מ-2010: משרדי הממשלה עוברים לירוק
הצעה שגובשה על ידי צוות מנכ"לים תציב את משרדי הממשלה השונים על מסלול ידידותי לסביבה: חיסכון בחשמל, מים ודלק, חיסכון בנייר, כלים חד-פעמיים וציוד מתכלה, הגדלת נפח המיחזור וצימצום הפסולת. למה נזכרו רק עכשיו?
ממשלת ישראל עוברת לירוק? ביום ראשון תונח על שולחן הממשלה הצעת מחליטים, מעין טיוטה של החלטת ממשלה, שתציב את משרדיה השונים על מסלול ירוק. אם תאושר, תיכנס התוכנית לפעולה החל במחצית 2010. מאז יחוייבו המשרדים השונים לעמוד בשיעורים קבועים מראש של חיסכון באנרגיה או דלק, וכן לרכוש מוצרים ידידותיים לסביבה.
על פי התוכנית, בשלב הראשון ימפה צוות משרדי מיוחד את התנהלות המשרד בתחומים השונים: כמה חשמל הוא צורך, כמה מים, כמה דלק, כמה נייר וכמה בקבוקים, כוסות חד-פעמיות ועוד.
בשלב הבא, יוגדרו לכל משרד שורה ארוכה של יעדי חיסכון במשאבים וצעדים שונים ליישומם. כך למשל יוגדרו נהלים להחלפת ציוד חשמלי מיושן בציוד חדיש וחסכוני באנרגיה, החלפת התאורה לחסכונית באנרגיה, ונהלים לכיבוי ציוד שאינו בשימוש ועוד.
יוגדר יעדים להפחתה של כמות הנייר במשרד על ידי הדפסה משני צידי הדף, מעבר לחתימה אלקטרונית על מסמכים, קבלת פקסים במחשב, שימוש בארכיונים ממוחשבים ועוד. יוגדרו גם נהלים באשר להגדלת השימוש בנייר ממוחזר.
יוגדרו נהלים להפחתת השימוש בבקבוקי שתיה ומעבר לקנקנים, וכן הגדלת היקף מיחזור מכלי השתיה השונים. יוגדרו נהלים להתקנת מכלי הדחה דו-כמותיים בשירותים ולחיסכון במים; נהלים לשימוש בחומרי ניקיון ידידותיים לסביבה, והמשרדים יחוייבו לשפר את רמת המיחזור שלהם בכל התחומים.
כל חיסכון - לקופת המשרד
על פי התוכנית, כל משרד יחוייב למנות כבר בינואר הקרוב "צוות ירוק" בראשות הסמנכ"ל למנהל - שיהיה אחראי על יישום התוכנית באותו משרד. ראש הצוות יהיה גם חבר בצוות המנכ"לים לפיתוח בר-קיימא המשותף לכל משרדי הממשלה.
עד אפריל כל משרד יחוייב להגדיר את יעדי החיסכון שלו, שיהיו שונים ממשרד למשרד. ביצועי המשרד בשנים 2008-2009 - כמות הנייר, החשמל, המים והדלק שצרכו - ישמשו לקביעת נתוני הבסיס שהמשרד נדרש לחסוך ביחס אליהם ב-2010, ולצורך קביעת רמת הצריכה היחסית של המשרד לעומת הממוצע של כלל משרדי הממשלה.
המשרד להגנת הסביבה ילווה את התהליך כולו כיועץ, ואף יסתייע ביועצים חיצוניים. בסוף כל שנה אזרחית החל מסוף 2011, יבחן המשרד להגנת הסביבה את הצורך בעדכון היעדים ושיעורי ההפחתה, ויעדכנם במידת הצורך. השר להגנת הסביבה יגיש בכל שנה דו"ח לממשלה על התקדמות יישום התוכנית, והפרטים יפורסמו גם לציבור.
מלבד הדאגה לסביבה, התוכנית מגלמת בתוכה גם תמריץ: את החיסכון הכספי שישיגו המשרדים השונים, יוכלו לנצל לצרכיהם כך שאם יקפידו על חיסכון, יהנו מתוספת נאה יותר לתקציבם.
העלות: מיליון וחצי ש"ח; החיסכון: לפחות 5 מיליון
התוכנית היא חלק מתוכנית כלל עולמית הקרויה "ליירק את הממשל" (Greening the Government) שנולדה בתחילת שנות ה-90. הרעיון היה שמעבר לחיסכון במשאבים והפחתת זיהום האוויר והסביבה יכניסו ייעול בפעילות משרדי הממשלה ויגרמו להטמעת תהליכים סביבתיים בכל ההיבטים, כדי לגרום גם לממשלות לקבל החלטות "ירוקות". חוץ מזה, מדובר גם בחיסכון בכסף לטווח הארוך, ועידוד שוק המוצרים ה"ירוקים".
העלות התקציבית של המהלך - לגיבוש הנהלים ושכירת היועצים החיצוניים - היא כמיליון וחצי שקלים בשנתיים הקרובות. העלות הישירה הזו אינה כוללת את ההשקעה שהמשרדים השונים יידרשו לבצע כדי לעמוד ביעדים, כמו למשל רכישת ציוד חדיש וכ"ד.
על פי המשרד להגנת הסביבה, הצפי לחיסכון ישיר מהתהליך הוא כחמישה-שישה מיליוני שקלים במשרדים השונים - "אם כולם יעמדו ביעדים הרשומים". במשרד ציינו כי אם מוספים לכך את מרכיב החיסכון בדלק, ניתן יהיה להגיע לחיסכון משמעותי הרבה יותר של כמה עשרות מיליוני שקלים בכל שנה, וכ-15 אחוז חיסכון בסעיף הדלק.
מי שלא יהפוך לירוק ייכנס ל"רשימת הקלון"
האם המשרדים אכן יעמדו ביעדים שיוצבו להם? במשרד מקווים שכן, בעיקר נוכח התמריצים הכלכליים הגלומים במהלך. הסנקציה היחידה שהמשרד להגנת הסביבה יכול לאיים בעזרתה על המשרדים השונים היא פרסום "רשימת קלון" בסוף כל שנה, של המשרדים שלא עמדו בייעדים. "אף משרד לא ירצה להיות במקום לא טוב ברשימה", אמרו במשרד.
"אם נראה כעבור כמה שנים שאין עמידה ביעדים באופן חורג, נחזור לממשלה לקבוע סנקציות. לא רצינו לקבוע סנקציות מראש אלא לשדר למשרדים שמדובר במהלך חיובי. אנחנו מקווים שההתנהלות הסביבתית והשיקולים הללו ייכנסו להם כעת בדרך קבלת ההחלטות וההתנהלות השוטפת".
על פי הנתונים שנמסרו מהמשרד, צוות המנכ"לים לפיתוח בר קיימא החל את עבודתו בשנת 2004. מדוע, אם כן, לקח כל כך הרבה לגבש את הנהלים? במשרד אמרו כי צוות המנכ"לים עסק עד כה בליווי תהליכים אסטרטגיים של המשרדים השונים והשפעה על תהליכים ארוכי טווח, ונושא זה "לא היה בסדר העדיפויות". כנראה שבדיוק על כך נאמר: מוטב מאוחר מאשר אף פעם לא.