נובל לאובמה: "מלחמה תתקיים, לשאוף לשלום"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הפך לנשיא האמריקני השלישי שמקבל בזמן כהונתו פרס נובל לשלום. לאחר מכן, פנה לנאום קשוח אך מעט אפולוגטי. "למילים 'הקהילה הבינלאומית' צריכות להיות משמעות. צריך להתעקש על כך שמדינות כמו איראן וצפון קוריאה לא יסכנו את המערכת. מו"מ לבדו לא יגרום לאל-קאעידה להניח נשקו"
בפעם השלישית בהיסטוריה, קיבל נשיא אמריקני מכהן את הפרס היוקרתי בעולם - פרס נובל לשלום: ברק אובמה הצטרף בצהריים (יום ה') לתיאודור רוזוולט, שזכה בפרס בשנת 1906 על חלקו בהסכם שהוביל לסיום מלחמת רוסיה-יפן, והנשיא וודרו ווילסון שזכה על הקמת חבר הלאומים 13 שנים מאוחר יותר.
לאחר הברכות ומילות התודה, פתח אובמה בנאום קשוח ומעט אפולוגטי, שכלל 44 פעמים את המילה "מלחמה" ורק 30 פעם את המילה "שלום". עם זאת, הצהיר כי "למרות האכזריות והסבל בעולמנו, איננו אסירים של גורל. הפעולות שלנו יכולות להשפיע על ההיסטוריה לקדם אותנו לעבר הצדק. בהשוואה לענקים בהיסטוריה שקיבלו את פרס נובל - הישגי צנועים".
"אני המפקד העליון של אומה הנלחמת שתי מלחמות. אחת מהמלחמות האלה מתקרבת לסיומה, האחרת נבעה מסכסוך שאמריקה לא חיפשה לעצמה. ועדיין מדובר במלחמה ואני אחראי לכך שאלפי אמריקנים צעירים יישלחו להילחם באזורים מרוחקים. חלקם יהרגו, חלקם ייהרגו... אינני מביא עמי היום פתרון מוגדר לבעיית המלחמות בעולם. מה שאני יודע הוא שכדי להתעמת נדרש מאיתנו חזון, עבודה קשה והתמדה".
אובמה מקבל את הנובל (צילום: רויטרס)
"עלינו לחשוב בדרכים חדשות על עקרונות של השלום והמלחמה... אסור לנו לטעות: רשע קיים בעולם. תנועות המתנגדות לאלימות לא הצליחו לעצור לבדן את צבאותיו של היטלר. משא ומתן לבדו אינו יכול לשכנע את מנהיגי אל-קאעידה להניח את נשקו. לומר שהשימוש בנשק מדי פעם הוא דבר הכרחי, לא יהיה דבר ציני לומר. זו הכרה בהיסטוריה", אמר הנשיא.
חשש ממירוץ חימוש גרעיני במזה"ת
בהמשך רמז אובמה לניסיונה של איראן להשיג נשק גרעיני, ושיגר לעברה מסר תקיף. "בנוגע למדינות ששוברות את החוקים הבינלאומיים, אני מאמין שעלינו לפתח דרכים אלטרנטיביות, שהן קשוחות דיין כדי לשנות את התנהגותן. אם אני רוצים שלום בר קיימה אז המילים 'הקהילה הבינלאומית' צריכות להיות בעלות משמעות. הממשלים שמפרים את הכללים צריכים לשאת באחריות. סנקציות צריכות להיות בעלות משמעות של ממש".
"דוגמא משמעותית לכך היא המאבק למניעת התפשטות נשק גרעיני בעולם. אנו מעוניינים בעולם מפורז מגרעין... כולנו צריכים להתעקש על כך שמדינות כמו איראן וצפון קוריאה לא יסכנו את המערכת. אלה שדורשים כבוד מהחוק הבינלאומי, לא יכולים להפר אותו בעצמן. אלה שדורגות לביטחונן לא יכולות להתעלם מהסכנה של מירוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון ובמזרח אסיה. אלה שמדברים שלום לא יכולים לעמוד מנגד כשמדינות מנסות להתחמש בנשק גרעיני", הוסיף אובמה.
בהתייחס למצב זכויות האדם בעולם, הדגיש אובמה: "שלום אינו רק היעדר עימות. רק שלום המבוסס על זכויות אינהרנטיות וכבוד ההדדי יהיה שלום בר קיימא. זו הרוח ואלה המילים שהובילו את ההצהרה הבינלאומית לזכויות אדם בתום מלחמת העולם השנייה. ולמרות זאת, המילים האלה זוכות להתעלמות במקרים רבים מדי.
במדינות מסוימות הכישלון לאכוף את זכויות האדם זוכה להצדקה בכך שהוא מבוסס על עקרונות מערביים. אני דוחה טענה זו. אני מאמין שהשלום אינו יציב במקומות שבהם אזרחים אינם זוכים לחופש ביטוי או פולחן לו הם ראויים, לבחור את מנהיגיהם או להתאסף ללא פחד". את נאומו חתם אובמה במילים: "אנו מבינים את העובדה שייתכן ויהיו מלחמות, ועדיין רוצים לחתור לשלום. אנו יכולים לעשות זאת, זהו סיפור התקדמותו של המין האנושי, זו תקוותו של העולם. ברגע זה של אתגר - זו צריכה להיות עבודתנו על פני כדור הארץ".
"מי השפיע על השלום השנה? רק אובמה"
לפני נאומו של אובמה דיבר יו"ר ועדת פרס נובל, טורביורן יאגלנד, אמר כי הענקת הפרס אינה רק על מעשים שבוצעו, אלא גם כדי לדרבן מעשים עתידיים. "כשנשאלת השאלה מי האדם שהשפיע על העולם באופן המשמעותי ביותר בשנה האחרונה, התשובה היא רק אובמה", הוסיף.
"רשע קיים בעולם, אך צריך לשאוף לשלום" (צילום: רויטרס)
במשך דקות ארוכות נאם יאגלנד בטון כמעט מתנצל, והסביר את הסיבה להענקת הפרס דווקא לאובמה. "רבים חשבו שמוקדם מדי להעניק לאובמה את הפרס, אך ההיסטוריה עמוסה בהזדמנויות שהוחמצו. היום, יש לנו את ההזדמנות לתמוך ברעיונות שמציע הנשיא אובמה. הענקת הפרס לו היא קריאה עבור לכולנו".
רבים ברחבי העולם מתחו ביקורת על הוועדה בשל ההחלטה להעניק את הפרס לאובמה, שטרם הגיע להישגים ממשיים בתחום השלום. יתרה מכך, לפני כשבוע הכריז אובמה דווקא על הרחבת המלחמה באפגניסטן באמצעות שליחת תגבורת של 30 אלף חיילים אמריקנים. שני שליש מהאזרחים האמריקנים סבורים שהפרס לא מגיע לנשיא שלהם. על פי סקר של מכון הסקרים של אוניברסיטת קוויניפיאק, רק 26% מהאמריקנים חושבים שהפרס מגיע לאובמה.
במסיבת עיתונאים שקיים מוקדם יותר היום באוסלו, אמר אובמה כי ייתכן שמועמדים אחרים לפרס היו ראויים יותר. "מטרתי איננה לנצח בפופולריות או לזכות בפרס, אפילו לא פרס יוקרתי כפרס נובל.
מטרתי היא לקדם את האינטרסים של ארה"ב. אם אצליח, ניתן יהיה לשכוח מהביקורת. אם לא - כל הפרסים שבעולם לא יעזרו לי". ראש ממשלת נורבגיה, ינס סטולטנברג, חלק על דברי חתן השמחה ואמר כי להשקפת עולמו "אובמה הוא זוכה ראוי וחשוב. אינני יכול לחשוב על מישהו שעשה יותר מאובמה עבור השלום בשנה החולפת".
קבוצות גדולות של פעילים ירוקים המתינו הבוקר לאובמה באוסלו, כדי להזכיר לו שהצלחתה של ועידת האקלים בקופנהגן, הדנה בסוגיית ההתחממות הגלובלית, תלויה במידה רבה בהחלטותיו. "הזכייה בנובל היא הזדמנות לאובמה להעלות את נושא האקלים", אמר יו"ר מחלקת ההתחממות הגלובלית ב"גרינספיס", דיימון מוגלן. "אנחנו חושבים שזה חיוני ושלא מדובר בהזדמנות צילום בלבד. זהו רגע בהיסטוריה שבו זוכה בפרס נובל יכול לתפוס את מקומו בהיסטוריה".