המבקר יבדוק: מדוע עלו מחירי המשלחות לפולין?
עמותת "ידיד" פנתה למבקר המדינה בבקשה לחקור את התנהלות משרד החינוך בנושא משלחות בני הנוער לפולין. המבקר יבדוק מדוע עלו המחירים לאחרונה. במקביל, פנו תלמידי תיכון מאשקלון לשר החינוך כדי שיעזור להם לצאת לפולין
פרסום ראשון: מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, יחקור את התנהלות משרד החינוך בנוגע למחירים אותם נאלצים לשלם הורים לתלמידים המשתתפים במשלחות לאתרי ההשמדה והזיכרון בפולין. כך אישר הערב (יום א') ל-ynet משרד המבקר.
ביקורת רבה נמתחה על העלות הגבוהה, שהופכת את ההשתתפות במשלחות לאפשרית רק לבעלי יכולת. מבקר המדינה יבדוק בין היתר מה נעשה עם אותם "כרטיסים לבנים" - מדובר
בכרטיסים הניתנים חינם מחברות הנסיעות על כל מספר מסויים של תלמידים כבונוס, ושלרוב משמשים דווקא את המורים המלווים לנסיעה בחינם.
לפני כשנתיים עלות הנסיעה לתלמיד למשלחת לפולין "קפצה" מסכום של כ-4,000 שקלים לכ-7,000 שקלים. לפני כשנה ירד הסכום לקצת יותר מ-5,000 שקלים. מדובר בסכום גבוה, שלרוב ההורים אין דרך לשלם אותו. גם הסכום הקודם היה גבוה מאוד, בהתחשב בעובדה שמדובר בנסיעה הנמשכת שמונה ימים בלבד. על פי דו"ח מרכז המידע והמחקר של הכנסת, רוב בני הנוער הנוסעים לפולין באים ממשפחות מבוססות, ומערים בעלות מאפיינים סוציו-אקונומיים גבוהים.
כמו-כן, גובה המלגות שמעניק משרד החינוך הינו נמוך ביותר ועומד על כ-15 עד 20 אחוזים בלבד מגובה התשלום הנדרש. משרד החינוך מעביר את כספי המלגות רק כמה חודשים לאחר הנסיעה, כמובן לאחר שהתשלומים הועברו מההורים אל חברות הנסיעות. בעבר הכריז משרד החינוך כי יקצר את מספר ימי המשלחת לפולין בכדי להוזיל עלויות. בפועל, שונו את יעדי הטיסות לפולין ובחזרה, בצורה כזו שהזמן קוצר ביומיים.
לאחרונה פנתה עמותת ידיד למשרד המבקר בכדי שיחקור את העלויות הגבוהות. ממכתבם למבקר עלו כמה טענות חמורות. מהמכתב עולה, כי אין נוהל מסודר הנוגע ל"כרטיסים לבנים" ולא ברור מי זוכה בהם. כמו כן, למרות שהוצגו בפני משרד החינוך אופציות לנסיעות בצורות שונות לטענת ידיד, הרי שהמשרד נוקט בסחבת. בנוסף נטען כי למרות ועדות שהקים, עדיין לא התקדם הנושא לכדי פתרון.
יתרה מזאת, טוענים בעמותה כי בפני המשרד עומדות לפחות שתי אופציות זולות יותר לנסיעה במתכונת הקיימת - האחת של חברת הנסיעות של הסוכנות היהודית והשנייה של חברת נסיעות פולנית בבעלות ישראלית, אשר לטענתה עומדת גם בדרישות כשרות המזון וגם בדרישות האבטחה. לשם השוואה טוענים בידיד, גם צה"ל מוציא משלחות של חיילים וקצינים לפולין ובמשלחות אלה חיילים או קצינים אינם נדרשים לשלם.
תלמידים מאשקלון: צריכים עזרה במימון
תלמידי כיתות י"א מבית ספר מקיף ד' על-שם רבין באשקלון, פנו לפני כמה ימים לשר החינך, גדעון סער בבקשה כי יעזור להם לממן את נסיעה לפולין בחודשים מרס-אפריל 2010, שאליה הם מתקשים לצאת בשל המחירים הגבוהים. "כל אחד מאיתנו מרגיש זיקה עמוקה למסורת ולהיסטוריה היהודית, ואנו מרגישים צורך עז לצאת ולהזדהות עם זכרם של קורבנות הנאצים במלחמת העולם השנייה. אנו משוחחים ולומדים על הנושא מזה זמן רב ומקדישים לו חלק נכבד ממערכת הלימודים שלנו", נכתב.
"מדובר בהוצאה כספית כבדה שלהורינו אין כל יכולת כלכלית לעמוד בה, לא
כל שכן בתקופת משבר כלכלי כפי שאנו חווים אותה היום", כתבו עוד התלמידים. "המלגות שמשרד החינוך מעניק מהוות רק חלק קטן מהעלות הכוללת ומשמעות הדבר הוא שאנחנו נשאר בארץ. האם הנסיעות לפולין מיועדות רק לילדים עשירים? האם ילדים כמונו, שהוריהם שייכים למעמד הבינוני או למטה מזה אינם זכאים להצטרף לנסיעות מבלי שהוריהם יצטרכו לקחת הלוואות או שאולי הם ואנחנו צריכים פשוט לוותר? בכלל לא לבקש לצאת במשלחת?”
במשרד החינוך בחרו שלא להגיב על חקירת מבקר המדינה. "נתייחס לפניית עמותת 'ידיד' תינתן לאחר שזו תתקבל במשרד".