אקשן משפחתי: טיולים בחנוכה, וגם בימי סגריר
כשהעצים נקיים מאבק, האדמה מדיפה ריח רענן ופרחי החורף הראשונים מבצבצים - הטבע במיטבו. קבלו ארבעה מסלולי טיול לחופשת החנוכה שמתאימים לנסיעה ברכב, משולבים בהליכה, ומאפשרים למצוא קורת גג יבשה במקרה של גשם סוחף
לחורף יש צבעים, ריחות ומראות שחבל לוותר עליהם ולו רק מפני שקר ורוצים להתכרבל תחת השמיכה. מגפיים, מעיל מחמם ותרמוס עם תה חם יהפכו את הטיול לחוויה מסוג אחר.
כשהעצים נקיים מאבק, האדמה מדיפה ריח רענן ופרחי החורף הראשונים מבצבצים - הטבע במיטבו. בחרנו ארבעה מסלולי טיול שמתאימים לנסיעה ברכב משולבים בהליכה, ואפשרות למצוא קורת גג יבשה במקרה של גשם סוחף. מסלולים שמשלבים מוזיאונים או מרכזי מבקרים חמימים להפסקה יבשה.
עתיקות ומרחצאות
בין זכרון יעקב ובנימינה שוכן האתר הרומי שוני. מבנים מרשימים שרדו מאותן שנים, תיאטרון פתוח עם מושבי אבן, מרחצאות ובריכה. בתלמוד הירושלמי מוזכר שם המקום כשומי ומוכר גם בשמו הערבי מיומאס. הרומאים בחרו לבנות במקום מרחצאות בגלל קרבתו למעיינות ששימשו גם כמקור מים לקיסריה העתיקה.
הברון רושטילד רכש את אדמות שוני, והאתר נשמר במשך השנים על ידי "הגדעונים", וב-1939 שימש את אנשי אצ"ל כבסיס פעילות והכשרת מפקדים. שנים רבות היה האתר נטוש עד ששוקם על ידי קק"ל ונערכו בו חפירות ארכיאולוגיות שבעקבותיהם התגלו התיאטרון, בריכות מים שרוצפו בפסיפס ובית בד.
שוני. הרומאים בנו בו מרחצאות עקב קרבתו למעיינות (צילום: מיכאל חורי)
במקום הוקם מוזיאון אצ"ל שמתעד את תקופת הפעילות של הארגון במסמכים, בצילומים ובמופע אורקולי. מסביב לאתר הוכשר פארק לזכרו של זאב ז'בוטינסקי ובו 160 דונם של מדשאות רחבות ידיים, שולחנות פיקניק ורחבות חנייה.
במבנה החאן הגדול נמצא חדר תצוגה, לזכרו של ז'בוטינסקי, תערוכה של צילומים וסרט וידאו המתעדים את עברה של שוני. מן הפארק יוצא שביל טיול רגלי לעין צור ולחירבת אום אל-עלק שברמת הנדיב. הכניסה לפארק חופשית במשך כל שעות היום.
חורשות ובארות
ביער חולדה, שבשפלת יהודה, הוחלט בתחילת המאה ה-20 להנציח את שמו של חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. נטעו לזכרו עצי זית ואורנים והקימו במרכזו את בית הרצל. שנים רבות עמד המבנה נטוש עד ששוקם והפך למוזיאון.
מסלול טיול שסובב את היער מתחיל מרחבת החנייה של חורשת תל-חי, שניטעה ב-1920 לזכר חללי תל-חי. נסיעה ברכב מובילה ל"שדרת האוהבים" ול"באר העמוקה" שנחפרה לעומק 189 מטרים בין 1910-12.
בית הרצל. המבנה עמד נטוש עד ששוקם והפך למוזיאון (צילום: פלאש)
מסלול הליכה מוביל אל המחצבה ששימשה גם כמטווח לאנשי ההגנה, ושוב ברכב אל באר שחם וחורשת רחל המשוררת. הנקודה הבאה עוברת דרך אנדרטה לזכרו של אפרים צ'יזיק ממגני המקום ולאחריה הבריכה שממנה הובלו מים לירושלים הנצורה בלב חורשת הזיתים.
מחנים את המכונית ועוברים בשדרת הדקלים דרך שביל המיצגים שמתאר את תולדות האתר. בקצה השביל עומד בית הרצל ובתוכו תערוכת צילומים ומופע אורקולי. פתוח בימים ראשון-חמישי 8.00-16.00 ובסוף השבוע 8.30-16.00. ללא תשלום.
איך מגיעים: מכביש 1 במחלף לטרון לכיוון אשקלון (כביש מספר 3), פונים ימינה בצומת חולדה (כביש 411). לאחר כ- 2 ק"מ ימינה בהתאם לשילוט.
חורבות ומערות
פארק מערות עדולם, הסמוך לפארק בריטניה, משתרע על שטח גדול בין הישובים גבעת ישעיהו, צפרירים ונחושה. גבעות מכוסות בחורש ים תיכוני וביניהן עמקים צרים שמשמשים לגידול כרמי יין, אתרים ארכיאולוגים, שרידי ישובים עתיקים בורות מים ומערות.
אחד האתרים המרשימים הוא חורבת עתרי שבה משוחזר היישוב הקדום באמצעות הממצאים שחשפה רשות העתיקות בחפירות ארכיאולוגיות במקום. השרידים מלמדים על גלי התיישבות מהמאה הרביעית לפני הספירה. נחשפו מבנה ציבורי גדול, מקווי טהרה, מערכת מסתור תת קרקעית, גתות יין ובתי בד. על מנהגי טוויה ואריגת בדים ניתן ללמוד ממצאי של משקולות נול עשויות חרס ואבן ומשקולות פלך עשויות אבן זכוכית ועופרת. חרס שנחשף בחפירות ונשא את השם "עתרי" העניק לגבעה את שמה.
פארק עדולם. גבעות מכוסות בחורש ועמקים לגידול כרמי יין (צילום: מירה חן)
מרכז ארכיאולוגי שהקימה רשות העתיקות בחצר משרדי קק"ל בצומת שריגים, מציג ממצאים ארכיאולוגיים ומשטח גדול של חול שיוצר הדמיית חפירה תוך חיפוש אחרי מטבעות וחרסים שהוטמנו בתוכו.
פעילויות ארכיאולוגיות בדרך חווייתית של כתבי חידה, התנסות בעבודות חקלאיות, טחינה באבני ריחיים, שחזור מלחמת בליסטראות והתוודעות למנהגי קבורה, גלוסקמאות, וארונות קבורה. ליד כל מוצג ישנם שלטים עם הסברים שממחישים את החיים באזור בתקופת בית שני.
המקום פתוח לבודדים ולקבוצות בתאום מראש. הביקור ללא תשלום, הפעילות בתשלום. הביקור בעתרי הוא נפרד וללא תשלום. איך מגיעים: כ-5 קילומטרים דרומית מזרחית לצומת האלה פונים בכביש 38 לחורבת עתרי, בצומת גבעת ישעיהו שריגים.
בחזרה אל העבר
יער בן שמן ממוקם במרכז העניינים ועם זאת מספיק מרוחק כדי להפגין טבע והרבה מאוד מרחבים ירוקים. אפשר להתמקם בפינה שקטה מתחת לעצים ולטייל עד למצפה מודיעים או לשעשע את הילדים במגוון מתקנים ומשחקים.
פארק נאות קדומים השוכן על כביש מודיעין בין תל אביב לירושלים, ירחיב את ההשכלה המקראית בנושאים חקלאים באמצע השבוע. בכפר החשמונאים שוחזרו חיי כפר עברי קדום מתקופת בית שני.
ילדים והורים יכולים להתנסות בחוויה מעשית, כתב עברי עתיק, הפקת שמן זית בדרכים מסורתיות, הכנת מטבעות עתיקים והפעלת אבן ריחיים. הכפר החשמונאי ממוקם בסמוך לישוב שילת. למטיילים שרוצים לערוך פיקניק ביער בן שמן החניון ללא תשלום.
איך מגיעים: ממחלף בן שמן לכביש 443 עד ליער.
פסלים ביער
באמצע הדרך בין תל אביב לירושלים, בין צומת נחשון לצומת שמשון, משתרע יער הנשיא. ברושים ואורנים עם צמחייה ירוקה משולבת בנקודות צבע, בליבו אתר ארכיאולוגי תל-צרעה ולאורך הדרך פזורים פסלים סביבתיים.
ניתן לעבור בדרכי העפר בנסיעה ברכב ולעצור לגיחות רגליות. לאורך השבילים ישנן תצפיות נוף אל מישור החוף, השפלה והרי יהודה. הפסלים שמלווים את המסלול עוצבו על ידי אמנים ישראלים כחלק מן הנוף ולמיקומם ישנה משמעות מבחינת היצירה. ביער נמצאים מתקני פיקניק ומתקני שעשועים לילדים. ניתן לשלב במסלול את דרך הנוף רכס צרעה.
איך מגיעים: מכביש 38 בצומת שמשון פונים לכביש 44, ודרומה לפני השלטים לדרך הפסלים.