שתף קטע נבחר

הפיגועים בבגדד: הפגנת כוח של אל-קאעידה

מניין ההרוגים בפיגוע המשולב בבירה העיראקית עלה ל-127, ומניין הפצועים עומד על 448. במתחם משרד האוצר קרס מבנה מעוצמת הפיצוץ וכוחות הצלה עדיין פועלים לאיתור נפגעים שנקברו. צבא עיראק: אל-קאעידה ותומכי סדאם חוסיין אחראים

מרחץ דמים: מניין ההרוגים במתקפת הטרור המשולבת שפגעה הבוקר (יום ג') בבגדד, בירת עיראק - עלה ל-127. לפחות 448 בני אדם נפצעו בפיגוע משולב במהלכו התפוצצו שלוש מכוניות תופת ופוצצו שני מטעני חבלה ברחבי העיר. מדובר בסדרת הפיגועים הגדולה ביותר שפוקדת את עיראק בחודשיים האחרונים.

 

היעד המרכזי לפיגועים הבוקר היו מבני ממשל ומוסדות המזוהים עם הרשויות. הפיגועים בוצעו סמוך למתחם של משרד העבודה, מתחם משפטי סמוך ל"אזור הירוק" וסמוך למבנה החדש של משרד האוצר, אליו עברו העובדים לאחר שהמבנה הקודם שלהם נהרס בפיגוע באוגוסט. פיגוע נוסף אירע בשכונת דורה שבדרום בגדד והפיגוע החמישי אירע סמוך לאוניברסיטה הטכנולוגית שבמזרח העיר.

 

"הידיים שאחראיות לפיגועים באוגוסט ואוקטובר, הן אלה שביצעו גם את המתקפה הנוכחית נגד אזרחים חפים מפשע", אמר דובר צבא עיראק, קאסים אל-מוסאווי. ארה"ב, צרפת, רוסיה ומזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, גינו את מתקפת הטרור.

 

"איזה פשע ביצענו? ילדים ונשים נקברו תחת ההריסות. למה הם (החיילים העיראקים) נתנו למכונית התופת לעבור!", בכה האזרח אחמד ג'אבר, שנחלץ בנס מהפיגוע סמוך למתחם משרד האוצר. אחד המבנים הנמצאים במתחם קרס לחלוטין מעוצמת הפיצוץ. הנזק באזור גדול מאוד והפעולות לחילוצם של אזרחים שנקברו תחת ההריסות - עדיין נמשכות.

 

הפרלמנט העיראקי התכנס לישיבה דחופה כדי לדון במצב הביטחוני בעיראק ובאבטחת מוסדות השלטון. מחוקקים כורדים כבר דורשים הקמת ועדת חקירה ממלכתית. צבא עיראק הטיל את האחריות למתקפת הטרור על הקואליציה שנוצרה לטענתו בין אל-קאעידה לבין חברים במפלגת הבעת של הנשיא לשעבר, סדאם חוסיין.


הרס וחורבן סמוך למשרד האוצר (צילום: AP)

 

למרות שבחודשים האחרונים חלה עלייה במספר מתקפות הטרור, נמצאת רמת האלימות בעיראק בירידה מתמדת מזה כשנה. סדרת הפיגועים האחרונה מעידה על התחזקות מחודשת בכוחם של הארגונים הקיצוניים הסונים, דבר שככל הנראה נועד לערער את יציבותו של ראש הממשלה השיעי, נורי אל-מליכי.

 

הבחירות - ב-7 במארס

ובתוך היום הקשה הזה, יש גם חדשות טובות לעיראק. אחרי מגעים קדחתניים שלוו באיום החרמה סוני, אישרה בצהריים מועצת הנשיאות העיראקית כי הבחירות הכלליות לפרלמנט ייערכו ב-7 במארס. הבחירות היו אמורות להתקיים במקור ב-16 בינואר, אולם המועצה המליצה על דחייתן ב-45 כדי לאפשר לרשויות להתכונן להן.

 למועד הבחירות בעיראק יש השפעה ישירה על קידום תוכניות הנסיגה של צבא ארה"ב מהמדינה. על-פי התוכנית אמור צבא ארה"ב להסיג כמחצית מכוחותיו (50 אלף מתוך 120 אלף חיילים) כחודשיים לאחר הבחירות. 

  

ההסכמה על חוק הבחירות החדש הושגה רק לאחר שנציגי הסונים, השיעים והכורדים גיבשו הבנות בנוגע לאופן ההצבעה והייצוג בפרלמנט. עיקר המחלוקת נסובה סביב דרישת הסונים לייצוג גדול יותר לאזרחים שנמלטו מעיראק עקב הפלישה האמריקנית ב-2003 ומלחמת האזרחים. מרבית האזרחים שנמלטו מעיראק הם סונים. גם הכורדים איימו להחרים את הבחירות אם שלושת המחוזות החצי אוטונומיים שלהם בצפון עיראק לא יזכו לייצוג רב יותר בפרלמנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעולות ההצלה בין ההריסות
צילום: AP
מומלצים