איראן: לפחות 200 עצורים בהפגנות הסטודנטים
ההפגנות במוסדות האקדמיים באיראן נמשכו היום, אולם "על אש נמוכה יותר". באוניברסיטת טהרן ירתה מיליציית הבאסיג' גז מדמיע לעבר הסטודנטים, שהשליכו לעברם אבנים. פשיטה נערכה על משרדו של מנהיג האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי
לפחות 200 צעירים, בהם 30 נשים, שהשתתפו אתמול (יום ב') בהפגנות ההמוניות באוניברסיטאות ברחבי איראן לציון "יום הסטודנט", נעצרו על-ידי השלטונות. "הם נעצרו בגין הפרת הצתות וקריאת סיסמאות בגנות המשטר", אמר מפקד משטרת טהרן, עזיזוללה רג'בזדה לסוכנות הידיעות אירנ"א.
ההפגנות והמהומות נמשכו היום, זה היום השני, אולם על "אש נמוכה יותר". כוחות הביטחון ואנשי מיליציית הבאסיג' ירו גז מדמיע לעבר סטודנטים שהשליכו אבנים באוניברסיטת טהרן. עדי ראייה דיווחו כי עיתונאים הורחקו מאזור האוניברסיטה. התובע הכללי באיראן, גולאם חוסיין מוחסייני אז'הי, הזהיר כי הרשויות ינקטו יד קשה כלפי המפגינים אם ימשיכו במחאותיהם ולא פסל את האפשרות שמנהיג האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי, ייעצר.
בסרטון שהועלה לרשת האינטרנט וצולם ככל הנראה היום, ניתן לראות קהל גדול של סטודנטים מנופפים בדגלי איראן מחוץ לאחת המכללות ואז נמלטים בעת שאנשי הבאסיג' מתקרבים אליהם. חלק מהסטודנטים צועקים לחבריהם את המילים "באסיג' באסיג'". בתוך המכללה הציתו הסטודנט אש בניסיון להתמודד עם הגז המדמיע.
מדורות באוניברסיטת טהרן נגד הגז המדמיע, היום
במקביל, פשטו כ-30 אנשי הבאסיג' - חלקם עוטי מסיכות - על משרדו של מוסווי. מנהיג האופוזיציה שהיה ברכבו בעת הפשיטה יצא לעברם וקרא: "אתם סוכנים. עשו את מה שפקדו עליכם לעשות. הרגו אותי, הכו אותי, איימו עליי". לאחר מכן הוכנס מוסווי למשרדו על-ידי עוזריו. כעבור כמה שעות עזבו אנשי הבאסיג' את המקום.
בתוך כך, הולכות ומתרבות הקריאות בקרב אנשי דת בכירים ומפקדים במשמרות המהפכה לעצור את מיר חוסיין מוסווי. מנהיג האופוזיציה חשוד בעידוד המהומות וההפגנות בימים האחרונים ובמזימה נגד משטר האייתוללות.
אך מעצרו של מוסווי עלול להביא להסלמה בהפגנות - דבר שעלול לגרום לאיום מחודש על קיומו של משטר האיראני.
יום הסטודנט משמש את המחנה הרפורמיסטי באיראן כדי להביע מחאה נגד המשטר. כמו כן, מדובר ביום זיכרון לאירועי יום הסטודנט ב-1953, שבהם נורו למוות שלושה סטודנטים בידי הצבא בהפגנה אנטי-אמריקנית. כוחות הביטחון של הרפובליקה האיסלאמית נערכו בימים האחרונים להפגנות, אולם לא הצליחו למנוע אותן. גל המחאה הנוכחי, גם אם הוא קטן יותר בהיקפו מאלה שטלטלו את איראן אחרי הבחירות השנויות במחלוקת לנשיאות, מצביע על כך שהמשבר הפוליטי במדינה עדיין רחוק מלהסתיים.