אובמה שולח תגבורת: אפגניסטן לא תהיה וייטנאם
נשיא ארה"ב הכריז על שליחת תגבורת של 30 אלף חיילים למדינה כדי לדכא את הטליבאן ואל-קאעידה, אך הבהיר כי יתחיל להסיג את הכוחות משם בעוד כשנתיים - "בהתאם להתפתחויות בשטח". הוא הצדיק את המהלך בטענה שקיצוני אל-קאעידה עדיין מסכנים את האמריקנים, והדגיש: "זה חשוב לביטחון העולם"
הסערה שלפני השקט:
שמונה שנים אחרי תחילת המלחמה באפגניסטן, הכריז הלילה (יום ד') נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, באופן רשמי על שיגור 30,000 חיילים אמריקנים נוספים למדינה. עם זאת, אובמה הודיע כצפוי גם על כוונתו להתחיל להסיג את הכוחות הזרים ממנה ביולי 2011. הוא סייג מעט את דבריו, והדגיש כי "כפי שעשינו בעיראק, נבצע את העברת האחריות לאפגנים בהתחשב במצב בשטח".
לא היו הפתעות בנאומו של הנשיא האמריקני הלילה באקדמיה הצבאית ווסט פוינט. "30 אלף החיילים הנוספים שאני מודיע הלילה על שליחתם, ישוגרו בחלק הראשון של שנת 2010 - המועד המהיר ביותר האפשרי", הכריז אובמה. הוא אמר כי הוא שולח את החיילים האלה כדי לדכא את מורדי הטליבאן ואל-קאעידה, ולהשתלט על מרכזי האוכלוסייה העיקריים.
הנשיא האמריקני הסביר כי האסטרטגיה שלו תאפשר לחיילים האמריקנים "להגביר את היכולת שלנו להכשיר כוחות ביטחון אפגניים בעלי יכולת, ולשתף איתם פעולה כדי שיותר אפגנים יוכלו להשתלב בלחימה". בנימה אופטימית משהו הוא אמר כי "הם יסייעו ליצור את התנאים עבור ארה"ב להעביר את האחריות לאפגנים". נשיא ארה"ב ניסה להצדיק בפני הציבור את המהלך בעזרת נימוק שנוגע להמונים יותר מכל: "מאפגניסטן הותקפנו ב-11 בספטמבר, וכאן מתוכננות התקפות נוספות בעודי מדבר", הוא הזהיר.
חיילים אמריקנים באפגניסטן. משתקעים קצת - בדרך החוצה (צילום: רויטרס)
אובמה הביע ביטחון בכך שהתוספת של החיילים האמריקנים תאפשר לזרז את העברת האחריות לכוחות האפגניים, ואת הסגת הכוחות האמריקניים החל מיולי 2011. "כפי שעשינו בעיראק, נבצע את העברת האחריות הזו בהתחשב במצב בשטח", הדגיש. התגבורת שעליה הכריז תעלה לאמריקנים 30 מיליארד דולר בשנה הראשונה לבדה, ושליחתה תחל באופן כמעט מיידי, כשנחתים ראשונים יוצבו עד לחג המולד.
"ביטחון העולם על כף המאזניים"
אובמה הבהיר שארה"ב אינה נושאת לבדה בנטל, וכי יש מחויבות מצד בנות בריתה לתרום את חלקן. "חלק מהן סיפקו כבר חיילים נוספים, ואנחנו משוכנעים שגם אחרות יתרמו את חלקן בימים ובשבועות הבאים", אמר. "עלינו לשלב ידיים כדי לסיים את המלחמה הזו בהצלחה, משום שמה שמונח על כף המאזניים הוא לא רק מבחן לאמינותה של נאט"ו, אלא הביטחון של בנות בריתנו והביטחון של העולם כולו".
נשיא ארה"ב הבטיח כי אפגניסטן לא תהפוך עבור הצבא האמריקני ל"וייטנאם נוספת". הוא אמר כי ההשוואה לווייטנאם נובעת מ"קריאה שגויה של ההיסטוריה". לדבריו, בניגוד למה שהתרחש במלחמת וייטנאם, כעת מסתייעת ארה"ב ב-43
מדינות נוספות, ולמלחמה נגדה אין בסיס עממי רחב כפיים. הוא אמר כי ההבדל החשוב ביותר מאותה מלחמה ממושכת הוא ש"העם האמריקני הותקף בצורה אכזרית מאפגניסטן, ונותר מטרה עבור קיצוני אל-קאעידה".
אובמה קיים במשך היום שיחות טלפון עם נשיאי פקיסטן ואפגניסטן כדי לעדכנם בנוגע לנאום. הלילה אמר כי צריך "שיהיה ברור לממשלת אפגניסטן, ויותר חשוב - לעם האפגני, שבסופו של דבר האחריות על ארצם תהיה שלהם".
התוספת שעליה הכריז הנשיא האמריקני תביא את מספר החיילים האמריקנים באפגניסטן לכמאה אלף, בנוסף ל-45 אלף חיילים של הברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו). זו הפעם השנייה מאז הושבע לנשיא, שאובמה מורה לשגר חיילים נוספים לאפגניסטן, אלא שהפעם מדובר בתגבורת משמעותית יותר. התוכנית שהנשיא האמריקני מקדם דומה באופיה לתוכנית "הנחשול" (surge) שיישם צבא ארה"ב בהצלחה בעיראק, מדינה שממנה אמורים האמריקנים להשלים את הנסיגה כבר ב-2011.
חודשים בין הפטיש הצבאי לסדן הפוליטי
בנאומו הלילה הסביר אובמה כי החליט על שיגור התגבורת לאפגניסטן משום ש"המצב הנוכחי אינו יכול להימשך". הנשיא האמריקני הבהיר כי לא קיבל את ההחלטה בקלות, והגדיר את מטרות המלחמה באפגניסטן: "לנפץ, לפרק, ולהביס את אל-קאעידה באפגניסטן ופקיסטן, ולמנוע מהם את היכולת לאיים על ארה"ב ועל בנות בריתנו בעתיד". הוא אמר כי "כדי להשיג זאת עלינו למנוע מאל-קאעידה את חוף המבטחים הזה. אנחנו חייבים לבלום את המומנטום של הטליבאן, ולמנוע מהם להפיל את השלטון".
בשלושת החודשים האחרונים קיים אובמה התייעצויות קדחתניות, שבהן נקרע בין דרישת הצבא האמריקני לתוספת של 40
אלף חיילים, לבין דרישת נאמניו הפוליטים לנסיגה מיידית. אובמה בחר באופציה שבה צידדו שר ההגנה, רוברט גייטס, ומזכירת המדינה, הילרי קלינטון, והחליט לשלוח תגבורת שתהיה גדולה דיה כדי להדוף את מתקפות הטליבאן על הערים הגדולות באפגניסטן. זאת, בניסיון לייצב בהן את השלטון המרכזי, תוך הכשרה במקביל של הכוחות המקומיים לקראת העברת האחריות הביטחונית אליהם.
אובמה דרש ממפקדי הצבא תוכנית שתביא לניצחון ברור, ובתוך כך תאפשר גם נסיגה במסגרת לוח זמנים הגיוני. הוא אינו רוצה להישאב לתוך המלחמה באפגניסטן, כפי שקרה לממשלים בראשות קנדי וג'ונסון בווייטנאם בשנות ה-60 וה-70.