איראן: עימותים בין סטודנטים לכוחות הביטחון
משטר האייתוללות נערך מבעוד מועד לאירועי יום הסטודנט מחשש שהאופוזיציה תנצל את ההזדמנות כדי להפגין נגד המשטר. אלפי צעירים יצאו לרחובות טהרן ומוקדים נוספים, ונתקלו בתגובה קשה מצד כוחות הביטחון
פעילי האופוזיציה האיראנים, המציינים את יום הסטודנט, התעמתו הבוקר (יום ב') עם כוחות הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית במספר מוקדים. המפגינים קראו "מוות לדיקטטור" ו"מוות לממשלה". לא דווח על נפגעים, אולם עדי ראייה טענו שהשוטרים הפעילו כוח, היכו מפגינים באלות וירו גז מדמיע.
יום הסטודנט משמש את המחנה הרפורמיסטי באיראן כדי להביע מחאה נגד המשטר. כמו כן, מדובר ביום זיכרון ליום הסטודנט ב-1953 שבו נורו למוות שלושה סטודנטים בידי הצבא בהפגנה אנטי-אמריקנית. בימים האחרונים נערכו כוחות הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית להפגנות הצפויות בניסיון למנוע מהן להתפשט.
סטודנטים באוניברסיטת טהרן צועקים "מוות לדיקטטור"
מנהיג האופוזיציה, מיר-חוסיין מוסווי, פרסם אמש הודעה באתר האינטרנט שלו לקראת ההפגנות המתוכננות. הוא שלהב את תומכיו באומרו שתנועת ההתנגדות "עדיין חיה", שהמשטר אינו יכול להשתיק את הסטודנטים ושהממשלה איבדה את הלגיטימיות שלה בקרב הציבור.
עיקר תשומת הלב מופנית לבירה טהרן, שבה התעמתו הסטודנטים עם אנשי מיליצית הבסיג' של משטר האייתוללות. עדי ראייה סיפרו שאנשי כוחות הביטחון ירו באוויר במטרה לפזר המפגינים. לא נמסר על נפגעים, אך דווח על שתי צעירות שנעצרו מול אוניברסיטת טהרן.
עוד דווח שאלפי צעירים החלו לצעוד בשדרה המרכזית בבירה, ולי עסר, וקראו קריאות בגנות המשטר. מולם נערכו מבעוד מועד כוחות הביטחון, כשהם חמושים בגז מדמיע, אלות ונשק. בשבוע שעבר הודיעה המשטרה כי תדכא ביד קשה את המפגינים.
מתקפה על האינטרנט
ההערכה היא שההפגנות יתקיימו גם בכמה אוניברסיטאות בטהרן, בהן אמיר-כביר ואוניברסיטת שריף, וכן בערים נוספות מלבד טהרן. אולם בשל האיפול התקשורתי הכבד, הדיווחים משם מגיעים בעיכוב. עם זאת, בעיר איספהאן כבר דווח על התפרסות כוחות סביב האוניברסיטה המקומית.
הפעם האחרונה שבה יצאו לרחובות מפגיני האופוזיציה היתה בחודש שעבר, בה ציינו את את יום השנה ה-30 לכיבוש השגרירות האמריקנית ב-1979. משטרת איראן עצרה 109 מפגינים במהלך אירועים אלה.
בממשלתו של מחמוד אחמדינג'אד כנראה הפנימו את הלקח ממחאת האופוזיציה על רקע הבחירות השנויות במחלוקת, שבמהלכן נעשה שימוש נרחב באתרי אינטרנט, כמו טוויטר ויוטיוב. אתמול דווח שהשלטונות הפחיתו את מהירות האינטרנט במטרה להקשות על הפעילים להעלות קבצים ולשלחם מחוץ למדינה.
אולם על אף המגבלות, נעזרים אנשי המחנה הרפורמיסטי בשרתי פרוקסי. גם רשת הסלולר נותקה באזור האוניברסיטאות על מנת להקשות על הפעילים
לתקשר זה עם זה. עיתונאים זרים לא מורשים לסקר את ההפגנות ותעודות העיתונאים אף הושעו מהיום ועד ליום חמישי.
העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי איראן נקטה צעד חריג נוסף לקראת ההפגנות, ועצרה 20 אמהות שכולות, שילדיהן נהרגו במהלך עימותי חודש יוני האחרון על רקע הבחירות. נשים אלה השתתפו בהפגנה שנערכה בטהרן בשבוע שעבר, ולכן הרשויות בעיר ביקשו למנוע מהן להצטרף למאבק האופוזיציה.