המתנה לרופא בישראל: איפה התור הכי קצר?
דו"ח של "רופאים לזכויות אדם" מעלה פערים משמעותיים בין ערים בארץ בזמני ההמתנה לרופאים מומחים. במכבי ומאוחדת באזור הדרום המבוטחים ממתינים יותר מאשר בשאר הארץ, ובכללית - דווקא במחוז דן ומחוז מרכז מחכים זמן ממושך. איזו קופה מצטיינת, ואיפה תחכו 88 יום לראומטולוג?
כמה ימים צריך להמתין כדי להיבדק אצל רופא מומחה למערכת העיכול? אם אתם נמנים עם מבוטחי הכללית במחוז מרכז, זמן ההמתנה לגסטרואנטרולוג עשוי להגיע ליותר משלושה חודשים. במחוז צפון, לעומת זאת, תתקבלו למומחה תוך שבועיים וחצי. במכבי תמתינו בין שבועיים לארבעה, ובמאוחדת תתקבלו בתוך שבוע. נתונים אלה ואחרים מתפרסמים במסגרת דו"ח רופאים לזכויות אדם, המרכז נתונים על זמני המתנה לרופא מומחה משנת 2006 - לפי קופות חולים, מומחיות ומחוז.
על סמך מחקרים אחרים בתחום, קבעו עורכי הדו"ח כי זמן המתנה "סביר" לרופא מומחה עומד על 28 יום. הנתונים מראים כי בחלק מההתמחויות ההמתנה לרופא יכולה להימשך חודשיים, שלושה ואף יותר. המקצועות שבהם מתארכים התורים הם בעיקר ראומטולוגיה, נוירולוגיה, גסטרואנטרולוגיה וריאות.
במאוחדת מחכים פחות
בדו"ח נמצאו פערים בין מחוזות גיאוגרפיים: במכבי ובמאוחדת משך ההמתנה היה ארוך יותר במחוז דרום. בכללית בלטו דווקא מחוז דן ומחוז מרכז במשך המתנה ארוך. "אי שוויון זה גובה מחיר אישי ואנושי בדמות תחלואה ותמותה גבוהות יותר וכן מחיר חברתי כבד", כותבים מחברי הדו"ח. הם ציינו כי על מערכת הבריאות לדאוג לפריסת שירותים שווה, לזמינות ולנגישות של שירותי הבריאות כדרך לצמצום הפערים. "למשרד הבריאות תפקיד מרכזי וחובה מקצועית לפעול לצמצום פערים מהותיים בין מחוזות גיאוגרפיים שונים בתוך ובין הקופות".
מהדו"ח עולה כי במכבי במחוז דרום, אדם הסובל מכאבי פרקים נאלץ להמתין 88 יום בממוצע לראומטולוג. במכבי בירושלים זמן ההמתנה היה רק שבוע. במחוז חיפה של הכללית היה צורך בהמתנה ממוצעת של חודשיים לראומטולוג, לעומת שישה ימי המתנה בתל-אביב. במכבי במחוז שרון ההמתנה לרופא ריאות נמשכה חודש וחצי ובירושלים - 11 ימים בלבד.
מאוחדת הציגה את הנתונים הטובים ביותר הנוגעים לזמן המתנה - באף אחת מההתמחויות זמן ההמתנה לא עלה על פרק הזמן הסביר. בהתמחויות כמו קרדיולוגיה, עור ומין, נשים, נוירולוגיה וגסטרואנטרולגיה ההמתנה הממוצעת לא עלתה על שבוע ולעיתים אף ארכה רק ימים אחדים.
מלאכת איסוף הנתונים נעשתה על ידי "קבוצת באר שבע" - נשים הפעילות בתחום הזכות לבריאות. מחברי הדו"ח מספרים כי קופות החולים ומשרד הבריאות לא מסרו את המידע בקלות: בקופת חולים לאומית טענו שאין להם מערכת המודדדת נתונים כאלו, ובכללית ובמאוחדת הסכימו להעביר את הנתונים רק לאחר עתירה שהוגשה בהתאם לחוק חופש המידע; ואילו במשרד הבריאות לא מפרסמים נתונים גלויים בנושא.
"יש לצמצם את הפערים"
שלומית אבני, מנהלת מחלקת תושבים ברופאים לזכויות אדם אמרה כי "על משרד הבריאות לפעול באופן מיידי למציאת פתרון לזמני ההמתנה החריגים, לאסוף נתונים בנושא, לפרסמם בציבור, ולהפעיל תוכנית שמטרתה צמצום בפערים מהותיים בין קופות החולים השונות ובין מחוזות גיאוגרפים שונים בתוך הקופות".
רחל פרץ, מרכזת "קבוצת באר שבע" אמרה כי "לא ייתכן שאנחנו מחכות לפעמים יותר מחודשים לרופא מומחה. חשוב שקופות החולים יקצו את אותם משאבים בין המחוזות כדי שגם בבאר שבע יוכלו לראות רופא מומחה תוך זמן סביר".
מהכללית נמסר בתגובה: "הנתונים המפורסמים נכונים לשנת 2006 ובזמן שחלף מאז התחוללו שינויים רבים: נוספו רופאים ושעות עבודה, הורחבו ערוצי גישה ושופרו תהליכי עבודה. הגדלת זמינות השירות בכל רחבי הארץ היא משימה ראשונה במעלה הנמצאת על סדר יומה של הכללית.
באזורים ובתחומים מסויימים קיים מחסור ברופאים בכלל ויועצים בפרט, הדבר משפיע ישירות על זמינות התורים, הבעיה הינה כלל ארצית ואף עולמית".
ממכבי נמסר בתגובה: "נתוני הדו"ח מתייחסים לשנת 2006 ולשמחתנו חל שיפור משמעותי בזמינות הרופאים ברחבי הארץ. בנוסף, הדו"ח לא לוקח בחשבון את זמינות הרופאים במרפאות החוץ בבתי החולים וכמובן גם הם מעניקים שירותים לחברי מכבי. מכבי הציבה את נושא קידום השוויון בבריאות כמטרה ארגונית מרכזית".
ד"ר עוזי סמני, מנהל אגף הביטוחים במאוחדת מסר בתגובה: "הממצאים בדו"ח מראים כי זמינות השירות ב'מאוחדת' במרבית מקצועות ההתמחות, נמצאת במקום הראשון. הישגים אלה הינם תוצאה של פיתוח מתמיד של שירותי הקופה, כמו גם פתיחות בתחום הסדרי הבחירה. בנוסף, יש מערכת זימן תורים כלל ארצית שפועלת בשילוב עם הסניף ועם המוקד הארצי. נוסיף לפעול גם בעתיד, להשוואת הזמינות בכל מחוזותינו במטרה לצמצם את הפערים בזמינות בין הפריפריה למרכז".
ממשרד הבריאות נמסר: "זמני ההמתנה לרופא יועץ על פי נתוני סקר מכון ברוקדייל סבירים. בעולם המערבי מקובלים זמני המתנה של חודשים (אנגליה, קנדה). שיעור הפניות בארץ לרופאים יועצים גבוה ביותר לעומת זה המקובל בעולם המערבי. יודגש, כי במקרים דחופים ניתן להפנות את הנזקקים לכך בכל עת ולאלתר למערך המחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים ולאשפוז על פי הצורך. ידוע לנו שיש מחסור ברופאים מומחים מסוימים בפריפריה, ואנו – יחד עם קופות החולים ומשרד האוצר - עוסקים בניסיון להתוות תוכנית לצמצם פערים אלו".