נתניהו: "היום חיזבאללה הוא צבא לבנון האמיתי"
בדיון ועדת חוץ וביטחון אמר רה"מ כי "ממשלת לבנון וחיזבאללה הופכים להיות שלובים - והם ישאו באחריות כלפי כל פגיעה בישראל". בעניין איראן, אמר כי "יש תיאום בינינו לארה"ב". לגבי המו"מ עם סוריה הבהיר כי ישראל מעוניינת במגעים ישירים, אך במצב שבו יידרש תיווך - יעדיף את פריז על פני אנקרה. הוא עקץ את האופוזיציה והזמין את חבריה לטעת עצים בגושי ההתנחלויות
"אם בעבר התייחסנו לחיזבאללה כמיליציה צדדית - היום הוא צבא לבנון האמיתי" - כך אמר הבוקר (יום ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו לחברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הארגון השיעי, לדבריו, "מחליף את צבא לבנון ככוח משמעותי. הוא גם מתחמש וגם מתארגן כצבא לכל דבר. ממשלת לבנון וחיזבאללה הופכים להיות שלובים זה בזה - והם יישאו באחריות כלפי כל פגיעה בישראל".
"החלטת האו"ם 1701 לא עומדת במבחן המציאות, היא קרסה. 1701 כהסדר בינלאומי שהיה אמור למנוע התחמשות מחודשת של חזבאללה קרס בצורה טוטאלית", האשים נתניהו. "לכן ההסדרים ביהודה ושומרון בעתיד חייבים להיות יותר טובים ולעמוד במבחן המציאות. חייבים למנוע הכנסת טילים ורקטות ליהודה ושומרון בהסדר עתידי. חייב להיות פיקוח ישיר של ישראל על הסדרי בטחון עתידי ביו"ש, זה לא קרה בעזה ולא בלבנון".
לדברים נתן תוקף גם ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תת-אלוף יוסי ביידץ, שאמר בסקירתו: "חיזבאללה פרוס עם עשרות אלפי לוחמים ורקטות מצפון ומדרום לליטאני בעלי טווחים שונים. מתחמש יותר ויותר באמצעי לחימה מתוחכמים ובעלי טווח ארוך. גם דרום הארץ מאוימת על ידי טילים שנמצאים בידי החיזבאללה".
בעניין האיראני, היה ראש הממשלה פסקני ביותר: "הבעיה המרכזית שיש לנו זו התחמשות איראן. האינטרס העליון שלנו זה למנוע את ההתחמשות שלה. בשנה האחרונה קרו שני דברים: התקדמות איראן לקראת יכולת גרעינית צבאית, ואובדן לגיטמיות בעיני הקהילה הבינלאומית. איראן מונעת חופש מידע העם דרך האינטרנט. היא מונעת איפורמציה ופוגעת בעם. היא משתקת את כל מקורות המידע".
ועדת החוץ והביטחון מכונסת, היום (צילום: גיל יוחנן)
"הפעלת כוח האינטרנט והטוויטר נגד המשטר באיראן היא דבר אדיר, שארצות הברית יכולה לבדה לעשות. בשנים הקודמות איראן הצטיירה כמשטר לא סימפטי, והיום יש שנאה עמוקה של חלק מהעם נגד המשטר. זה מחלחל החוצה. זה מהווה נכס חשוב מאוד למדינת ישראל", אמר נתניהו.
עוד הוסיף בנושא זה: "יש התקרבות ביחסים עם ארצות הברית, ויש תיאום בינינו לגבי איראן - מידע והערכות אינטנסיביות, ותיאום מדיני לא מבוטל". לגבי החלטה אפשרית על סנקציות נגד איראן במועצת הביטחון, על רקע תוכנית הגרעין,הזהיר ראש הממשלה כי "לא ברור אם שיתוף הפעולה של רוסיה וסין נגד איראן יימשך. כרגע יש לנו הסכמה".
בעניין האיראני, אמר תא"ל ביידץ: "הם הצליחו להעשיר 1,800 ק"ג אורניום מעושר, שזה פלוס מינוס מספיק לאחת וחצי פצצות גרעין. הם משתמשים בטכנולוגית העשרה מתקדמת. המתקן בקום הוא בהחלט מתקן עבור פיתוח תוכנית צבאית. זהו מתקן העשרה חדש. אין לו שום קשר למחקר או פיתוח אזרחי. כמו כן, הם מפתחים את ארסנל הטילים שלהם. יש להם טילים שיכולים להגיע לישראל, עם יכולת לשאת נשק גרעיני".
ראש חטיבת המחקר באמ"ן הוסיף כי יש החרפה של הקהילה הבינלאומית נגד איראן. "גם הקהילה הבינלאומית נמצאת במבחן והוא האם הם יצליחו להעביר את הסנקציות במועצת הביטחון. אפשר לומר שאיראן מתקדמת כל הזמן באופן נחוש לתחום או לאיזור שבו היא תוכל לייצר פצצה גרעינית. היא טרם קיבלה את ההחלטה לבצע זאת. הם עברו את עידן היכולת הטכנית ומה שמפריד אותם היום מפצצה היא קבלת החלטה לגבי פצצה".
אם כבר תיווך - פריז עדיפה על אנקרה
בדיון התייחס נתניהו גם לסוגיית חידוש המו"מ המדיני עם סוריה, ואמר כי ישראל מעוניינת במגעים ישירים, אך במצב שבו יידרש תיווך - יעדיף את פריז על פני אנקרה כמתווכת. טורקיה שימשה כמתווכת במגעים בין ממשלת אולמרט לסוריה, שהופסקו בעת מבצע "עופרת יצוקה".
בתקופה האחרונה הביעה אנקרה את רצונה לשוב ולשמש כמתווכת, אך נתניהו כבר רמז שלא יהיה מוכן לכך, כשאמר לפני שבועיים כי ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, "אינו מתווך הוגן", והציע את צרפת כתחליף. סוריה הודיעה בתגובה כי תהיה מוכנה למו"מ רק בתיווך טורקי. בפריז נותנים את העדיפות בתיווך לטורקיה, על רקע פגישתו בחודשם שעבר של הנשיא ניקולא סרקוזי עם נשיא סוריה, בשאר אסד, שבה שב והדגיש הנשיא הסורי את רצונו בתיווך טורקי.
ועדת חוץ ובטחון בכנסת (צילום: גיל יוחנן)
ובכל זאת, נתניהו שב והציע היום את צרפת כמתווכת. "דיברתי עם סרקוזי, שאמר לי שהעמדה הסורית היא חזרה לקווי 67", אמר נתניהו. "סרקוזי דיבר גם על התיווך הטורקי שהסורים מציעים. השבתי לו שאנחנו מעוניינים במשא ומתן ישיר ישיר, ואם כבר מדובר במתווך - אני מעדיף אתכם". עם זאת, נתניהו התייחס במעט גם לתקופה המתוחה שידעו היחסים עם טורקיה ודיבר על נסיעתו של השר בנימין בן אליעזר לאנקרה: "הנסיעה שלו גרמה להתמתנות ולהתקרבות ביחסים איתם". בן אליעזר הביע תקווה בסוף השבוע האחרון לפגישה קרובה של ראש ממשלת טורקיה ועמיתו נתניהו.
עוקץ - ומזמין לנטיעות בגושי ההתנחלות
נתניהו דיבר בוועדה גם על ההחלטה שממשיכה לעורר תסיסה בשטח - הקפאת הבנייה החדשה למגורים ביו"ש. לדבריו, החלטת הקבינט בנושא זה הייתה מונעת משיקולים רחבים, בהם גם "ניסיון לקדם את המשא ומתן ולחדד מי מעוניין בו באמת" - תוך רמיזה עבה לכך שהפלסטינים אינם חפצים בקידום השיח. "צריך שיהיה תיאום בין החלטת הקבינט לצו", אמר וטען כי בשנת כהונתו האחרונה של ראש הממשלה אולמרט - הופסקה הבנייה למעשה. "אנחנו חידשנו אותה", טען.
יו"ר האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, אמרה כי "יצירת הסימטריה בין גושי ההתיישבות לבין המאחזים הלא חוקיים פוגעת בגושי ההתיישבות בכל מה שקשור להסדר הקבע". לדבריה, יש לחדד את ההבדלים בפנים תושבי היישובים "וסביב לזה לייצר קונצנזוס ישראלי". היא האשימה: "רוב הציבור יודע את האמת, אבל ההנהגה חוששת".
"שמעתי בשמחה את התגייסות חברי האופוזיציה למען גושי ההתנחלויות", השיב נתניהו וציין כי על כך אין ויכוח. אז פנה ועקץ בציניות: "כשהיה ויכוח על 'הבנות בוש', לא שמעתי מהאופוזיציה
תמיכה בעמדת ממשלתי. לכן, אני מציע עכשיו לכם, חברי האופוזיציה, בואו לשתול עצים בטו בשבט בגושים".
לבני השיבה: "אתה טועה, זה לא רק חשוב איפה אתה נוטע, אלא האמת שצריך לומר במקומות שלא תטע גם בעתיד".
בהמשך הסקירה דיבר ראש הממשלה גם על סכנת המסתננים בגבול הפרוץ עם מצרים. לדבריו, ככל שהפערים הכלכליים בינינו לבין אפריקה יגדלו - תהיה זליגה גדולה יותר של מסתננים. "יש אפשרות ללכת ברגל מאפריקה לגוש דן, מה שאי אפשר לעשות לפריז או למדריד ברגל. זה יכול להוות בעיה דמוגרפית, כלכלית וביטחונית".
"זו בעיה לאומית שעדיין לא הגיעה למימדים שאנחנו חוששים מאוד מהם", אמר נתניהו ודיבר על הצורך בבניית מחסום פיזי בגבול: "ככל שנקדים לבנות אותו - כן ייטב לנו".