נאמן בכנסת: לעודד מערכת התדיינות אלטרנטיבית
שר המשפטים עורר השבוע ביקורת ציבורית כשקרא לקבוע את משפט התורה כמשפט המחייב בישראל. אחר-הצהריים הסביר בנאום במליאה כי התייחס לבתי הדין לממונות, הפוסקים לפי הלכות המשפט העברי: "בתי המשפט בישראל עמוסים, ויש לעודד העברת סכסוכים למערכת התדיינות אלטרנטיבית"
שר המשפטים ניסה למתן את הסערה שחוללה התבטאותו הקודמת - אך שוב נתפס בהתבטאות מעוררת מחלוקת. אחרי הביקורת הציבורית הנוקבת שנשמעה על דברי השר יעקב נאמן, שקרא להחיל בישראל את דין התורה - "להחזיר עטרה ליושנה, שמשפט התורה יהיה המשפט המחייב במדינת ישראל" - התייצב השר מעל דוכן הכנסת והשיב למבקרים. "שיבחתי את עבודות בתי הדין לממונות הפותרים סכסוכים כספיים על-פי הלכות המשפט העברי", הסביר. "מערכת בתי המשפט בישראל עמוסה, ולפיכך יש לעודד העברת סכסוכים בהסכמה הדדית למערכת התדיינות אלטרנטיבית. בתי הדין לממונות פוסקים על פי ההלכה, כפי שנקבעה במשך עשרות דורות".
צילום: באדיבות "שרלייב"
נאמן דיבר במליאת הכנסת במסגרת דיון ביום זכויות האדם הבינלאומי, אך דבריו יוחדו לעמדתו ביחס למשפט העברי, ולהבהרת דבריו המקוריים, שנאמרו בכנס משפט עברי בירושלים. "אני שומע את הקריאות מכל הכיוונים ורוצה להכניס את הדברים קצת למסלול הנכון", אמר. "לאור הפרסומים שהיו היום, אני רוצה להבהיר מספר נקודות".
הוא הסביר כי "בתי הדין לממונות פוסקים על פי ההלכה, כפי שהתגבשה בתורה, בנביאים, בכתובים, בספרות הגאונים, בפסקות והלכות". לפיכך, המשיך, "לא חידשתי דבר בהופעתי בכנס דיני ממונות, שהרי הנביא ישעיהו בפרק א' פסוקים כו-כז כבר אמר לפני שנים: 'ואשיבה שופטייך כבראשונה ויועציך כבתחילה, אחרי כן ייקרא לך עיר הצדק, קריה נאמנה, ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה'".
"בדברי בכנס הדגשתי חשיבותו של המשפט העברי בישראל", אמר השר מעל דוכן הנואמים במליאה. "חוקי מדינת ישראל נקבעים על-ידי הכנסת. פרשנות החוקים נקבעת על-ידי בתי המשפט. בהעדר תשובה בדבר חקיקה בנושא מסוים, נקבע בסעיף 1 לחוק יסודות המשפט תש"מ 1980: 'ראה בית המשפט שאלה משפטית הטעונה הכרעה ולא מצא חקיקה... יכריע בה לאור עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל'".
בהתייחסו לביקורת על דבריו, אמר: "קשה לי לקבל את הדברים שיוחסו לי היום בפרסומים, כאילו שאמרתי שיש להחליף בשעה זו את חוקי המדינה בחוקי התורה".
השר נאמן הדהים ביום שני את שומעיו בכנס משפט עברי בירושלים, כשקרא "להחזיר למדינת ישראל את מורשת האבות, את דברי התורה הראשונים והאחרונים, שבהם יש פיתרון מלא לכל הדברים שאנחנו עוסקים בהם".
הרבנים והדיינים שהשתתפו באירוע הגיבו לנאומו במחיאות כפיים.
דבריו של השר עוררו ביקורת נרחבת במערכת הפוליטית, בעיקר מצדה השמאלי. בעקבות הסערה, כבר הספיק נאמן להבהיר כי דבריו לא הובנו כהלכה, וטען כי אין בהם "משום קריאה להחליף את חוקי המדינה בחוקי ההלכה, לא במישרין ולא בעקיפין". מלשכתו נמסר: "השר דיבר באופן כללי ורחב על השבת עטרת המשפט העברי ליושנה ועל חשיבות המשפט העברי בחיי המדינה". למרות זאת, גורמים בכירים במערכת המשפט טענו בשיחה עם ynet כי נאמן לא יוכל להישאר בתפקידו לאחר הדברים.