שתף קטע נבחר

הפרקליטות: להחמיר בעונש "השוטרים הנוקמים"

בערעור, החתום על ידי פרקליט המדינה משה לדור, דורשת הפרקליטות לגזור על ארבעת השוטרים לפחות שלוש שנות מאסר בפועל. "השוטרים היו מודעים היטב לפוטנציאל הקטלני הכרוך בהנחת מטעני חבלה", נכתב בערעור

פרקליטות המדינה הגישה היום (ד') לבית המשפט העליון ערעור על עונשם של ארבעת השוטרים מנהריה שכונו "השוטרים הנוקמים", והורשעו בהנחת מטעני חבלה נגד גורמים פליליים בעיר, בהם העבריין מיכאל מור. לטענת הפרקליטות, יש להחמיר בעונשם של ארבעה, שנשלחו לשנת מאסר בפועל - והוא צריך לעמוד לכל הפחות על שלוש שנות מאסר.

 

על הערעור חתום בצעד חריג פרקליט המדינה, משה לדור, ובו נטען כי המקרה מעורר קושי בלתי מבוטל על רקע

העובדה כי השוטרים פעלו במשך שנים במסירות ובדבקות למיגור פשע.

 

לטענת הפרקליטות, אין מחלוקת על כך שפעילות זו הפכה אותם למוקד לאיומים וניסיונות פגיעה מצד גורמים עבריינים, אולם העונש שנגזר עליהם "חורג באופן ממשי מרף הענישה הראוי בגין עבירות כה חמורות ומסוכנות אותן ביצעו השוטרים", לשון הערעור.

 

עוד צויין כי מעשי הארבעה בוצעו לאחר תכנון מוקדם שכלל הכנות רבות, שגרמו לשוטרים לאמץ לעצמם קודים של התנהגות עבריינית: השוטרים היו מודעים היטב לפוטנציאל הקטלני הכרוך בהנחת מטעני חבלה, כמו גם לסכנה הצפויה ממעשיהם לאותם גורמים עבריינים, לבני משפחותיהם ולציבור בכלל, אולם הדבר לא הניא אותם מלהוציא את תוכניתם אל הפועל.

 

הפרקליטות טוענת כי השוטרים עשו זאת תוך ידיעה שכוחות משטרה נוספים עומדים להגיע לאזור כדי לתגבר את מערכת האכיפה ולהתמודד באופן חוקי עם הבעיות שיצרו אותם גורמים עבריינים.

 

"גם אם השוטרים לא חפצו בתוצאה הקטלנית הם יכלו לצפות את התרחשותה ועל בית המשפט לבחון את טענתם של השוטרים לפיה הם פעלו מתוך מצוקה כאשר הם בחרו באופציה המסוכנת של הנחת המטענים.

 

הפרקליטות מוסיפה וטוענת כי הטענה לפיה הם פעלו מתוך מצוקה קשה ולא ממניעים של נקמה, פוחתת מאוד בהתייחס לעובדה כי השוטרים הזדרזו לבצע את העבירות ערב כניסתם של כוחות משטרה נוספים שהיו אמורים לתגבר את תחנת המשטרה בנהריה. "הדעת נותנת כי כניסתם של כוחות משטרה נוספים היתה אמורה לתת מענה בין השאר למצוקותיהם של הארבעה במסגרת התקווה להגברת תחושת הביטחון האישי שלהם, של בני משפחותיהם ושל הציבור בכלל", נטען בערעור.

 

"חשש מתרת הרסן ולקיחת החוק לידיים"

בערעור נטען כי הארבעה העמידו בסכנת נפשות חפים מפשע, וכי "דווקא משום כך היה צריך בית המשפט לחדד את האמירה הציבורית בדבר איסור הפגיעה בחיי אדם וכשלא עשה זאת, בית המשפט בעצם נמנע מלהעביר מסר לפיו גם זכויות עבריין ומקורביו ראויות להגנה של ממש".

 

לדור ציין בעתירה כי דווקא על רקע המציאות הקשה ששררה בעיר באותה תקופה, היה על הארבעה לפעול

באחריות, במקצועיות ובשיקול דעת ולא לתת פורקן לרגשי נקמה ועשיית דין עצמית. לדבריו, עם כל ההבנה למצוקות הארבעה, הרי שהטענה שלהם כי חשו מאויימים אינה יכולה להתקבל כנסיבה כל כך מקלה.

 

"חברה מתוקנת צריכה אמנם להגן על שוטריה מפני פגיעה, אולם הנחת המוצא חייבת להיות כי השוטרים פועלים כחוק", נכתב, "סטייה מהנחה זו לא תאפשר לקיים מדינת חוק הנותנת אמון בשלוחיה ויתמשש התרחיש הקשה של התרת הרסן ולקיחת החוק לידיים, דווקא על ידי מי שאחראי על שמירתו". לבסוף טוענת הפרקליטות כי יש צורך בהעברת מסר ברור לציבור במקרה זה, "לבל יטושטשו הגבולות ותתפתח הבנה לחולשה האנושית של ערכי הנקמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השוטרים בהכרעת הדין
צילום: מורן שביט
צילום: ג'ורג' גינסברג
לדור. מסר לציבור
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים