גם ברק ישלם? העונשים למעסיקי זרים בניקיון
מדיניות לחוד, ומציאות לחוד: שר הביטחון העסיק בביתו עובדת זרה בניקיון ובבישול, בעוד שחבריו לממשלה מגבשים מדיניות נגד העסקת העובדים הזרים. במקביל מאיימים בתמ"ת בעונשים כבדים על המעסיקים, החל מ-5,000 שקל קנס ועד לשנת מאסר
נראה שבצמרת הממשלה חלוקים בכל הנוגע לפגיעת העובדים הזרים בפרנסת השכבות החלשות. בעוד פורום השרים שהוקם לצורך גיבוש מדיניות כוללת בנושא העסקת עובדים זרים צפוי להציג המלצות לממשלה בתוך מספר שבועות - אתמול בבוקר פורסם כי שר ביטחון, אהוד ברק ובת זוגתו, נילי פריאל, עברו על החוק לכאורה והעסיקו עובדת זרה ללא היתר בביתם - בניקיון ובבישול.
את הקמת פורום השרים שמטרתו, בין השאר, לבחון את השפעת העובדים הזרים על המשק הישראלי והתעסוקה יזם שר האוצר, יובל שטייניץ. בפורום חברים בין היתר שטייניץ, שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, ובכירים במשרד ראש הממשלה. חלק ממטרות הצוות היא להגביר את האכיפה נגד מעסיקים ללא היתר.
נציין שבחודש שעבר אמר שר האוצר, יובל שטייניץ, בכנס שדרות: "מאות אלפי עובדים זרים לוקחים פרנסה מאותו עובד תחזוקה, מנקה ומאבטח".
אחד מחברי הפורום הסביר ל-ynet את מנגנון הפגיעה בשכבות החלשות, המתרחשת עקב העסקת עובדים זרים מחוץ למקצועות שלהם ניתן היתר. "העובד הזר מוכן להסתפק בסכומים נמוכים בהרבה מהקבוע בחוק", אמר. "זאת, משום שאת הכסף הוא שולח למשפחתו בארצו המקורית, וסכום זה מאפשר לה חיים ברווחה יחסית. אבל עובדת הניקיון, הטבח, או המאבטח אזרחי הארץ אינם יכולים להתקיים מסכומים אלו וכך הם נדחקים מהמקצועות הללו או נאלצים לעתים להגיע לפת רעב".
עוד הוסיף אותו גורם כי אלו שנהנים מאותם "שירותים מוזלים", שלא כחוק, הם בעלי ההכנסות הגבוהות. הפגיעה כאן היא כפולה ואף משולשת: לא רק שנמנעת הכנסה ראויה מאזרחי הארץ העובדים באותם מקצועות, רבים מהם כלל לא מוצאים עבודה בשל ההצפה של העובדים הזרים; כמו כן הכסף שמרוויח העובד הזר על חשבון העובד הישראלי מופנה בסופו של דבר לצריכה של משפחות העובדים הזרים בחו"ל - שזה כמו יבוא - ופוגע בכלכלה".
העונשים הקבועים בחוק
אך מה בעצם צפוי לעבריין המעסיק בביתו עובד זר ללא רישיון? ממשרד התמ"ת נמסר ל-ynet: "העסקת עובד זר על ידי אדם שאין בידיו היתר להעסקת עובד מהווה עבירה מסוג עוון, כך שניתן לטפל בה בקנס מנהלי. במקרה שמדובר בעבריין סדרתי, או שקיימות נסיבות המצדיקות זאת, מוגש כתב אישום (הליך פלילי) יזום".
קנס מנהלי יחייב את המעסיק בתשלום של 5,000 שקל לכל עובד, אומרים בתמ"ת. ואולם אם יוגש כתב אישום והמעסיק יורשע, בית משפט רשאי להטיל קנס מרבי בסך של 52,200 שקלים אם העבירה נעברה שלא במסגרת עיסוקו של המעסיק (למשל, בעל דירה מעסיק עובד זר בצביעת דירתו); ואם העבירה נעברה במסגרת עיסוקו של המעסיק ( למשל קבלן שיפוצים המעסיק עובד זר בשיפוץ) הוא צפוי לתשלום קנס של 104,400 שקלים או שנת מאסר.
עוד מוסיפים בתמ"ת ש"גם אם לעובד יש אישור שהייה, על המעסיק להיות בעל היתר מתאים בתוקף להעסקת עובד זר. היתר כזה ניתן לעבודה בחקלאות או לסיעוד או לבניין, או למסעדנות אתנית. היתר שכזה אינו ניתן בשום פנים ואופן לעבודות משק בית, אשר עובדים ישראלים מסוגלים לבצע, גם אם בשכר ראוי יותר. לפיכך העסקת עובד זר גם ללא היתר העסקה על ידי המעסיק, וגם ללא היתר שהייה לעובד הזר היא חמורה יותר מאשר העסקה בה לא מתקיים תנאי אחד בלבד".