שתף קטע נבחר

 

ארה"ב תקבע בחוק: מי שמוכר דלק לאיראן יוחרם

יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים צופה כי בשבועיים הקרובים תאושר חקיקה, שתקבע כי חברה שתמכור לאיראן נפט מזוקק לא תוכל לעשות עסקים בארצות הברית. ובאיראן עצמה, הנשיא לשעבר, האייתוללה אכבר האשמי רפסנג'אני, מתח ביקורת מרומזת על מדיניות הגרעין של אחמדינג'אד

הקונגרס האמריקני לא מחכה לקונצנזוס בינלאומי או למועצת הביטחון, והוא עומד להעביר עד סוף החודש חקיקה שתטיל סנקציות על מי שיעשה עסקים עם טהרן. בין היתר ייקבע כי מי שימכור דלק מזוקק לאיראן, לא יוכל לעשות עסקים עם ארצות הברית. איראן אמנם מייצאת נפט, אך תלויה בייבוא תזקיקי נפט, ולכן למהלך הזה עשויות להיות השלכות דרמטיות.

 

שורת חברות אנרגיה יושפעו מהמהלך הדרמטי, העולה בקנה אחד עם הודעת הבית הלבן על כך שאיראן נדרשת להשיב להצעות הסוכנות הבינלאומית

 לאנרגיה אטומית עד סוף החודש. יו"ר ועדת החוץ של בית הנבחרים, הווארד ברמן, הודיע כי החקיקה שיזם בחודש אפריל לסנקציות חדשות על איראן תקודם כעת, וצפויה לעבור בבית הנבחרים בתוך שבועיים.

 

חברי הקונגרס הדמוקרטים, השולטים בשני בתי הקונגרס, נזהרו שלא לפגוע במאמצי הממשל הדמוקרטי לקדם הידברות עם איראן, אבל עכשיו כשברור שאין סיכוי להידברות ישירה בין ארה"ב ואיראן, הם קיבלו כנראה אור ירוק מהממשל להתחיל ולקדם את החקיקה שלהם. החוק ימנע יבוא של נפט מזוקק לאיראן. סנקציות נוספות מתוכננות בתחום הבנקאות על מי שעושה עסקים עם איראן, לרבות עם הבנק המרכזי האיראני.

 

ועדת החוץ של בית הנבחרים כבר העבירה בחודש אוקטובר את הצעת החוק, וכמוה ועדת הבנקאות של הסנאט. כל מה שנותר הוא להביא את החקיקה להצבעה במליאת הסנאט ובית הנבחרים.

 

חקיקה כזו תחייב חברות דלק ובנקים להחליט אם הם מעדיפים להמשיך לקיים קשרים עסקים עם איראן גם במחיר הפסקת עסקיהם עם ארה"ב, ותשפיע על חברות העוסקות בפיננסים, תיווך, ביטוח הסחורות המועברות בים ובאוויר, והמספקות ספינות לסחר עם איראן. יו"ר ועדת החוץ בבית הנבחרים מאמין שהלחץ הכלכלי שיופעל על איראן באמצעות הסנקציות האמריקניות הללו, יכול להשפיע על איראן לסגת בה מהשאיפות הגרעיניות שלה. 

 

דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, הודיע אמש כי "הזמן הולך ואוזל. הדד-ליין לאיראן היה ונותר סוף השנה האזרחית. גיבס אמר כי התנהלות איראן "ממחישה באופן די ברור" כי אינה מתכוונת לשתף פעולה עם הצעת המעצמות, להעביר האורניום להעשרה ולעיבוד מעבר לים.

 

ובתוך איראן: ביקורת מרומזת על אחמדינג'אד

וברקע, נשמעת ביקורת מרומזת באיראן כלפי המדיניות המתריסה שמוביל הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד. נשיא איראן לשעבר, האייתוללה אכבר האשמי רפסנג'אני, מתח ביקורת על המצב הפנימי באיראן ואמר היום אתמול כי "המחלוקת במדינה רצינית". בנאום שנשא בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה, ציין רפסנג'אני כי רק המנהיג, האייתוללה עלי חמינאי יוכל לאחות את הקרע.

 

הוא הזהיר מפני החמרת משבר הגרעין עם המערב וציין "האויבים מתאחדים נגדנו והמעצמות הגדולות בעלות זכות הוטו פועלות לשלול מאיראן את זכותה לאנרגיה גרעינית". לדבריו, "אם האויבים ירגישו שהאחדות שלנו נפגעה ולא נתייצב בקול אחד, הם יתעודדו להגביר את ניסיונותיהם (לפגוע באחדות)". הוא לא נקב במפורש בשמו של אחמדינג'אד אך דבריו נתפשים כביקורת על מדיניות הגרעין שהנשיא מוביל.

 

רפסג'אני, יריבו הפוליטי המר של אחמדינג'אד, אמר כי "בעוד שמדינות כמו מצרים, פקיסטן וישראל השיגו אנרגיה גרעינית ומשתמשות בה, אנחנו גם רוצים לעשות זאת תחת פיקוח הסוכנות, אך האויבים לא מאפשרים לנו זאת ומקבלים החלטות תוקפניות כלפינו". רפסנג'אני מכהן כראש מועצת המומחים במדינה, גוף רשמי המפקח על המנהיג העליון במדינה, האיתוללה עלי חמינאי ונחשב לפוליטיקאי רב השפעה במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתקדמים לסנקציות. הנשיא אובמה
צילום: AFP
ביקורת באיראן על אחמדינג'אד
צילום: AFP
מומלצים