הטריק הסורי: כך משפרים את נתוני הכלכלה
בניסיון לצייר תמונה וורודה באשר למצב הכלכלי של המדינה, ראש הממשלה הסורי מציג את הנתונים בהשוואה לתקופה של ארבע שנים ולעיתים אף יותר. אבל ניתוח מעמיק מגלה: קצב גידול המשק מפגר עשרות מונים אחר קצב גידול האוכלוסייה
כמידי סוף שנה, ראש הממשלה הסורי מוחמד נאג'י עטרי הציג השבוע (ג') בפני בכירי ההנהגה הלאומית את המצב הכלכלי במדינה.
מטבע הדברים, זוכה הסקירה שלו לכיסוי תקשורתי נרחב בעיתונות המקומית. מאחר שהישגי המשק הסורי אינם מזהירים בלשון המעטה, אימצו בדמשק בעשורים האחרונים שיטה די ייחודית להצגת "הישגים כלכליים". לפי שיטה זו, הנתונים הכלכליים אינם מוצגים בהשוואה לשנה קודמת אלא לתקופה של ארבע שנים ולעיתים אף יותר.
ראש הממשלה הסורי לא חרג מהנוהג וניסה לצייר השבוע תמונה ורודה לגבי מצב המשק הסורי והישגי המשטר בראשות הנשיא בשאר אסד. ברם, ניתוח מדוקדק יותר של הנתונים אותם הוא הציג מלמד על מצבו הקשה של המשק הסורי, שאינו מסוגל בשנים האחרונות לעמוד בקצב גידול האוכלוסין המהיר.
התמ"ג לנפש ירד בכ-15% ב-5 שנים
במצגת שלו התפאר עטרי, כי במהלך השנים 2005 עד 2009 רשם המשק הסורי צמיחה כוללת של 5.4%. לדבריו, נתון זה נמוך מהתרחיש האופטימי שצפה צמיחה של 7% אך גבוה מהתרחיש הפסימי שצפה 5% צמיחה בלבד.
יש לציין כי צמיחה שנתית של 5.4% הייתה יכולה להיחשב כמרשימה, אולם כשהיא נפרשת על פני חמש שנים, הדבר מבליט את מצוקתה הכלכלית של סוריה. המשמעות היא, שהתמ"ג לנפש ירד בכ-15% ב-5 שנים (ללא ניכוי איפלציה). על פי הבנק העולמי, שיעור הגידול של האוכלוסייה בסוריה הגיע בשנה שעברה ל-3.47%, כלומר קצב גידול המשק מפגר עשרות מונים אחר קצב גידול האוכלוסייה.
עטרי ייחס את הצמיחה בתוצר הסורי וכן אינדיקאטורים חיוביים נוספים כגון זינוק בפיקדונות הבנקאיים והגברת ההשקעה בתעשייה, למדיניותה של הממשלה כמו גם לירידה בגרעון התקציבי.
בשנת 2005 עמד התוצר לנפש במדינה על כ-1,730 דולר. ראש הממשלה הסורי העריך כי בסוף שנת 2009 יגיע התוצר לנפש במדינה ל-1,558 דולר, לעומת 1,508 דולר בסוף שנת 2008. נתון זה מדרג את סוריה בתחתית הרשימה בעולם הערבי שלא לדבר על ישראל בה נתון זה עולה על 25 אלף דולר בשנה.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת)