מנכ"ל האוצר: "אנחנו לא מומחים בהצלת מפעלים"
חיים שני אמר כי משרד האוצר יאפשר להלוות כסף ממשלתי למפעלים בסיכון - אם הבנקים ייווכחו שלמפעלים יש סיכוי עסקי לשרוד. הציע להביא 1,000-500 ישראלים ויהודים שעסוקים בפיננסים בחו"ל: "עם הניסיון שצברו בניהול כסף, תהיה לכך תרומה משמעותית למשק הישראלי"
"ממשלת ישראל אינה מומחית להצלת מפעלים, ולא יהיה מצב שבו פקיד בירושלים יהיה זה שאחראי על הצלתם". כך הצהיר היום מנכ"ל האוצר, חיים שני, בנאום שנשא בוועידת ישראל לעסקים בתל אביב.
"אני מקווה שיהיו מעט מאוד מפעלים במצוקה, אבל במידה שיהיו, כולנו מבינים שהבנקים אינם יכולים ואינם רוצים לקחת את כל הסיכונים על עצמם. גם במקרים שבהם למפעל יש תוכנית עסקית טובה, לא תמיד הבנק יסכים לתת להם אשראי", אמר שני.
בנסיבות אלה, אמר שני, האוצר יאפשר לגופים כלכליים, שיתרשמו שניתן להעביר למפעל אשראי, להיעזר גם בכסף ממשלתי, בתקווה שהכסף המשלתי יגדיל את היצע האשראי ויאפשר לגופים הכלכליים - בנקים וקרנות - להלוות יותר.
שני התייחס בדבריו, בדרכו האלגנטית, לכשלים בחברות הביטוח ורמז שהאוצר עומד להגביר את הפיקוח בנושא: "ועדת בכר (ועדה שהפרידה את הבנקים מקופות הגמל ת.ג) עדיין לא סיימה את עבודתה. העובדה שיש לנו תקציב דו שנתי ואנחנו לא עסוקים עכשיו בתכנון התקציב הבא מאפשרת לנו לחשוב קדימה ולבדוק את עצמנו בנושאים מורכבים כמו הפיקוח על התעשייה הפיננסית".
החיבור בין פנסיה לביטוח - לא נפוץ בעולם
הוא הדגיש את החשיבות של תעשייה פיננסית חזקה לצמיחה. עם זאת ציין: "מי שקונה היום פוליסת ביטוח חיים לא תמיד מבין מה הוא קונה. המגזר הזה (חברות הביטוח, ת.ג) צריך להגביר את השקיפות, וגם הרגולציה עליו צריכה להשתפר. צריך לבדוק גם את המערכת המוזרה שקיימת בארץ, שבה יש חיבור בין פנסיה לביטוח. זה לא נפוץ בעולם הרחב שאותו ארגון מוכר ללקוח גם ביטוח לדירה, גם ביטוח לרכב וגם פנסיה".
שני התייחס למצב המשק בכללותו והזכיר את העובדה שהצמיחה לנפש בישראל היתה ב-15 השנים האחרונות מהנמוכות בעולם במערבי ושאי השוויון הוא כמעט הגבוה במערב, ואמר: "זה נובע משיעור השתתפות נמוך של המגזר הערבי והחרדי בעבודה וגם הביורוקרטיה אינה מועילה. היו לנו הישגים אדירים במגזר ההיי-טק, אבל בשביל שהנס הזה ימשיך וגם יחלחל לכל מגזרי החברה צריך לעבוד יותר. יש התחלות במודיעין עילית ובנצרת, אבל זה לא מספיק".
שני אמר שאחד הכיוונים שהיו רצויים בנושא הזה הוא מוקדי תמיכה לחברות היי-טק שיקומו לדבריו "בבית שמש או באשקלון", כלומר בפריפריה.
להעלות פיננסיירים יהודים
רעיון מעניין אחר ששני העלה בנאומו היה: "יש לא מעט ישראלים ויהודים שעסוקים בפיננסים בתפקידים בכירים בניו יורק ובלונדון. אם יעלו 500 או 1,000 מהם לישראל, עם הניסיון שצברו בחול בניהול כסף, תהיה לכך תרומה משמעותית למשק הישראלי. הם יודעים איך לעשות את זה".