מיום ראשון: חיסון לשפעת עונתית בתרסיס
בלחץ רופאי הילדים, המודאגים משיעור ההתחסנות הנמוך לשפעת עונתית בקרב ילדים ופעוטות, החליט מש' הבריאות לאשר התחסנות באמצעות תרסיס אף. היתרונות: העלאת שיעור המתחסנים הצעירים, והגנה מפני זנים נוספים של השפעת. החסרון: רק מבוטחי הכללית ייהנו בינתיים מהתרסיס
החיסון אושר על ידי ה-FDA לשימוש מגיל שנתיים עד 49, והוא נמצא בשימוש בארצות הברית בארבע השנים האחרונות. החיסון בתרסיס אינו מומלץ למי שסובל מאסתמה, לנשים הרות או לסובלים מדיכוי מערכת החיסון. לחיסון אין אישור של רשות התרופות האירופית (EMEA) ובמשרד הבריאות ביקשו הבהרות שונות מהחברה כדי לוודא שהחיסון בטוח.
הערכה: יתרון בהגנה מזנים שונים
רופאי הילדים הם אלה שפעלו להביא את החיסון לארץ, לאחר שזיהו כי שיעור ההתחסנות בקרב ילדים נמוך יחסית, ומתוך הנחה כי חיסון ללא זריקה יעודד הורים לחסן את ילדיהם. ד"ר אמנון קירו, חבר ברשת המחקר של ארגון רופאי הילדים, ציין כי "החיסון יאפשר להעלות את שיעור המתחסנים בקרב הילדים וייתן הגנה טובה יותר לא רק לילדים אלא גם לכלל האוכלוסייה. ילדים הם אחד מפלחי האוכלוסיה שהכי חשוב לחסן נגד השפעת. גילינו גם שילדים לרוב מדביקים את בני הבית בשפעת וחיסון שלהם יכול למנוע הדבקה במחלה". מנתוני משרד הבריאת עולה כי מעל 1.1 מיליון ישראלים, 15%מהאוכלוסיה, חוסנו נגד שפעת עונתית. הערכת רופאי הילדים היא כי ישנו שיעור התחסנות נמוך במיוחד בקרב ילדים עד גיל 5.
מקווים שיעלה את שיעור המתחסנים הצעיריפ. פלו-מיסט
פרופ' שי אשכנזי, מנהל מחלקת ילדים ומומחה למחלות זיהומיות במרכז שניידר לרפואת ילדים, עמד בראש מחקר בינלאומי שנערך בחיסון ובו נמצא כי החיסון בתרסיס יעיל ב-53% יותר מהחיסון הרגיל הניתן בזריקה לשריר. פרופ' אשכנזי אמר בעבר ל-ynet כי "החיסון בתרסיס מכיל נגיף שפעת חי מוחלש ולא נגיף מומת כמו בחיסון הרגיל. הוכחנו שהחיסון נותן הגנה מפני זנים אחרים של שפעת עונתית שאינם כלולים בתרכיב החיסון".
לדברי פרופ' אשכנזי, הסיבה ליעילות נעוצה באופן מתן החיסון. "החיסון שניתן בהזרקה לשריר גורם לייצור נוגדנים בדם. החיסון בתרסיס מחקה את מהלך המחלה הטבעית ומייצר את הנוגדנים בדרכי הנשימה".
אלי דפס, מנכ"ל הכללית, ציין כי החיסון החדש מרחיב את מגוון האפשרויות להתמודד מול השפעת. "עד כה התחסנו בכללית כנגד שפעת עונתית מעל ל-650 אלף איש באמצעות החיסון הניתן בזריקה, ואנו צופים כי חיסון ה'פלו-מיסט' ירחיב את מעגל המתחסנים. ההיענות של האוכלוסייה להמלצות לחיסון נגד שפעת לקראת החורף נובעת ממניעים שונים וביניהם החשש מקבלת זריקה. ילדים בגנים ובבתי הספר מהווים מקור משמעותי להדבקה והידבקות, אך ההיענות בקרבם קטנה במיוחד. אנו מקווים כי חיסון זה ישפר את רמת ההיענות למתן חיסון בקרב ילדים ויסייע גם בהפחתה בהפצת השפעת".
ממשרד הבריאות נמסר כי "אושר לאחרונה לשימוש חיסון בתרסיס לשפעת עונתית בלבד (פלומיסט). החיסון רשום בארה"ב (FDA). החיסון נרשם בתוך פרק זמן קצר יחסית. לאורך תהליך הרישום נדרשו השלמות נתונים מהחברה, כמקובל לגבי חיסונים או תרופות אחרות".
יתר קופות החולים לא מספקות בינתיים את החיסון באמצעות תרסיס. מקופ"ח לאומית נמסר כי החיסון עדיין לא קיים אצלם. ממכבי נמסר כי תבחן "משמעות הכללת חיסון התרסיס לקראת עונת החיסונים הבאה שתחל באוקטובר 2010". ממאוחדת נמסר: "החיסון הזה אינו רלבנטי לעונת החיסון הנוכחית, היות ואנו בשלהי עידן החיסון נגד שפעת עונתית. לגבי שנה הבאה - טרם נפלה החלטה".