שתף קטע נבחר

פקחי האו"ם הגיעו לביקור במתקן האיראני בקום

במועצת הביטחון דנים כבר בסנקציות חדשות על איראן, אך פקחי האו"ם ממשיכים בינתיים בסדרת הביקורים במתקן הגרעיני שנחשף בספטמבר

צוות פקחים מטעם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם הגיע אמש (יום ה') לטהרן, במטרה לבצע סבב בדיקות שלישי במתקן הגרעיני הנבנה ליד העיר קום. גורם במשרדי הסוכנות בווינה הודיע על ביקורם של הפקחים באיראן שעות לאחר שבמועצת הביטחון התקיים דיון חשוב באפשרות של הטלת סנקציות נוספות על המדינה, בשל חוסר נכונותה לשתף פעולה עם הקהילה הבינלאומית.  

 

מועצת הנגידים של סבא"א קיבלה בחודש שעבר החלטה שקראה לטהרן להגיב ברצינות לאיתותים ששולחת לה הקהילה הבינלאומית. בהחלטה נכתב כי שש המעצמות קוראות לאיראן "להשעות באופן מיידי" את בניית המתקן הגרעיני החדש, שטהרן הודתה בקיומו ב-21 בספטמבר. חשיפת המתקן עוררה שאלות במערב לגבי ייעודו, ולגבי מטרותיה של תוכנית הגרעין.

 

ממשלת איראן ממשיכה לטעון כי תוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום בלבד, ואמורה לספק אנרגיה לאוכלוסיית המדינה. מעצמות המערב, שמאסו בחוסר שיתוף הפעולה ובהתחמקויות האיראניות מדרישותיהן, מאמינות כי בכוונתה להשיג נשק גרעיני.

 

בסוף החודש שעבר, למרות ההחלטה המאיימת בסוכנות לאנרגיה אטומית, הודיעה ממשלת איראן כי היא פועלת לבנות עשרה מתקנים נוספים להעשרת אורניום בחודשים הקרובים. הממשלה, בראשותו של הנשיא מחמוד אחמדינג'אד, הורתה לסוכנות לאנרגיה אטומית במדינה לתכנן בתוך חודשיים את הקמתם של עשרה מתקני העשרה, הדומים למתקן שכבר קיים בנתנז.

 

בהמשך הודיע יו"ר הארגון לאנרגיה אטומית באיראן, עלי אכבר סאלחי, כי ארצו זקוקה לפי-20 כוח גרעיני ממה שהכור בנתנז יכול לספק לה, והסביר כי זו הסיבה לבניית המתקנים החדשים. סאלחי חזר והדגיש כי טהרן לא תפרוש מהאמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT), למרות הרושם שהתקבל באחרונה, ועל אף שלדבריו "המערב מנסה לכפות עלינו לצאת מן האמנה כי הם ראו שאנחנו מתעקשים על כך".

 

עצם קיומו של מתקן "פורדו", הנמצא ליד העיר הקדושה לאיסלאם קוֹם, נחשף בספטמבר במכתב מסווג שנמסר לסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א). הפרסומים עוררו סערה עולמית וגררו גינויים מצד ארצות הברית, בריטניה וצרפת. במערב טוענים שאיראן פרסמה את דבר קיום המתקן רק משום שהיא גילתה שארה"ב ובנות בריתה תכננו לחשוף את המידע בעצמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן הגרעיני בקום
צילום: AP
פקחי האו"ם בביקורם הקודם
צילום: AP
מומלצים