ברק ובגין בראש צוות ליישום ההקפאה בשטחים
הצוות - בו שותפים גם מזכיר הממשלה צבי האוזר, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים האלוף איתן דנגוט - קיים ישיבה ראשונה. המטרה: יישום הצווים תוך התחשבות בצרכי החיים
אחרי ההודעה, העימותים והעתירה לבג"ץ, מגיע שלב ההתחשבות: צוות בראשות שר הביטחון אהוד ברק והשר בני בגין יבחן את אופן יישום החלטת הקבינט להקפיא את הבנייה בהתנחלויות למשך עשרה חודשים - כך נמסר הערב (יום ו') מלשכת ראש הממשלה. בצוות יהיו שותפים גם מזכיר הממשלה, צבי האוזר, ומתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף איתן דנגוט.
הצוות החדש נועד בשעות הצהריים בפעם הראשונה ודן במטרה המרכזית שהגדיר לו ראש הממשלה, בנימין נתניהו - בחינת דרכי היישום של צווי ההקפאה, תוך התחשבות בצרכי החיים של תושבי בהתנחלויות ומבלי לפגוע בתנאים שהוגדרו בקבינט.
תוכנית ההקפאה - התפתחויות אחרונות:
הקמת הצוות באה בעקבות לחצים שהופעלו בשבוע האחרון מצד ראשי המתנחלים ומפלגות הימין על ראש הממשלה ושר הביטחון. לטענת המתנחלים, הממשלה לא איפשרה להם את פרק הזמן הראוי כדי להתמודד עם צווי ההקפאה וכי הפעלת הצווים עלולה לגרום להם לפגיעה כלכלית. בנוסף, תובעים המתנחלים הקלות בחייהם היומיומיים, בעיקר בכל הנוגע לבעיות פרוצדורליות וטכניות הנובעות מההקפאה.
בחירתו של בגין לצוות מעניינת במיוחד לאור הצהרותיו בחודשים האחרונים נגד הקפאת הבנייה. בחודש ספטמבר ביקר בגין באוהל מחאה של פעילי ימין מול לשכת רה"מ ואמר להם כי "אי אפשר לבוא ולרמוס ברגל גסה את זכותם של יהודים לשבת בארץ ישראל". לפני כעשרה ימים הבהיר בגין בשיחה עם כתבים כי "לא התקבלה החלטה על הקפאת הבנייה, אלא מוטלות הגבלות על אישורי בנייה חדשים. בעשרת החודשים האלה ייבנו כמה אלפי דירות ומבני ציבור חשובים - ועם תום התקופה, תתחדש הבנייה".
"מותר למחות, במסגרת החוק"
אתמול עתרו לבג"ץ 14 מועצות מקומיות ביהודה ושומרון בבקשה לבטל את הצו האוסר בנייה במרחבי התכנון שלהן. בעתירה, המופנית נגד ראש הממשלה, שר הביטחון ואלוף פיקוד המרכז, נטען כי בבסיס הוצאתם של צווי ההקפאה עומדים שיקולים מדיניים מוצהרים, המהווים שיקולים זרים תוך חריגה מסמכותו של המפקד הצבאי באזור.
העתירה לבג"ץ באה לאחר שניסיונו של ראש הממשלה לפייס את ראשי המתנחלים - הותיר אותם מאוכזבים. במהלך פגישה שנמשכה כשלוש שעות אמר נתניהו: "מותר לכם למחות, להפגין להביע דעה, אך עליכם לכבד את החוק. לא ייתכן שלא תכבדו את זה. אנחנו צריכים לעבוד יחד בשיתוף פעולה.
במקום לייצר תחושת משבר, כדאי לכולנו לעבור יחד את תקופת ההשעיה. אנו רק כמה ימים בתוך התהליך ואני מבקש שתגלו סבלנות". נציגי המתנחלים לא התרשמו מהדברים ואמרו כי ימשיכו בהתנגדות להקפאת הבנייה.
"הצו הזה לא קל לכם ולא קל לי. נפעל כדי שהיישום יתבצע בדרך שתקל ככל האפשר על הציבור. במקום שיש קשיים מיותרים - נסיר אותם. ההחלטה שהתקבלה בקבינט היא ההחלטה המיטבית במצב המורכב בו נמצאת מדינת ישראל, לנוכח האתגרים המורכבים שלפנינו", הוסיף נתניהו. "קיבלנו את ההחלטה הקשה הזו, על-מנת לקדם את האינטרסים הרחבים ביותר של ישראל. הצעד הזה מבהיר לגורמים המרכזיים בעולם, שישראל רצינית בכוונותיה להשיג שלום. זאת בעוד שהפלסטינים מסרבים לפתוח במשא ומתן לשלום. יש צד שרוצה ויש צד שאינו רוצה. הצעד הזה הבהיר מיהם סרבני השלום".