הבן של קדאפי נעצר? לוב אסרה שני שוויצרים
המשבר בין שוויץ ללוב, שהחל אשתקד אחרי שבנו של מועמר קדאפי נעצר בז'נבה, מגיע לשיא. בית משפט לובי גזר 16 חודשי מאסר על שני שוויצרים בגין עבירות מס ו-ויזה, למרות התנצלות נשיא שוויץ על הפרשה. "זה מוכיח את טבע המשטר הלובי"
כך ייעשה למי שעוצר את בנו של "מלך המלכים" : בית משפט בלוב גזר אתמול (יום ג') 16 חודשי מאסר על שני אנשי עסקים משוויץ, בגין עבירות מס ועבירות הקשורות לאשרות השהייה שלהם. כך מסר מקור משפטי לובי. הצעד צפוי להעמיק את המשבר בין המדינות, שהחל על רקע מעצרו בשוויץ אשתקד של חניבעל קדאפי, בנו של שליט לוב, מועמר קדאפי.
קדאפי הבן נעצר יחד עם אשתו במלון יוקרתי בז'נבה ביולי בשנה שעברה, בחשד שהיכה את שני משרתיו באמצעות קולב וחגורה. התביעה השווייצרית החליטה חודשיים אחר כך לסגור את התיק נגד השניים, בעקבות הסדר שהושג בין המשרתים למשפחת קדאפי, ושפרטיו אינם ידועים.
המקור המשפטי הלובי שהעביר את המידע על גזר דינם של השניים, סיפר כי בנוסף לעונש המאסר הם נקנסו ב-1,671 דולרים כל אחד. הוא ציין כי יש להם עדיין אפשרות לערער על גזר הדין, אך לא מסר פרטים נוספים.
קרלו סומרוגה, חבר הפרלמנט השוויצרי שפעל רבות למען שחרורם של שני אנשי העסקים, אמר אמש לתחנת טלוויזיה במדינה כי גזר הדין מוגזם בהתחשב בסעיפים שבהם הואשמו. "זה דבר בלתי מתקבל על הדעת מבחינת מדינה המתבססת על שלטון החוק", אמר, "אבל זה מוכיח את טבעו של המשטר הלובי".
לוב מיתממת: מה הקשר לחניבעל?
התביעה בלוב האשימה בחודש שעבר את שני אנשי העסקים, רשיד חמדני ומקס גולדי, בחריגה מתנאי האשרה שלהם, בהעלמת מס, ובאי כיבוד חוקים המסדירים את פעילותן של חברות העובדות במדינה. הפרשה עוררה זעם רב בקרב אזרחי שוויץ, והם הטיחו ביקורת נוקבת בממשלתם על האופן שבו טיפלה בעניין. כלי תקשורת שוויצריים אף הגדירו את שני אנשי העסקים "בני ערובה". דובר משרד החוץ השוויצרי אישר את דבר הפסיקה שהתקבלה אתמול.
נשיא שוויץ, הנס-רודולף מרץ, ביקר בטריפולי לפני כשלושה חודשים, והתנצל באופן רשמי בפני לוב על מעצרם של חניבעל קדאפי ורעייתו. עם זאת, הוא לא הצליח להביא לשובם הביתה של שני אנשי העסקים. ממשלת לוב טוענת כי אין קשר בין
עניינם של השניים למעצרו של חניבעל קדאפי, ובחודש ספטמבר העבירו אותם הרשויות במדינה משגרירות שוויץ בבירה למקום בלתי ידוע.
שוויץ הודיעה בחודש שעבר כי היא משעה הסכם לנירמול היחסים עם לוב, וחמישה ימים מאוחר יותר השיבה הממשלה הלובית את אנשי העסקים לשגרירות בטריפולי. המהלך הצית תקווה בשוויץ שהם יוכלו לשוב הביתה, אך זו התנפצה כשהוגשו נגדם כתבי אישום ב-12 בנובמבר.
שוויץ היא זו שסבלה יותר מכל מהמשבר הדיפלומטי בין המדינות. מעצרו לזמן קצר של קדאפי הבן הוביל את לוב לקצץ את אספקת הנפט לשוויץ, ולמשוך יותר מ-5 מיליארד דולרים מבנקים הפועלים בתחומיה.