שתף קטע נבחר
 

"האם בשופרסל לא סופרים את הסדרניות"?

בשופרסל הכריזו זה מכבר על מעבר לסידור מדפים עצמאי ואלפי סדרנים, רובם סדרניות, יפוטרו ולא כולם יועסקו מחדש. כעת הם חוששים למקום עבודתם ולטענתם, איש אינו מיידע אותם על מצבם. "אנחנו רואים את שופרסל מתארגנת ולא יודעים מה יהיה איתנו מחר. האם הכושי עשה את שלו"

מי דואג לאנשים הקטנים שמסדרים לשופרסל את המדפים? זו השאלה ששואלים עצמם בימים אלה סדרנים ובעיקר סדרניות שעובדים ברשת וחוששים לגורל מקום עבודתם. חברת שופרסל הכריזה לאחרונה כי תסדר בעצמה את מדפיה, למורת רוחן של חברות רבות. לפי גורמים בסניפי שופרסל, המהלך יצבור תאוצה בסוף השבוע הבא, אמצע דצמבר. הרשת הודיעה שתשכור כאלף עובדים חדשים ולא מן הנמנע שביניהם יהיו גם כמה מהסדרנים הקיימים. אבל אין כל אינדיקציה ודאית לכך ולכן הסדרנים והסדרניות שמסדרים כיום את מדפי סניפי הרשת, ומועסקים על-ידי חברות שמוצריהן מונחים על המדפים, שרויים בחוסר ודאות לגבי עתידם.

 

לפי גורם ברשת, המהלך מתבשל בסניפים מסוימים כבר חודשיים, ולפחות באחד מסניפי "שופרסל שלי" במרכז, הסדרנים יוחלפו בפועל ביום שישי הקרוב. בסניפי "שופרסל שלי" המצויים בתוך הערים, סדרני החוץ לא עובדים בימי שישי, כך שמחליפיהם יוכלו להתנסות בעבודה, כך נאמר ל-ynet.

 

עוד נאמר, כי במייל פנימי שנשלח למנהלי סניפי תת הרשת נכתב שסדרני החוץ יעבדו עד ל-17 בדצמבר, והחל מ-18 בדצמבר תעסיק שופרסל 2-3 עובדים נוספים בכל סניף על מנת להחליף את הסדרנים. עוד נמסר במייל כי "אין לדבר על זה", ו"שום דבר לא סגור".

 

חד הוריות ונשים לפני פנסיה

"התחושה היא של אי וודאות. כאילו בשופרסל אף אחד לא סופר את הסדרניות והסדרנים", אומרת ל-ynet מיכל כהן, סדרנית ותיקה בבאר שבע, אם לארבעה, שעובדת ב"שופרסל ביג" אחד ובשני סניפי "שופרסל שלי". 

 

"אבל דבר אחד בטוח: אמרו לנו שב-27 בדצמבר אסור לנו להיכנס לסניפי 'שופרסל שלי', כך אמרה לנו מנהלת אחד הסניפים שאני עובדת בו, בפגישה שארגנה לפני חודש וחצי. עוד אמרה שסניפי' 'שופרסל ביג' יעברו את השינוי רק אחרי פסח. עד כמה שידוע לי, הסדרנים לא נכללים בהסכמים ויפטרו אותנו כי לא יהיה מה לעשות איתנו. יש פה סדרניות שעובדות כבר 20 שנה. עובדות איתי נשים חד הוריות ונשים מבוגרות לפני פנסיה. הולך להיות בלגן. הן אומרות לי 'בואי תארגני הפגנה', אבל אין לי תקציב להעמיד אוטובוס להפגנה. אם אין לך את המבער, מה תעשי"?

 

למרות הקלחת שרוחשת מאחורי גבם, הסדרנים והסדרניות מגיעים כרגיל למקומות עבודתם. אלה מהם שמייצגים חברות קטנות עובדים בכמה רשתות במקביל. אלה המייצגים חברות גדולות בדרך כלל עובדים בכמה סניפים של אותה הרשת. ואם הן עובדות כך בסניפי שופרסל, הן בבעיה.

 

כרגע, לפי מספר סדרניות וסדרן ששוחחנו עמם, הכל לכאורה מתפקד כרגיל. הקופה רושמת והסדרניות מסדרות. אבל העובדים מדברים על תחושה של ייאוש.

 

"האווירה בסניפים קשה משום שהמצב לא ברור", מסבירה מיכל. "אנחנו רואים את שופרסל מתארגנת בסניפים לקראת המהלך, אבל החברות בהן אנו עובדות ממלאות את פיהן מים לגבינו. את פשוט לא יודעת מה הולך להיות איתך מחר. האם הכושי עשה את שלו"?

 

למיכל, שעובדת כבר 12 שנה בשופרסל (עם הפסקה באמצע של 10 שנים לגידול ילדים) נמצא פיתרון, לעת עתה.

 

"המנהל שלי אמר לי 'כשתצאי מהסניפים הקטנים, תקחי סופר חדש של 'מגה בעיר'.'", היא מספרת. "מיד אמרתי כן. כי אני יודעת שיהיה בלגן. רוב סניפי מגה מאוישים, וכמובן שיש כבר כמה בנות שרבות על הסניף החדש הזה. כל אחת נלחמת על מקום העבודה שלה, כי כל אחת רוצה לחיות להתפרנס. אבל החשש שלי הוא שאחר כך גם הקו-אופ תיכנס למהלך דומה".

 

בשופרסל אמרו שישכרו לשם המהלך אלף עובדים. מאוד יתכן שאלה יהיו העובדים הקיימים לא?

 

" לפי מה שהודיעה לנו המנהלת, שופרסל יבחרו מבין כל הדיילות ונציגות המכירה את העובדות הממושמעות, הרציניות והכנועות ביותר. אבל ראשית, יש יותר מאלף סדרנים וסדרניות: להערכתי - 4,000-3,000. שנית, לא באו אלי משופרסל עם הצעת עבודה. שלישית, עושים לי משהו בעל כורחי - מחייבים אותי לעבוד בשופרסל כשאני לא רוצה בזה. כאילו עבורי הכל שרירותי. מה, אני חפץ? ובכלל, לדעתי החברות לא מוכנות שנעבוד בשופרסל כי יש לנו ידע מקצועי שאין אותו לשופרסל. והחברות לא רוצות שנעביר את הידע לשופרסל".

 

מיכל חוששת שתעבור מעבודה שמניבה לה שכר נמוך, אבל יתרונה בשעות עבודה נוחות וגמישות, לעבודת שכר נמוך עם שעות ארוכות ונוקשות. "זה מאוד מפחיד ומאיים", היא אומרת. "אני עובדת חצי משרה: 150 שעות ב-3 סניפים ומרוויחה 3,100 שקל. אבל אני נציגת הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה, אני אסתדר גם אם יוציאו אותי מכאן. מה יעשו שאר הבנות? או המנהלים שלהן? אני מרגישה כמו מפעל שהולך להיסגר זורקים אותנו החוצה והולכים.

 

"אנחנו הקול הדומם שלא שומעים אותו. מפנים אותנו להסתדרות, אבל אנחנו לא מאורגנים. אומרים לנו 'אין מה לעשות המהלך חוקי'. לאן רוצים להגיע בשופרסל, מה, המדינה הולכת להיות שלהם"?

 

סדרן: "בשופרסל לא נרוויח אחוזי מכר"

כמו מיכל, גם נ' הוא סטודנט. הוא לומד ראיית חשבון. כעבודת סטודנטים, הוא משמש כסדרן ברשת "יש" ולפרקים, עובד גם בשתי תת רשתות נוספות של שופרסל, שם הוא מסדר על המדפים מוצרים של שתי חברות למוצרי ניקיון וכן את מוצריה של חברת ממתקים קטנה. נ' עובד בסניפי תת רשתותיה של שופרסל כבר שנתיים וחצי, וגם הוא יודע שהסוף קרב.

 

"ב'יש' אמרו לנו שהמהלך יקרה אצלנו רק בעוד שנה ולמזלי אני אסיים אז את הלימודים ואתחיל סטאז'", הוא אומר. "אבל בסניפים אחרים בהם אני עובד, המהלך יתחיל בסוף השבוע הבא. ואני בטוח שאם הסדרנים יעברו לשופרסל, הם ירוויחו פחות".

 

אמרו לכם שהעובדים יקלטו לעבודה בשופרסל?

 

"לא אמרו כלום. לדעתי, אולי יקלטו את העובדים של החברות הגדולות – אסם, שטראוס, יוניליוור. הם כמעט בני בית בסניפים. אבל מישהו שמסדר עבור חברה קטנה ומרוויח כמה מאות שקלים בחודש לא יעבור לשופרסל. מי שייפגע הם אלה שעובדים פחות שעות, עובדים בסניפים קטנים, או חברות שאין להן הרבה מכר.

 

"ויש גם את בעיית השכר. אני עובד על 2% אחוזי מכר ממה שהסניף קונה מהחברות שאת מוצריהן אני מסדר. כך שתיאורטית, גם אם סיימתי את העבודה תוך שעה, אני עדיין מקבל אחוזי מכר. לדעתי, עובדי שופרסל לא יקבלו בחיים אחוזי מכר.

 

"ואם כך יהיה, אני מגיע ל-4,000 שקל בחודש וצריך להשלים שעות ב-2 סניפים נוספים, אבל עובד שופרסל לא ירוויח יותר מ-1,700 או 1,800 שקל בחודש. לפי מיטב ידיעתי שופרסל משלמת בערך 20.70 שקל לשעה מי שרגיל לעבוד על אחוזי מכר יכול להגיע ל-40 שקל לשעה היום. אם אעבור להיות עובד שופרסל - השכר שלי ירד דרסטית".

 

ט', סדרנית משדרות כבר פוטרה

ט', סדרנית ב"שופרסל שלי" שדרות, אם לשלושה, כבר פוטרה השבוע. "מהחברות לא שמענו כלום, ו ה-27 בדצמבר הלך והתקרב", היא מספרת על ימי טרום הפיטורים. "אמרו לנו שלא יגעו במסדרי הקפואים ובמצוננים. אבל אז, אחד מהקפואים קיבל תאריך. הודיעו לו רשמית דרך החברה שב-27 אסור לו להיכנס לסניף. אנחנו לא קיבלנו שום הודעה אבל ראינו ששופרסל מכניסים עובדים מבפנים, בלי ליידע אותנו.

 

"השבוע זה הגיע גם אלי. קיבלתי מהחברה המעסיקה אותי מכתב פיטורין 'עקב צמצומים'. הסוכנת הישירה שלי ניסתה למצוא לי עבודה ניסתה בסניפים אחרים. אני עוד בת 40 ונחשבת לצעירה. יש שם נשים בנות חמישים פלוס שמתפרנסות שם בכבוד כבר 18 שנה, איך הן ימצאו עבודה בחוץ?

 

חוסר הוודאות גרם לאווירת נכאים גם בסניף של ט'. "הרגשנו שלא מספרים לנו כלום כדי שנמשיך לעבוד בשקט ולא נזלזל בעבודה", היא מתלוננת. "כדי שלא נגיד 'למה אנחנו צריכים לעשות את העבודה השחורה שלהם כדי שיבעטו בנו בסוף'? אבל גם ככה ירד לכולנו האוויר. אין לנו למי לפנות כשכל המנהלים דיסקרטיים.

  

"אף אחד מטעם שופרסל לא פנה אלינו. מכתבות בתקשורת הבנתי שבשופרסל מבטיחים שידאגו לסדרניות, אבל הכל ניזון משמועות. אותנו מפטרים, אנחנו נפגעות, ואנחנו ולא יודעות שום דבר בפועל. לא יתכן שהולכים לזרוק את כולנו לים, פיטורים מפה עד דנמרק, ולא יודיעו לנו מראש שום דבר. פשוט כלום. הרי על סמך זה אנחנו לוקחים הלוואות, מאכילים את הילדים".

 

סדרנים אמרו ל-ynet שבצפון הארץ ובדרומה כבר החלו בסידור עצמי של המדפים, כאשר חלק מסדרני החוץ כבר נקלטו בסניפי שופרסל. אולם כמה סדרניות אמרו ל-ynet, שנאמר להן כי עליהן לעבור תקופת צינון של 3 חודשים בין הפיטורים להעסקה בשופרסל. ט' מספרת:

 

"הבקשה הזאת לא באה מהחברות, אלא ממנהלים בשופרסל. כדי שלהחברות לא תהיה סיבה לתבוע את שופרסל. אחרי 3 חודשים שופרסל תהיה רשאית לקלוט אותנו לעבודה. הרי כרגע הם קולטים עובדים. בעוד 3 חודשים, המנהל לא יוציא מישהי שכבר נקלטה לעבוד שם בגלל העיניים היפות שלי".

 

עכשיו ט' בדילמה: לחתום אבטלה או לחפש עבודה בסניף אחר. אם תמצא עבודה בסניף אחר – גם הוא יפנה אותה מתישהו ואז תיאלץ "להצטנן" בבית כשרוב הסניפים כבר קלטו עובדים חדשים.

 

"אני מעדיפה לחתום אבטלה עכשיו כדי שתקופת הצינון תעבור מהר ואוכל להתקבל שוב לעבודה. זו עבודה גמישה ונוחה ואני מקווה ש היא תישאר כזאת. דיברו על מחאה, אבל אם חברות גדולות כמו אסם ניסו ולא הצליחו להפיל את המהלך, אז מי אנחנו שישמעו לנו"? 

 

תגובות

משופרסל נמסר בתגובה: "אין תגובה".

 

מתנובה נמסר בתגובה: "כל מהלך ששופרסל תעשה אנו מקווים שיעשה בתיאום עם הספקים והיצרנים, ונדבך חשוב ועיקרי לתיאום הוא מציאת מקום לכל הסדרנים והסדרניות".

 

מיוניליוור נמסר בתגובה: "נושא הסדרנות ברשת שופרסל נמצא עדין בשלבי תכנון. חסרים לנו עדין פרטים רבים אודות המשמעויות השונות של המהלך ועל כן אנו מעדיפים לנקוט במשנה זהירות ולא להגיב לנושא בשלב זה, בפרט לאור העובדה שמדובר בעובדים של החברה. כאשר יהיו בידינו הפרטים המלאים ניידע בראש ובראשונה את עובדינו ובמידת הצורך נגיב באופן מסודר לתקשורת".

 

משטראוס נמסר בתגובה: "אנו לומדים את הנושא".

 

מפרוקטר אנד גמבל: לא נמסרה תגובה על למועד פרסום הכתבה.

 

באסם: הפנו אותנו להתאחדות התעשיינים.

 

גדי לסין, יו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים: "כפי שהתרענו, המהלך החד צדדי של שופרסל יביא לפיטורים של אלפי עובדים שסיכוייהם להיקלט ולהשתלב מחדש בשוק העבודה נמוך אף יותר מסיכוייהם של עובדי תפרון ומוליתן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: דלית שחם
המדפים לא מסתדרים מעצמם. שופרסל
צילום: דלית שחם
מומלצים