"1 מכל 23 עצורים בריו דה ז'ניירו - נורה למוות"
ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch" פרסם נתונים מזעזעים על היקף האלימות בשתי המדינות המרכזיות בברזיל - סאו פאולו וריו דה-ז'ניירו, שתארח את האולימפיאדה ב-2016. מאז 2003 נהרגו בשתי המדינות 11 אלף בני אדם. חלק מוצאים להורג על-ידי שוטרים ותיקי החקירה על נסיבות מותם - מטוייחים
משטרות ריו דה-ז'ניירו וסאו-פאולו הרגו בשש השנים האחרונות לא פחות מ-11 אלף בני אדם, רבים מהם בהוצאות להורג - כך עולה מדו"ח קשה שפרסם אמש (יום ג') ארגון זכויות האדם "Human Rights Watch". מעטים מהשוטרים הועמדו לדין. 51 מעשי הרצח קוטלגו בתיקי המשטרה "מקרי מוות של חשודים שהתנגדו למעצר".
הדו"ח, הנפרש על-פני 122 עמודים, עולה בקנה אחד עם נתונים קשים שפורסמו בדו"ח האו"ם אשתקד, ולפיהם משטרת ברזיל אחראית ל"חלק נכבד" מ-48 אלף מקרי המוות והרצח במדינה. משטרות ריו דה-ז'ניירו וסאו-פאולו העדיפו שלא התייחסו לשני הדו"חות.
הנתונים בריו דה-ז'ניירו עולים על כל דמיון. אחד מכל אדם 23 עצורים בממוצע - נהרג, בסאו-פאולו אחד מכל 348 בני אדם לא מגיע לתחנת המשטרה בחיים. לשם השוואה, בארה"ב הורגת המשטרה אחד מכל 37 אלף עצורים בממוצע. ב-2007 הגיע מספר ההרוגים והנרצחים בתקריות שונות במדינת ריו דה ז'ניירו ל-1,330.
ארגון זכויות האדם, שמטהו נמצא בניו-יורק, ממליץ על הקמת יחידות משטרתיות הכפופות לפרקליטות (בסגנון מח"ש), שיחקרו מקרי מוות לא מפוענחים ויעמידו לדין שוטרים במקרים של התנהגות בלתי הולמת מצדם.
"מעטים מתמודדים עם אלימות כזו"
"הוצאה להורג של חשודים אינה התשובה לאלימות המשתוללת", אמר מנהל מחלקת אמריקה ב-Human Rights Watch, חוזה מיגל ויוואנקו. "תושבי ריו דה ז'ניירו וסאו-פאולו זקוקים למשטרה יעילה יותר, לא ליותר אלימות מצד המשטרה". לדברי איזבל פיגויירדו, מתאמת ארגוני זכויות האדם בברזיל, "אלימות המשטרה היא בעיה נרחבת, ומטרידה מאוד את הממשל הפדרלי בברזיליה".
לדבריה, הרשויות השיקו כמה יוזמות להתמודדות עם הבעיה, ובהן חינוך השוטרים לכבד זכויות אדם ושימוש מידתי בכלי נשק. בנוסף, בכוונת הממשל הפדרלי לרכוש אמצעים פחות קטלניים לשימוש השוטרים, במקרים של התפרעויות ופיזור הפגנות.
לעומתם, סבור הממונה על בטיחות הציבור במדינת ריו, חוזה בלטרם, כי אלה שמותחים ביקורת על עבודת השוטרים פשוט לא מבינים את המאבק המתמיד שבו הם נמצאים מול כנופיות הסמים, השולטות בשכונות העוני והפחונים, ומחזיקות ברובים, רימונים ואפילו בטילים נגד מטוסים.
"אנחנו נאלצים להתמודד עם דבר שמעטים נאלצים להתמודד מולו: מאבק חמוש עם סוחרי סמים מצויידים בכלי נשק כבדים המיובאים מחו"ל", הוסיף בלטרם. הממונה על בטיחות הציבור במדינת ריו אמר את הדברים זמן קצר אחרי שכנופיות הפילו מסוק משטרתי באמצעות טיל וגרמו למות שישה קצינים. התקרית אירעה שני קילומטרים מאיצטדיון המרקנה, בו ייערך טקס הפתיחה והסגירה של האולימפיאדה ב-2016 וגמר הגביע העולמי בכדורגל שנתיים קודם לכן.