שתף קטע נבחר

 

אובמה הגיע לאוסלו; "הסכם האקלים נתון בידיך"

לקראת טקס הענקת פרסי נובל, ימתינו קבוצות גדולות של פעילים ירוקים לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, בכל פינה באוסלו כדי להזכיר לו את חשיבות הצלחתה של ועידת האקלים בקופנהגן. "הזכייה בפרס הוא לא רק הזדמנות צילום. זהו הרגע שבו אובמה, כזוכה בפרס נובל, יכול לתפוס מקומו בהיסטוריה"

הפרס לשלום, אבל הירוק במרכז: קבוצות גדולות של פעילים למען הגנת הסביבה נאספים הבוקר (יום ה') באוסלו, לקראת טקס הענקת פרס נובל לשלום לנשיא ארה"ב, שיתקיים בשעה 14:00 (שעון ישראל). הפעילים הירוקים, שרבים מהם הגיעו בספינת גרינפיס לנמל אוסלו, יחכו לברק אובמה בכל פינה בעיר על-מנת להזכיר לו שהצלחתה של ועידת האקלים בקופנהגן, הדנה בסוגיית ההתחממות הגלובלית, תלויה במידה רבה בהחלטותיו.

 

יו"ר מחלקת ההתחממות הגלובלית ב-"גרינפיס", דיימון מוגלן, אמר כי העולם מצפה מאובמה למשוך אחריו את יתר מנהיגי העולם להסכם חדש על היקף פליטת גזי החממה. "אני חושב שפרס הנובל ניתן לאובמה, כיוון שהעולם מצפה ממנו לדאוג לכך שמנהיגי העולם יגיעו להסכם שאפתני ומחייב. הבעיה בשלב זה היא שארה"ב היא המכשול מספר 1 להצלחת הוועידה ונציגיה אינם מקדמים את הפחתת הפליטה במידה הרצויה ואינם מתחייבים להסכם משפטי מחייב. ללא האלמנטים האלה השיחות עלולות לקרוס", אמר מוגלן.

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סוגיית האקלים, צפויה לעלות על סדר יומו של אובמה בביקורו באוסלו ובפגישותיו עם ראש ממשלת נורווגיה, ינס סטולטנברג. זאת, לקראת הגעתו של אובמה בשבוע הבא לקופנהגן ליומה האחרון של ועידת האקלים. בדברים שיישא לאחר קבלת הפרס, צפוי הנשיא האמריקני להתייחס בהרחבה לסוגיית האקלים, שהייתה אחת הסיבות לבחירה בו גם על-פי הודעתה של ועדת פרס נובל.


 

עוד לפני נחיתתו באוסלו, הציבו פעילים ירוקים שלט גדול סמוך לנמל התעופה גרדרמון, ובו הם קוראים לאובמה לקחת אחריות להצלחת ועידת קופנהגן. "האקלים שלנו - ההחלטה שלך", כתבו הפעילים בשלט שהוצב כלפי השמיים, על-מנת שהנשיא האמריקני יוכל לראות אותו ממטוסו. "הזכייה בנובל היא הזדמנות לאובמה להעלות את נושא האקלים. אנחנו חושבים שזה חיוני ושלא מדובר בהזדמנות צילום בלבד. זהו רגע בהיסטוריה שבו זוכה בפרס נובל יכול לתפוס את מקומו בהיסטוריה", ציין מוגלן.

 

אובמה מחוייב - אבל הישגיו צנועים

בחירתו של אובמה הפיחה תקווה בקרב שוחרי הסביבה בעולם, בעיקר על-רקע הצהרותיו הרבות על רצונו לרתום את ארה"ב למאבק בפליטת גזי החממה. דבריו היו שינוי מבורך אחרי "השנים השחורות" של הנשיא בוש, שסירב במשך שנים להכיר בתופעה - לא כל שכן להירתם להתמודדות עימה.


אובמה חותם על ספר מבקרים בעיריית אוסלו (צילום: AP)

 

הבעייה המרכזית היא שחרף ההצהרות השאפתניות של אובמה, ולמרות שחוק אנרגיה שקידם עבר באביב שעבר בבית הנבחרים, הסנאט מעכב את אישור הגרסה המעודכנת של החוק בשל  התנגדות פוליטית חריפה. התנגדות זו זוכה לעידוד ומימון גדול מצד לובי תעשיות הנפט בארה"ב. לפיכך, נאלץ להצהיר לאחרונה הממשל על יעד הפחתה צנוע למדי של 17 אחוז בכמות הפליטה לעומת הרמה ב-2005 - רק כדי שלא להגיע לקופנהגן בידיים ריקות.

 

מדובר על הפחתה צנועה באמת, משום ששנת הייחוס של ההפחתות העולמיות היא 1990, ועד 2005 רמת הפליטה עלו באופן משמעותי. סין מתחה בימים האחרונים ביקורת על אובמה, ואמרה כי על-פי קנה המידה העולמי מדובר בהפחתה של שלושה אחוזים בלבד "ולכל הדעות לא מדובר בצעד מרשים במיוחד".

 

כדי לשפר מעט את מעמדו ביצע אובמה שני מהלכים מרכזיים. הוא הודיע כי יחייב את כל זרועות הממשל למשטר נוקשה של חיסכון באנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה. במקביל, הוא ניסה לעקוף את החקיקה התקועה בסנאט על-ידי הגדרת גזי החממה כמסוכנים לבריאות הציבור. צעד זה יאפשר לסוכנות להגנת הסביבה (EPA) להגביל את הפליטות של הגזים הללו על המגזר הפרטי.

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן בודוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הזדמנות להיסטוריה"
צילום: רויטרס
ברק ומישל אובמה נוחתים באוסלו
צילום: AP
מומלצים