השרים: ועדות קבלה יוכלו למנוע רכישת קרקע
לפי הצעתו של ח"כ ישראל חסון, ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בנגב ובגליל ייקבעו האם לקלוט את המועמד - לפי גילו, יכולתו הכלכלית ומידת התאמתו לאורח החיים במקום. ויש מי שטוען שמדובר בחוק כדי לעקוף את בג"ץ קעדאן
האם שרים הכשירו הצעת חוק עוקפת בג"ץ? ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') את הצעת החוק של חבר הכנסת ישראל חסון (קדימה), לפיה רכישת זכויות קרקע על-ידי אדם שמבקש לקבוע את מושבו ביישוב קהילתי בנגב ובגליל תותנה בהמלצה של ועדת הקבלה באותו יישוב.
מההצעה עולה, כי בין השיקולים שינחו את ועדת הקבלה בגיבוש המלצותיה, ייבחנו גילו של אותו אדם, יכולתו הכלכלית להקים בית ביישוב תוך פרק זמן הקבוע בהסכם הקצאת הזכויות במקרקעין וכן מידת התאמתו לאורח החיים ולמרקם החברתי של היישוב החברתי, כקהילה
בעלת לכידות חברתית ותרבותית. סעיף זה כולל את התאמתו להשקפת הייסוד של היישוב הקהילתי, כפי שהוגדרה בתקנון המקום. צוות בין משרדי שהוקם בנושא אמור להגיש את מסקנותיו בנושא בעוד כחודשיים.
משפטנים בכירים טענו כי הצעת החוק היא ניסיון לעקוף את הצורה שבה עניינים מתנהלים מאז בג"ץ קעדאן. מדובר בפסיקה משנת 2000 של הרכב שופטים, בראשות נשיא בית המשפט העליון דאז אהרן ברק, שקבע כי הקצאת קרקעות ליהודים בלבד על קרקע ציבורית איננה חוקית. השופטים קבעו כי אסור להפלות בהקצאת קרקעות בין יהודים לבין שאינם יהודים וכי לא יכולים לפסול אדם על בסיס לאומי.
גם כיום עומד ותלוי בג"ץ כשהניסיון שלו הוא לבטל את כל ועדות הקבלה, ולקבוע
שכל אחד יוכל לגור היכן שהוא רוצה ללא שום קשר לדעותיו. משפטנים טוענים כי הצעת החוק מנסה בעצם לעגן בחקיקה את העובדה שוועדות הקבלה הן אלה שיקבעו מי יוכל להתקבל לאותו יישוב, ובעצם מדובר בנסיון לעקוף את בג"ץ.
חבר הכנסת חסון דחה את הטענות ואמר כי הוא רוצה לתת ליישובים את האפשרות לשמר את המסגרת שלשמה הוקמו. "מי שחושב שאני נגד כניסה של ערבים ליישובים הוא טועה ומטעה. הצעת החוק כלל לא התכוונה לכך", אמר חסון ל-ynet.