המערב: זמן לדון בסנקציות חדשות על איראן
מועצת הביטחון של האו"ם דנה בהפרות האיראניות של ההגבלות שהוטלו עליה בשנים האחרונות, ונציגי המערב הבהירו שסבלנותם פוקעת. "אין סיבה להמתין עם סנקציות נוספות", אמר השגריר הצרפתי. ישראל: על הקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים מוחשיים נגד איראן
ארצות הברית, בריטניה וצרפת הזהירו הערב (יום ה') כי איראן תעמוד מול סנקציות נוספות - אם לא תפסיק להתחמק מדרישת הקהילה הבינלאומית לעצור את פעילותה הגרעינית.
שגריר צרפת באו"ם, ז'ראר ארוד, אמר בדיון מיוחד במועצת הביטחון כי "אם איראן תמשיך לסרב לנקוט צעדים בוני אמון, לסרב לדיאלוג, לשקיפות, עלינו להסיק את המסקנות המתבקשות ולקבל החלטה חדשה שתכלול סנקציות נוספות. אין עוד סיבה לחכות". ארוד אמר מאוחר יותר כי צרפת מוכנה להתחיל בניסוח הצעת החלטה בקרוב.
ההפרות של איראן, כולל לכידת אוניות המטען שהעבירו נשק לסוריה, עלו הערב בפעם הראשונה לדיון פתוח במועצת הביטחון של האו"ם, בו נכחו שגרירי המדינות, ולא רק צוותים מקצועיים. שגריר יפן באו"ם, יוקיו טקאסו, העומד בראש ועדת הסנקציות, שתפקידה לעקוב אחר יישום הסנקציות, דיווח למועצת הביטחון על ההפרות של איראן, לרבות התלונה של ישראל על לכידת אוניית הנשק האיראנית "פרנקופ".
ועדת הסנקציות עוקבת אחר יישום שלוש החלטות שהתקבלו במועצת הביטחון מאז דצמבר 2006 להטיל סנקציות על איראן. בין הסנקציות שהוטלו על איראן, איסור לייצא נשק, ולכן העיסוק בספינות הנשק. בפתח הדיון, הדגיש השגריר היפני כי "הוועדה קיבלה הרבה דיווחים על הפרות של הסנקציות".
דיפלומטים במטה האו"ם רואים בדיון היום מבוא להחלטה רביעית של מועצת הביטחון להחרפת הסנקציות על איראן, והמאמץ האמריקני מתרכז בניסיון לדחוף להחלטה על איסור ייבוא דלק מזוקק לאיראן. גורמים באו"ם אמרו ל-ynet כי החלטה כזו עשויה להתקבל בחודש פברואר, אז תחל צרפת לכהן כנשיאה התורנית של מועצת הביטחון. עם זאת, דיון בנושא עשוי להתקיים בין נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה כבר בשבוע הבא.
ארה"ב: היקף ההפרות מעורר דאגה
שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, ציינה בדיון את "ההתפתחויות החמורות של 90 הימים האחרונים". היא מנתה את דו"ח הסוכנות לאנרגיה אטומית של האו"ם שקבע כי איראן מסרבת למלא את ההתחייבות שלה ולשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית. "איראן ממשיכה לפעול בתחומי העשרת אורניום ומים כבדים, וביצעה מבצע הטעיה ליד העיר קום", אמרה רייס בהתייחסה למתקן הגרעיני בקום.
רייס הוסיפה כי אוניות הנשק שיצאו מאיראן בדרכן לסוריה עשו זאת "תוך הפרות תכופות של החלטות מועצת הביטחון". לדבריה, "איראן נתפסה מפרה את החוק בגלוי. זה אינו מקובל. הברחת נשק מאיראן לסוריה היא מרכיב חשוב בערעור המצב במזרח התיכון. היקף ההפרות מעורר דאגה".
שגרירת ארה"ב הדגישה כי "עלינו להבטיח שהסנקציות יאכפו. מדינות צריכות לדווח על כל הפרות לוועדת הסנקציות. האירועים האחרונים מדגישים את הצורך ביישום נמרץ של ההגבלות. צעדים נגד איראן יקשו עליה להשיג ציוד לתוכנית הגרעין, ולהשתמש במערכת הפיננסית הבינלאומית לרכישת ציוד".
רייס, כמו השגריר הצרפתי ארוד, הבהירה כי מדינות המערב כבר מכינות את עצמן לכשלון ניסיונות ההידברות עם טהרן. "דיאלוג אינו דרך חד-סטרית. אם איראן תמשיך להיכשל, הקהילה הבינלאומית תצטרך לשקול צעדים נוספים", אמרה.
רוסיה וסין עדיין מסתייגות
שגרירי רוסיה וסין, שהביעו תמיכה ביישום הסנקציות הקיימות, שמרו על עמדתן הידועה, ודרשו לנהוג בסבלנות כדי להחזיר את איראן לשולחן הדיונים. שגריר רוסיה באו"ם, ויטאלי צו'רקין, אמר כי "המצב סביב התוכנית האיראנית אינו פשוט. שש המעצמות, ובהן רוסיה, אינן שוללות את חידוש הדיאלוג. צריך להיות סבלנים ולא רגשנים. אנחנו מוכנים למלא תפקיד מועיל". לדברי השגריר הרוסי "טהרן לקחה ברצינות את האיתותים של סוכנות הגרעין".
גם שגריר סין באו"ם קרא לפעול למען פתרון דיפלומטי. "זה מחייב יותר זמן וסבלנות. סבא"א אימצה החלטה חדשה לגבי איראן, וסין תמכה בה. צריך מספיק זמן ומרחב למגעים דיפלומטים". יחד עם זאת, הבהיר השגריר הסיני כי סין תומכת ביישום החלטות מועצת הביטחון, "מתנגדת להפרות בתחום הגרעין ואינה רוצה לראות ערעור הביטחון במזרח התיכון".
ישראל לא הוזמנה להשתתף בישיבת מועצת הביטחון ולכן פרסמה שגרירת ישראל לאו"ם, גבריאלה שלו, הודעה לפיה "האיום הממשי מצד איראן מתבטא בתוכנית הגרעין שלה, אבל גם בהברחות הנשק לארגוני טרור. חשיפת ספינות השונות, בהן 'פרנקופ', הוכיחה מעל לכל ספק את דפוס הפעולה המסוכן של איראן. ישראל מצפה מהקהילה הבינלאומית לנקוט צעדים מוחשיים שיקשו על העברות הנשק לשם חימוש ארגוני הטרור".