שתף קטע נבחר
 

קדחת התפוחים / דעה

מחלה חדשה פשטה בישראל: קדחת התפוחים - תאווה וקידום מכירות בלתי נשלטים ל-iPhone; וגם על הדיקטטורה הלבנה שאולי לא הכרתם - ותגרום לכם לשקול מחדש ריצה לחנויות

כשחלק מהאנשים בישראל שוכבים בבית מוכים בשפעת החזירים, יש אחרים שלקו במחלה אחרת: קדחת התפוחים. הסימפטומים של קדחת התפוחים הם עיניים מזוגגות, התאספות בנקודות מכירה בשעות הקטנות של הלילה, מלמול בלתי פוסק: אייפון...אייפון...אייפון, פריצה בצרחות שמחה כאשר נחשפים לקיומו של

טלפון סלולרי אחד, מבית יצרנית אחת, שסמלה הוא תפוח נגוס ובוהק.

 

ה-iPhone לא יכין לכם קפה

הלילה (ד') אמור להתחיל שיווקו של ה-iPhone בישראל, ולא ברור מדוע ההתרגשות היא כה גדולה. נכון, לא מעטים מכלי התקשורת נותנים לאירוע משקל יתר – לרבות מוספים מיוחדים בעיתונות הכלכלית, המתפרסים על פני כפולות עמודים שלמות, כאילו מדובר בגביע הקדוש לפחות. 

 

אבל יש לשמור על פרופורציות: מדובר, בסך הכול, במחשב כף יד. נכון, משוכלל, עוצמתי, נוח ונעים לשימוש – אבל גאדג'ט. מוצר טכנולוגי ותו לא, כאשר כבר יש כאן בישראל טלפונים משוכללים וטובים ממנו לא פחות, אולי קצת פחות נוחים בממשק.

 

אך האייפון, על ממשק המהפכני שלו, על מאה אלף יישומיו, עדיין לא יכין לכם קפה. הוא לא ישלח את הילדים לגן, ולא יביא מזור לסרטן. זהו בסך הכל, מכשיר מידע נייד. אני מסתכן ומהמר כאן, קבל עם ועדה, כי לא תהיה התנפלות לילית על המכשיר, וגם אם תהיה – הרשו לי להטיל ספק באמינותה.

 

ומדוע? להזכירכם: אפל אלופה ביצירת רעש שיווקי ומכונת יחסי הציבור שלה מדויקת יותר משיגור חללית. כך למשל, בפולין, נשכרו שחקנים-ניצבים כדי שידמו אנשים נרגשים בתור כדי לרכוש את הפלא, וליצור התרחשות שאין לה קשר למציאות. ומי מבטיח לנו שהמחזה לא יחזור כאן?

 

דיקטטורה בלבן

רבים מעמיתיי כתבו השבוע עד כמה ה-iPhone, על כל נפלאותיו כמחשב כף יד - הוא טלפון סלולרי גרוע (איכות שמע, חיי סוללה, חיבור טעינה לא סטנדרטי ועוד). הם צודקים. אבל

זו רק ההתחלה.

 

קראו לפני שתרוצו - מה אנחנו חושבים על ה-iPhone:

 

הישראלים (חוץ מאלה שכבר רכשו מכשירים מבית אפל), שרגילים למכשירים של נוקיה, סמסונג, סוני-אריקסון, מוטורולה או HTC, שנותנים להם לעשות ככל העולה על רוחם, לא מכירים את הגישה של אפל והמדיניות שלה כלפי לקוחותיה.

 

ניתן לסכם אותה בשלוש מילים: אזיקים של זהב; או אם תרצו שלוש מילים אחרות: נוקשה, שתלטנית ודיקטטורית. אני מבטיח לכם, אתם לא תאהבו אותה.

 

אפל היא כבר מזמן לא רק יצרנית חומרה ומחשבים, אלא גם בעלת חנות התוכן הדיגיטלי הגדולה בעולם, iTunes. אפל מיישמת בכל מכשיריה מדיניות נז"ק (ניהול זכויות קנייניות) או DRM בלעז, שהיא קשוחה ואכזרית - בשם FairPlay.

 

המטרה היא טובה – להגן על זכויות היוצרים של חברות המוזיקה, התוכנה והסרטים שמספקות ל-iTunes את התכנים, אבל המשמעות המעשית היא: שלל הגבלות שיוטלו על בעליו הגאה של ה-iPhone או ה-iPod.

 

בגדתם בי עם מחשב אחר? אני לא סלחנית

רוצים דוגמאות? בבקשה. תוכנת ה-iTunes מוגבלת לפעילות "מאושרת" מול חנות היישומים והתוכן, בחמישה מחשבים בלבד. אם יש לכם כמה מחשבים, בבית, בעבודה ואצל הדודה שאיתם תרצו לעבוד, או שיש לכם יותר ממערכת הפעלה אחת על המחשב, ואתם רוצים לעבוד עליהן במקביל – אכלתם אותה. חמישה, ולא יותר.

 

זו רק ההתחלה. ה-iTunes מאפשר סנכרון מול ספריית מוזיקה אחת בכל זמן נתון. עברתם מחשב ואתם רוצים להוסיף מוזיקה ממנו? תשכחו מזה. נא למחוק את המוזיקה הקיימת במכשיר קודם, ואז נדבר. מבחינת iTunes, בגדתם בה עם מחשב אחר – והיא לא סלחנית.

 

הסייג לעניין, הוא להשתמש ביישום חיצוני, שעוקף את iTunes. אספנו עבורכם כאן כמה תוכנות אלטרנטיביות – אחרי שתתעצבנו על iTunes (ותאמינו לי, זה יקרה מהר), אתם תשמחו שהן שם.

 

פעולות חופשיות? הס מלהזכיר

חשבתם שזה הסוף?  צריך גם להגן על התוכנות! שדרגתם או החלפתם מחשב? iTunes תהיה סבורה שמדובר במחשב חדש (הנה הלך עוד רישיון מבין החמישה), ותצטרכו להוריד מחדש, או מה-iPhone או מהחנות ברשת, את כל היישומים שרכשתם.

 

פעולות חופשיות כמו העברת קבצים באופן אלחוטי ב-Bluetooth, או הפיכת שיר אקראי לרינגטון, דבר שנעשה אצל יצרניות אחרות בלחיצת כפתור – הס מלהזכיר.

 

שוב, גם כאן, קהילת המפתחים העצמאיים נחלצה לעזרת המשתמשים שרק רצו לנצל את המכשיר שרכשו במיטב כספם עד תומו, אבל מי שחי במדינת אפל הרשמית, ולא בשוליים הפרועים והפרוצים שלה – לא יכול ולא יוכל ליהנות מהתכונות הללו.

 

כל מה שהצגנו כאן, הוא רק על קצה המזלג, ובוודאי עוד לא הזכרתי הגבלות מהגבלות שונות שאפל טורחת לאזוק בהן את משתמשיה. קחו את זה בחשבון, לפני שאתם רצים הלילה כמוכי קדחת לחנויות לרכוש לעצמכם iPhone.

 

הטלפון הבא שלי - כנראה לא iPhone

וגילוי נאות לסיום, למי שחושב שמדובר בצרות עין: כותב שורות אלה, כבר כשנתיים, הוא בעליהם של שני טלפוני iPhone שנרכשו בחו"ל (דור ראשון ו-3G), והוא כלל אינו בטוח שהטלפון החכם הבא שלו יהיה אייפון.

 

ניב ליליאן הוא עורך ערוץ המחשבים

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
iPhone. לא לרוץ לחנויות
צילום: ניב ליליאן
מומלצים