שתף קטע נבחר

 

"Jaffa - סיפורו של מותג" זכה במילאנו

סרטו מעורר המחלוקת של אייל סיוון, "Jaffa - סיפורו של מותג", הוקרן בפסטיבל Idfa, זכה בפרס הראשון של פסטיבל הסרטים התיעודי Filmaker Fest ושובץ לשידור בערוץ 8 ב-19 בדצמבר

הקרנת הבכורה לסרטו החדש והרטרוספקטיבה שנערכה בחודש נובמבר בפסטיבל IDFA למכלול יצירתו של הדוקומנטריסט הישראלי אייל סיון, עברו בשקט יחסי בישראל. אחרי פולמוס סוער שהתעורר לפני כשנתיים בתקשורת הישראלית סביב תמיכה ישראלית בסרטו "Jaffa - סיפורו של מותג", נדמה היה שהקרנה פומבית על במה בינלאומית מכובדת כמו IDFA, תעשה גלים.

 

הבוקר (א') התבשר הבמאי על זכייתו של הסרט בפרס הראשון של פסטיבל הסרטים התיעודי Filmaker Fest שננעל במילאנו. בין היוצרים שהציגו בו השנה היו גם פרדריק וייזמן, מיוצרי המפתח של העשייה הקולנועית התיעודית בארה"ב וממובילי גל ה-Cinema Verite; פארוק הרוני, דוקומנטריסט, יוצר קולנוע ניסיוני ווידאו ארט בגרמניה ואמן המדיה ההונגרי פטר פורגאש.


Jaffa. המלחמה על התפוז אינה רק סיפורו של מותג 

 

הסרט, שהוגדר כ"אנטי ציוני", "אנטישמי" ו"מסוכן", על ידי מובילי המאבק הציבורי נגד יוצר הקולנוע ויצירתו, היה באותה התקופה בחיתוליו כשאף אחד, כולל אנשי הקרנות או נציגי הגופים המשדרים, טרם צפה בפריים אחד מתוכו.

כך או כך, גם אם עייפו או נרדמו בשמירה מלבי הקמפיין, שגרם בסופו של דבר לקרן רבינוביץ' להתקפל ולחזור בה מכוונתה לתקצב את סרטו של אייל סיון, סביר להניח שהקרנות הבכורה של הסרט בישראל שייערכו ביום ג' (8 בדצמבר) בסינמטק תל אביב ולמחרת בסינמטק בירושלים, יעשו את שלהן.

 

סרטו של סיון, שנתמך בסופו של דבר על ידי ערוץ 8 הישראלי וגופי שידור זרים כמו WDR הגרמני, FRANCE 5 הצרפתי וקרנות קולנוע מצרפת ובלגיה, שובץ לשידור בערוץ 8 ב-19 בדצמבר. הסרט, שהפיקו במשותף אסנת טרבלסי, אריק ברנשטיין ופרנק אשכנזי, עוקב אחר המותג שהפך למזוהה יותר מכל עם ההיסטוריה המורכבת של פלשתינה, הציונות וארץ ישראל.

 

סיון מציג את השתלשלות קורותיו של מותג התפוזים הידוע, שהחל כחברה שיתופית של פרדסנים יהודים וערבים ומאוחר יותר נוכס על ידי הציונות שהפכה אותו לסמל ההתחדשות וכיבוש הקרקע. "סיפורו של התפוז הוא סיפורה של הארץ", אומר סיון ששיבץ בסרט ראיונות עם היסטוריונים יהודים וערבים, ישראלים ופלסטינים כמו גם אנשי אמנות ותרבות מובילים משני הצדדים, שמספרים סיפור אחר מזה המוכר על המותג התמים לכאורה בניסיון לתרום לבנייתו של נרטיב היסטורי משותף שנבנה מתוך העבר.

 

בין המראויינים הבולטים בסרט ד"ר רונה סלע, אוצרת, חוקרת המתמחה בהיסטוריה הויזואלית של הקונפליקט הישראלי-פלסטיני; ההיסטוריון אמנון רז טרקוצקין; חתן פרס ישראל המעצב דוד טרטקובר; נציגי המועצה לשיווק פרי הדר, ההיסטוריון הפלסטיני מחמוד יזבק ופרדסנים ישראלים ופלסטינים שמביאים כל אחד את נקודת מבטו שבונה ביחד תמונת מציאות מורכבת.

 

לא מעט אמירות מכווצות בטן יש בסרט ובין הבולטות שבהן שייכת למשורר, הסופר והעיתונאי, חתן פרס ישראל לשירה חיים גורי: "הפרי הזה, שיצא לו מוניטין בכל העולם כפרי איכות, הוא גם מקור של גאווה כמוצר נפלא וגם מטאפורה לעולם שחרב ונושא בלבו מכאוב ותחושת נקם וניסיונות לאחות את הקרע", ומדגיש, "הרבה מאוד כאב כרוך בו". גורי שהיה עד ושותף לבנייתה של הארץ מוסיף: "חלק גדול מכל מה שהיה פה, לא חייב היה להחרב. אני אומר את זה בכנות ובכעס, רבים מאתנו אהבו את הכפרים שהחרמנו. העולם שחרב, קיים בי וככל שהשנים עוברות, הנוכחות שלו הולכת ומתעצמת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיון. זהו סיפורה של הארץ
צילום: אלכס קולמויסקי
לאתר ההטבות
מומלצים