טוני בלייר: הפלת סדאם חוסיין היתה מוצדקת
ראש ממשלת בריטניה לשעבר אמר בראיון לרשת BBC כי גם אם הרודן העיראקי לא החזיק בנשק להשמדה המונית, הפלתו מהשלטון היתה הכרחית
טוני בלייר, הנתון לביקורת חריפה בבריטניה בשל החלטתו לצאת למלחמה בעיראק על סמך עדויות מפוקפקות על הימצאותו של נשק לא קונבנציונלי במדינה, מתעקש כי ההחלטה להפיל את משטרו של סדאם חוסיין לא היתה מוטעית.
בראיון לרשת BBC אמר ראש הממשלה הבריטי לשעבר כי "הפלת סדאם חוסיין היתה מוצדקת, גם ללא העדויות לפיהן הוא מחזיק בנשק להשמדה המונית". לדברי בלייר, סדאם היווה "איום אזורי", ולכן הוא החליט שהפלישה לעיראק הכרחית. ללא הטענות על נשק להשמדה המונית, "היינו משתמשים בטיעונים אחרים", הוא הבהיר.
בחודשים שקדמו לפלישה לעיראק ב-2003 הציגה ממשלת בריטניה תיק מודיעין גדול העוסק ביכולותיו המסוכנות של משטר סדאם. אחת הטענות המרכזיות היתה שעיראק מסוגלת לשגר טילים כימיים לעבר חיילים בריטים בקפריסין בתוך 45 דקות.
טוני בלייר צפוי להעיד בתחילת השנה בפני ועדת החקירה שהקימה בריטניה לבדיקת הפלישה לעיראק. הוועדה החלה לפעול בחודש שעבר במטרה לבחון את תהליך קבלת ההחלטות בתקופה שלפני הקרבות ובטענות להולכת שולל בכל הנוגע לנסיבות שהובילו לפלישה.
"אני לא חושב שהיינו במצב טוב יותר היום אם סדאם ושני בניו היו עדיין בשלטון, אבל אני מבין שזה עניין מורכב", אמר בלייר. "לכן אני מזדהה עם אלו שהתנגדו למלחמה, ועדיין מתנגדים לה. אבל בסופו של דבר - הייתי חייב לקבל החלטה". כאשר נשאל האם האפשרות שסדאם מחזיק בנשק להשמדה המונית היא שהוביל אותו להכרעה, הוא הודה כי "זה בהחלט היה אחד השיקולים".
המקור המודיעיני: נהג מונית עיראקי
בתחילת עבודתה שמעה הוועדה הבריטית מפי דיפלומטים בריטים כי עמיתיהם האמריקנים דיברו על פלישה לעיראק עוד לפני מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001. ויליאם פאטיי, שהיה אז הממונה על המדיניות במזרח התיכון במשרד החוץ הבריטי, סיפר כי כבר אז עלתה האופציה של הפלת המשטר העיראקי, "אבל דחינו אותה בגלל שלא היה לכך בסיס חוקי".
בהמשך החקירה עלו טענות קשות לגבי מהימנות העדויות שעליהן התבסס המודיעין הבריטי, ואף נטען כי נהג מונית ששמע במקרה שני קצינים בצבאו של סדאם חוסיין
מדברים על נשק להשמדה המונית היה המקור המודיעיני לטענת בריטניה שעיראק מסוגלת לירות טילים עם ראשי נפץ כימיים בתוך 45 דקות.
חבר הפרלמנט הבריטי אדם הולווי חשף בפני העיתון הלונדוני "טיימס" כי עדות של נהג מונית, שהסיע שני קצינים עיראקים והאזין לשיחתם, היה חלק מתיק המודיעין שגיבשה ממשלת בריטניה. המידע שסיפק נהג המונית התקבל על ידי סוכנות הביון הבריטית MI6. בדו"ח שהוגש לראש הממשלה דאז, טוני בלייר, ציינו אנשי הסוכנות כי מדובר במידע "לא מדויק". חבר הפרלמנט הולווי אמר כי "לשכת ראש הממשלה התעלמה מהערה זו".