למנות את פנקס

לתפקיד הבכיר פורסמה כבר לפני שבועות אחדים, אולם שר החוץ וראש הממשלה - עד תחילת השבוע - לא קיימו דיון בנושא. הדבר תמוה, שכן כוונתו של ליברמן פורסמה באמצעי התקשורת.

 

אלון פנקס אמר ל-ynet בתגובה: "לא היה ולא נברא. אני שנים מרצה מבוקש בכל העולם ובארצות הברית, עשרות פעמים בשנה. מעולם לא שמעתי שטות שכזו. אולי משום שאני נואם על נושאים מדיניים - והפעם רון חולדאי ביקש שאדבר חמישים דקות על תל אביב - אז מישהו השתעמם".

 

"אם יש מישהו שלא רוצה אותי כשגריר באו"ם - שיקום ויגיד מהם הנימוקים המקצועיים", הוסיף פנקס שגם תקף את מה שהגדיר כניסיון לפגוע בשמו וביוקרתו המקצועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
פנקס. בדרך כלל רהוט
צילום: מיכאל קרמר
נתניהו. טרם התקיים דיון
צילום: גיל יוחנן
צילום: אורי פורת
לאודר. פגישה קצרה לפני הנאום
צילום: אורי פורת
מומלצים