איראן: מתנגדים לתיווך טורקי בסוגיית הגרעין
משרד החוץ בטהרן מסר כי עמדותיה של איראן בנוגע לתוכניתה הגרעינית ברורות והיא אינה חושבת "שהן צריכות לעבור תרגום למדינות אחרות באמצעות צד ג'". אמש נכשל נשיא ארה"ב בניסיון לרתום את ראש ממשלת טורקיה למאמצים בסוגיית הגרעין
איראן איננה מעוניינת שטורקיה תשמש כמתווך במגעים בינה לבין הקהילה הבינלאומית לפתרון סוגיית הגרעין - כך משרד בצהריים (יום ג') משרד החוץ בטהרן. "הבהרנו כבר את עמדתינו בסוגיית הגרעין. איננו חושבים שהן צריכות לעבור תרגום למדינות אחרות באמצעות צד שלישי", אמר דובר המשרד רמין מהמנפרסט.
ההודעה האיראנית באה לאחר שאמש נועד נשיא ארה"ב ברק אובמה, עם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, וניסה לרתום אותו לקחת חלק במאמצים לפתרון המשבר. במסיבת עיתונאים שקיימו השניים אמר אובמה כי טורקיה יכולה להיות "שחקן חשוב" בפתרון סוגיית הגרעין. ארדואן מצדו מתנגד להחרפת הסנקציות על איראן והציע סיוע למציאת פתרון דיפלומטי למשבר.
בחודש שעבר התייחס ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לאפשרות שילובה מחדש של טורקיה כמתווכת בעניינים אזורים ואמר כי הוא מעדיף את נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, על פני ארדואן בכל הנוגע למגעים עם סוריה. "עדיף שיחות ישירות, ואם זה מתווך - שיהיה הוגן. ראש ממשלת טורקיה לא חיזק את ההערכה האובייקטיבית עליו כמתווך הוגן. אם צרפת רוצה לתווך אנחנו מוכנים", אמר.
מנגד, שר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, אמר בסוף השבוע כי הוא מקווה שטורקיה תחזור בקרוב לתווך בין ישראל לסוריה. בן-אליעזר, ששב באחרונה מביקור באנקרה, אמר כי שמע מהמנהיגות הטורקית כי המשבר בין אנקרה לירושלים כבר מאחורינו.
טורקיה היא בעלת ברית חשובה של ארה"ב באזור, חברה בנאט"ו ובמועצת הבטחון, אבל מהלכיו האחרונים של ארדואן בכל הקשור לאיראן ולישראל מהווים בעיה עבור האמריקנים.
טורקיה מייבאת מאיראן 20 אחוז מהגז הטבעי שהיא צורכת. רק לפני כמה שבועות ביקר ארדואן בטהרן כדי לחתום על שורת הסכמים המרחיבים את הסחר בין המדינות. בין היתר טען ראש הממשלה הטורקי שפרויקט הגרעין האיראני הוא למטרות שלום.
על-פי הערכות שונות, טורקיה עלולה להימנע מהצבעה במועצת הבטחון על סבב סנקציות, אלא אם כן רוסיה וסין יצביעו בעד ויאלצו את טורקיה ללכת בעקבותיהן.