שתף קטע נבחר

אות זכויות האדם לנרצח בבר-נוער: "מרגש ועצוב"

האגודה לזכויות האזרח החליטה להעניק השנה את אות זכויות האדם למייסדי ארגון "יש דין" ולניר כץ ז"ל שנרצח בפיגוע בבר-נוער. איילה כץ, אמו של ניר: "הוא עשה המון, מעבר להתנדבות"

אות זכויות האדם ע"ש אמיל גרינצווייג מאת האגודה לזכויות האזרח יוענק השנה לניר כץ ז"ל, מדריך הנוער שנרצח בפיגוע בבר-נוער בתל אביב. הפרס מוענק מדי שנה ליחיד או יחידים הקשורים להגנה על זכויות האזרח. אמו איילה אמרה היום (א') כי היא נרגשת במיוחד.

 

"ניר כץ זכה באות משום שבפעילותו בבר-נוער ובפעילויות הנוספות בהן היה מעורב הוא קידם הבנה לאחר", הסבירה נירית מוסקוביץ' מהאגודה לזכויות האזרח. לדבריה, "הוא סייע לבני נוער שמתמודדים עם הזהות המינית שלהם בשלב כל כך פגיע וסייע לקבוצות מיעוט. הבחירה בו מסמלת את כל אותם אלפי פעילי שטח של זכויות אדם, העושים מה שהם עושים בלי להיות עורכי דין, ולהופיע בטלוויזיה ולהוציא הודעות לעיתונות, הפועלים היום-יומיים של זכויות האדם בישראל".

 

איילה כץ, אמו של ניר, הגיבה בהתרגשות מהולה בכאב. לדבריה, "זה מרגש ועצוב יחדיו. זה מרגש אותי מאוד שהיו אנשים שהגישו את המועמדות שלו וכמובן שזה מרגש בפני עצמו שהוועדה בחרה בו". לדברי האם, "ניר עשה המון, מעבר להתנדבות בבר-נוער. הוא היה טבעוני, שזו הגנה על זכויות בעלי החיים והסביבה.

הוא רדף אחרי ניידות תרומת הדם לשנות את הסעיף המשפיל בנוגע להומוסקסואליות, שעודן בעקבות הפניות הללו אך לא שונה לחלוטין. הוא עזר לכל מי שרק היה צריך".

 

לצד ההתרגשות הוסיפה אמו של ניר כי לצערה הוא לא היה מקבל את האות אם לא היה את האירוע בבר נוער. "אחותו הקטנה אמרה לי עכשיו שמה שחשוב להגיד שהוא היה גיבור בחייו לא רק הדרך שבה הוא מת, וזה הופך את זה לדבר הרבה יותר משמעותי. היא הביעה תקווה כי "מי שיכול לקחת הלאה את המסר של החייל שבו, של הכבוד לעצמו ולאחר, והעשייה והתרומה למען הכלל - זה הכי חשוב, שכל אחד יעשה את מה שהוא יכול".

 

מייסדי ארגון "יש דין" זכו בשל פעילותם בשטחים

את הפרס השנה יקבלו גם רות ופול קדר, מייסדי ארגון "יש דין", הפועל בשטחים להשלטת שלטון החוק ולדיווח מתמיד על הפרת זכויות אדם. בני הזוג קדר מסרו בתגובה לזכייה כי הם מודים לאגודה לזכויות האזרח על הענקת האות, ורואים בכך הערכה לפעילות "יש דין" על כל המתנדבות, אנשי השטח והצוות המקצועי - לקידום המאבק למען זכויות האדם בשטחים ושיפור פני החברה הישראלית.

 

נירית מוסקוביץ' מהאגודה לזכויות האזרח ציינה כי "מאז שנת 1981 אנו מחלקים את האות ובשנת 1983 הוא נקרא מחדש 'האות ע"ש אמיל גרינצוייג' כסמל לקורבן שהקריב, לחוסר הסובלנות ולמה שהוא ההפך מחופש הביטוי והדמוקרטיה. בין הזוכים בשנים הקודמות ארגון "קולך" למען זכויות נשים דתיות, ארגון "שוברים שתיקה" והקליניקה לזכויות הפליטים באוניברסיטת תל אביב.

 

טקס הענקת האות יתקיים בסיומו של מצעד זכויות האדם שייערך ביום שישי הקרוב בתל אביב. בוועדה שבחרה את מקבלי האות ישבו פרופ' יוסי יונה, פרופ' רות הלפרין קדרי, ופרופ' מיכאיל קרייני. מוסקוביץ' הוסיפה כי "יש גם עניין דורי נחמד כאן - הזוג בשנות השבעים לחייו בעוד שניר היה בשנות העשרים לחייו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידם הבנה לאחר. ניר כץ ז"ל.
צילום: AFP
זכויות אדם בשטחים. פול קדר
רות קדר מארגון "יש דין"
מומלצים