אין מים? לא בהרצליה. פטור מארנונה על בריכות
למרות מצוקת המים בישראל, העשירים של הרצליה, רמת השרון וירושלים ממשיכים לקבל פטור מארנונה על בריכה פרטית. חבר מועצת הרצליה: "תושבים לא מבוססים נאלצים לשלם על כל מטר מהדירה, והעשירים מקבלים פטור"?
גרים בהרצליה, רמת השרון או ירושלים ויש לכם בריכת שחייה? הרווחתם בגדול. למרות המצוקה במי השתייה ולמרות התגברות הפערים החברתיים, בערים אלה לא משלמים התושבים ארנונה על בריכות שחייה. תושבי סביון, קיסריה, רעננה, כפר-שמריהו ואפילו תל-אביב משלמים ארנונה שנעה בין 15 שקל ל-43 שקל למטר מרובע, אבל מתברר שיש ערים שבהם לעשירים יותר נוח.
בעקבות משבר המים החליט חבר מועצת עיריית הרצליה מטעם מפלגת הירוקים, דרור עזרא, לבדוק את הנעשה בעירו. לפני כחצי שנה ניסה לשכנע את ראש עיריית הרצליה יעל גרמן, כי בעקבות המצוקה במי השתייה צריכה העירייה להפסיק לתת היתרי בנייה לבריכות שחייה בעיר. במכתב ששלח כתב שיש לעשות זאת "בשל המצב החמור של משק המים". היועצת המשפטית של העירייה השיבה, ש"משבר המים הולך להיפתר בשנים הקרובות" ובכל מקרה, "אין אפשרות שלא לתת היתרים כאשר יש זכויות בתוכנית".
עזרא טוען כי בשנה האחרונה בלבד אושרה הקמת כ-200 בריכות בעיר, שבה יש על פי הערכות כבר אלפי בריכות, ולדעתו הקמת בריכות כאלה מהווה "עוולה ציבורית שאסור לה שתתקיים." הוא ביקש שמועצת העיר תקיים דיון בנושא, אך דיון כזה לא התקיים, ובמקום זה קיבל תשובה נוספת מהיועצת המשפטית העירונית.
עזרא המשיך לבדוק את נושא הבריכות הפרטיות בעירו ובימים האחרונים גילה שלא רק שההיתרים ניתנים לכל מי שרוצה ועומד בתנאים, אלא שתושביה של אחת הערים העשירות בארץ גם לא נדרשים לשלם ארנונה על בריכות השחייה שלהם. בדיקה יסודית בצווי ארנונה של ערים אחרות העלתה כי בהן המצב שונה.
מבדיקותיו עלה כי תושב תל-אביב ישלם כ-43 שקל למ"ר של בריכה, חבריו בסביון ובכפר-שמריהו ישלמו כ-42 שקל, בקיסריה המחיר יורד לכ-30 שקל למ"ר של בריכה וברעננה סכום הארנונה למטר מרובע עומד על 15 שקל.
עם זאת, ראש המועצה של סביון מושיק ליפץ מפתיע: "הארנונה למגורים בסביון תהיה השנה הנמוכה ביותר בישראל, 29 שקל למ"ר, כך שזה משפיע גם על התשלום על הבריכה".
"מדובר בפטור חסר היגיון לחלוטין," אומר עזרא. "בעוד שבשכונות הלא מבוססת התושבים משלמים ארנונה על כל מטר מהדירה הקטנה שלהם, כאן האנשים הכי עשירים בארץ מקבלים פטור מלא על בריכות גדולות שקיימות בהרצליה פיתוח. המדינה סובלת ממחסור במים, התושבים נאלצים לשלם תעריפי ארנונה גואים, אבל חגיגת הבזבוז של העשירים בהרצליה פיתוח נמשכת בחסות עיריית הרצליה".
בדיון במועצת העיר שבו העלה את הנושא, אמר בתגובה אחד מחברי המועצה, שנבחר כנציגם של תושבים באזור הרצליה פיתוח, כי "ייתכן שתעריף הארנונה מפצה על אי גביית ארנונה בגין בריכה". גם אם זה נכון, לא ברור מדוע אנשים שאינם מחזיקים בבריכה "מסבסדים" את בעלי הבריכות. לדעתו של עזרא, "משרד הפנים חייב להתערב ולבטל לאלתר את הפטור התמוה הזה".
מעיריית הרצליה נמסר: "הארנונה בהרצליה נקבעת באופן פרוגרסיבי על פי שווי הנכסים. בבתים שבהם בריכות פרטיות, שאינן מקורות, משקלל גובה הארנונה גם את שטח בריכת השחייה". יש לציין שגם במקומות שבהם נגבות ארנונות פרוגרסיביות, נגבית ארנונה על בריכות.
גם בירושלים, העיר הכי ענייה בישראל, יש פטור מארנונה על בריכות. "לבריכות פרטיות בחצר אין חיוב בארנונה", נמסר מעיריית ירושלים.
ברמת השרון דווקא יש פטור על בריכות פרטיות, אבל, "רק מבריכות מקורות", נמסר מהעירייה. מיותר לציין שבעיר הנמצאת במישור החוף, אין צורך בשטח סגור כדי להנות מבריכה.
הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות"