האיחוד האירופי: שתי בירות בירושלים, אבל במו"מ
בניסוח מרוכך יחסית ליוזמה השבדית המקורית, קובעים שרי החוץ של האיחוד כי ירושלים צריכה להיות בירת שתי המדינות - אולם הדרך לשם צריכה להיעשות במשא-ומתן בין הצדדים. משרד החוץ מרוצה: "אין למעשה שינוי בעמדת אירופה". פרס הזהיר לפני כן את אירופה: אל תחליפו את האו"ם
ירושלים צריכה להיות בירת שתי המדינות - אבל הדרך לשם חייבת להיעשות באמצעות משא-ומתן. זו ההחלטה שאימצו אחר הצהריים (יום ג') בבריסל שרי החוץ של האיחוד האירופי, שדנו בעמדה חדשה ביחס לסכסוך הערבי-ישראלי והאזור בכלל. ראשי המדינות אמורים בקרוב לאשרר את ההחלטה.
מדובר בנוסח מרוכך לעומת היוזמה השבדית המקורית שפורסמה בימים האחרונים, ובה הופיעה מעין הכרזה חד-צדדית על ירושלים המזרחית כבירת פלסטין העתידית. בטיוטה החדשה נכתב, כי שרי החוץ "מודאגים מאוד מהמצב במזרח ירושלים. כדי להשיג שלום, יש למצוא דרך לפתור את מצבה של ירושלים כבירתן של שתי המדינות".
עננים מכסים את העיר העתיקה, היום (צילום: AFP)
שרי החוץ הבהירו כי הם לא מכירים בכך שמזרח ירושלים היא חלק מישראל. שר החוץ של לוקסמבורג, ז'אן אסלבורן, אמר: "אני לא ממש מבין מדוע ישראל לא מסכימה לכך שהגדה המערבית ורצועת עזה של הפלסטינים. לישראלים יש זכות לחיות בישראל ולפלסטינים יש זכות לחיות בפלסטין".
בירושלים קיבלו בסיפוק יחסי את נוסח ההחלטה, אך הביעו צער מכך שאינה מקדמת את השלום. בכיר במשרד החוץ אמר, כי "אין למעשה שינוי בעמדת אירופה בעקבות ההחלטה הזאת. גם בבריסל מבינים שפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני הוא במשא ומתן בין הצדדים". יחד עם זאת, הבהירו בירושלים, כי הם "לא ששים" על ההחלטה.
בהודעה הרשמית של משרד החוץ נמסר, כי "הודעת מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי מתעלמת מהמכשול העיקרי להשגת הסדר בין ישראל לפלסטינים - סירובם של הפלסטינים לשוב לשולחן המו"מ". בירושלים הביעו שביעות רצון מכך ש"אין ספק שהפעילות הדיפלומטית של ישראל ושל ידידותיה באירופה שינתה מהותית את נוסח ההחלטה".
ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, תקף את הודעת שרי החוץ של האיחוד האירופי: "דווקא ההיסטוריה של ברלין, שזה עתה נחגגו 20 שנה לאיחודה, מלמדת אותנו שאין עיר שחולקה והצליחה לתפקד", אמר. לדבריו, ההחלטה מהווה סכנה אמיתית על עתיד ירושלים.
"אי אפשר לכפות מציאות"
נשיא המדינה, שמעון פרס, אמר היום כי הדיון של שרי החוץ "ייצור מצב של בלבול". לדבריו, המהלך של שבדיה, המשמשת עד ינואר כנשיאה התורנית של האיחוד, הוא ניסיון להחליף את האו"ם. "כל נושא שנוי במחלוקת כדאי לברר בהידברות בין הצדדים. מי שינסה לכפות מציאות, יגלה שזה לא עובד".
את היוזמה להכיר במזרח ירושלים כבירת פלסטין העלתה שטוקהולם בשבועות האחרונים, לקראת המפגש המתקיים בבריסל, המהווה הקדמה לכנס מנהיגי אירופה שייערך ב-10 בדצמבר. בהצעה הזו יש משום הקצנה של העמדה המסורתית של האיחוד האירופי, שבאה לידי ביטוי בהודעת האיחוד בחודש שעבר לפיה ירושלים תהיה הבירה של שתי המדינות - ישראל ופלסטין.
בימים האחרונים קיים משרד החוץ מאמצים דיפלומטיים בדרגים הגבוהים ביותר נגד היוזמה. במאמצים
היו מעורבים גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהעלה את הנושא בשיחותיו האקראיות עם מנהיגים באירופה, ושר החוץ אביגדור ליברמן, שנועד עם כמה מעמיתיו האירופיים בכינוס ביוון.
הטיוטה השבדית ממשיכה מדיניות קרירה של שטוקהולם כלפי ישראל, מאז קיבלה שבדיה את הנשיאות התורנית של האיחוד האירופי ביוני 2009. בתקופה זה התחולל עימות קשה בין שבדיה לישראל, על רקע ידיעת שטנה שהתפרסמה בעיתון נפוץ, על טענות פלסטינים לכריתת אברים מגופות חלליהם על-ידי חיילי צה"ל, לצורך סחר באיברים.