הגיק הגדול: איך עושים סטארטאפ ב-24 שעות?
הכירו את הגירסה החכמה של "האח הגדול": 16 נערים מחולקים לארבעה צוותים, מקווים להקים סטארטאפ תוך 24 שעות. אקזיט לא בטוח שיצא משם, אבל הנערים לומדים על יזמות בזעיר אנפין
מרבית הסטארטאפים לא שורדים בעולם האמיתי, גם אם הרעיון שלהם מצויין. יתכן שגם חלק מהסטארטאפים שקורמים עור וגידים בשעות אלה, ויעלו מחר (ב') בבוקר במסגרת פרויקט "הגיק הגדול" ישארו בגדר רעיון חצי אפוי או שלושת רבעי אפוי, אך מטרתם היא לספק לילדים חוויית יזמות.
ה"גיק הגדול" המתקיים זה השנה השניה, הוא פרויקט של חברת Startup Seeds. החברה שפועלת כחברה פילנטרופית ולא למטרות רווח מחזיקה קהילה של כ-2,200 בני נוער שוחרי טכנולוגיה ואינטרנט, ומטרתה לעודד מצוינות ואהבה לטכנולוגיה. הנערים והילדים מקבלים את הפעילות בחינם.
אירוע ה"גיק הגדול" מהווה את אחד מהאירועים הגדולים של Startup Seeds. לפרויקט נבחרו 16 בני נוער בגילאים 14 ועד גיוס מתוך מאות הילדים בקהילה.
הנערים מגיעים מתחומים שונים - עיצוב, תכנות ותוכן - והם חולקו לארבעה צוותים, שכל צוות אמור להפוך רעיון למוצר טכנולוגי-אינטרנטי, בתוך מסגרת זמן של 24 שעות.
האח הגדול - בהקשר חיובי
ביקרנו את הנערים בצהריי יום ראשון, מספר שעות לאחר שהחלו לעבוד על המוצרים שלהם, כאשר עדיין היו בשלביים ראשוניים של עיצוב והכנת תשתית. ביום שני בבוקר המוצרים אמורים להיות מוכנים ופעילים - והנערים יוכלו לחזור לחופשת חנוכה.
ארבע מצלמות עוקבות אחרי הנערים שמתארחים במרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בהרצליה. "מדובר בהקשר החיובי של האח הגדול", מסביר עמי בן-בסט, מנכ"ל סטארטאפ סידס, "ולא בהקשר הרכילותי".
"אין לנו תחרות", הוא אומר, "הרעיון הוא ליצור אקשן בשבילם. כשהם יושבים לתכנת ולעבוד, זה כמו צעצועים בשבילם".
מעבר לצילום, הנערים נעזרים בחברי הקהילה בעזרת הפורום ושואבים מהם רעיונות וטיפים כיצד לפתור בעיות שהם נתקלים בהן. מאחר שאין פה באמת תחרות אמיתית, הנערים אף נעזרים אחד בשני והקבוצות תורמות ידע אחת לשניה.
17 דקות לארוחת צהריים
"מדובר בחבר'ה ברמה טכנולוגית גבוהה", מתגאה שגב שילטון, מנהל תפעול ופרויקטים בסטארטאפ סידס. שגב מבלה עם הנערים במשך 24 שעות ודואג בין השאר לצרכים הטכנולוגיים שלהם - שהמחשבים יהיו תקינים, שהאינטרנט יעבוד, ושהנערים יוכלו לעבוד ברצף.
מחוץ לאולם ממתין שולחן עמוס באוכל. בשעת הצהריים נכנס בן בסט ואמר "יש לכם 17 דקות לאכול צהריים". ליד שולחן האוכל עומדות שתי ספות עליהן יכולים הנערים לנוח או לנמנם. "ל-14 מהם תהיה בעיה, כשהם יתחילו להתעייף", התלוצץ שילטון.
כשהנערים כן היו ממוקדים בעבודה, היו רגעים שבהם הייתה תחושה כי מדובר בסטארטאפיסטים והייטקיסטים שנמצאים חודשים עמוק בעבודה, ומתווכחים על ממשק, עיצוב, תכנות וגורמים רבים אחרים סביב השקת מוצר בזמן כה קצר.
יוצאים מהפייסבוק
כאשר יצא שילטון להתראיין לכתבה, הבחין בן-בסט כי חלק מהנערים מאבדים קצת עניין ומתחילים לרקוד באמצע האולם. אך הוא מספר כי הם דווקא באו לעבוד והם די מסורים לתהליך.
"הם יוצאים מהפייסבוק ומההורדות למשך יממה", סיפר בן-בסט. אחד הנערים שיצא לאכול אישר את הדברים, אך אמר כי בזווית העין ראה את חבריו לוקחים הפוגה ובכל זאת ניגשים לשוחח עם חבריהם ברשתות החברתיות.
הצעקה ומה גודלו של טלפון?
הרעיונות לסטארטאפים השונים גובשו במשותף על ידי הילדים, שילטון ובן-בסט בשבועות האחרונים ויצאו לדרך בשעות הבוקר. למרות שתוכננו קצת מראש העבודה המעשית עליהן נעשית בתוך 24 שעות, ואף אחד מהנערים לא הכין דברים מראש.
בן בסט מעיד כי יש הרבה אמון בינו לבינם, וכי הם משתתפים בפרויקט מתוך הנאה. שילטון מוסיף כי הגיעו רעיונות מצויינים רבים, אך הם צמצמו אותם לכאלה שניתן להפיק בלחץ ב-12 שעות, כך ש-24 שעות יספיקו להם. המוצרים שונים מאוד בתכליתם, באופי שלהם, ובקהל המשתמשים אליו הוא פונה. לא כולם, אגב, מגיעים מעולם הילדים והנוער, ומכוונים גם לשוק האינרטנט בכללותו.
הצעקה - גיל ברגר, איתי אקנין, איתי סלע ושי בן משה מפתחים את הצעקה. מעיין זווית אחרת לעולם של המסרים הקצרים בטוויטר. ב"הצעקה" נבחר בכל כמה שעות משפט של אחד הגולשים שעומד במרכז האתר, והגולשים האחרים יכולים להגיב לו במסרים קצרים משלהם.
"אני לא יודע מה יוצא מזה", אומר ברגר, "אנחנו עוד מנסים לראות". אך אם נחשוב רגע על חברות גדולות וסטארטאפים שהצליחו, לא מעט מהם עדיין לא יודעים לענות על השאלה הזו, כך שברגר וחבריו נמצאים בחברה טובה.
עריכה מקוונת - סתיו גרץ, שחר שכטר, איתמר מרום ואדר גרוף מנסים לפתח תוכנה לעריכה מקוונת של קטעי וידאו ביוטיוב - כך שלא יהיה צריך להשתמש בתוכנת עריכה למחשב. שכטר אומר כי יש מספר כלים כאלה ברשת, אך הצוות שלו מקווה להציע כלים בסיסיים ופשוטים שיוכלו לשמש כל מי שמעלה סרטים.
האם אפשר לעשות משהו כזה תוך 24 שעות? שכטר אומר שהוא לא בטוח, אך מקווה להגיע עד תום הפרוייקט למוצר בסיסי כלשהו, ולהוסיף אפשרויות ככל שיותיר לו הזמן.
תקציבים לילדים - דניאל אוחיון, שחר גבירץ, טל דרומי וסרגיי מליך מפתחים כלי לניהול תקציבים המיועד לילדים ובני נוער. הוויכוחים ביניהם, בזמן שביקרנו, התמקדו סביב העיצוב - והאם אפשר להסתפק בלוגו ושלוש לשוניות בלבד בשביל ליישם מוצר כזה.
אוחיון, רק בן 15, אומר כי מאחר שילדים בגיל הזה מסתמכים בעיקר על דמי כיס, עליהם לדעת לנהל נכון את הכסף ולשמור מספיק לבילויים, נסיעות והוצאות אחרות. אוחיון אופטימי ואומר כי ניהול נכון של הכסף אף יחסוך להורים את התשלום.
מה הגודל? עידו טל, יוני בולקין, אורן יומטוב וניקיטה לשצ'נקוב רוצים לעזור לאלה מבינינו שמבצעים רכישות באינטרנט. הטכנולוגיה שלהם יודעת לזהות את גודל המסך והרזולוציה, ולהתאים אליהם את גודל המוצר באתר הקניות - כך שיראה בגודל אמיתי.
כך, הם הדגימו כי מכשיר אייפוד (איך לא?) יתפוס את השטח האמיתי, בין אם זה על מסך של מחשב נייד, ובין אם זה על מסך גדול של מחשב שולחני. ואם קונים מסך או משהו קצת יותר גדול? "תצטרך כבר להקרין את זה על מסך של קולנוע", התלוצץ טל.
סביבה טכנולוגית
בן-בסט מספר כי יכל להקים את אולם "הגיק הגדול" באוניברסיטה, אך בחר במרכז הפיתוח של מיקרוסופט, על מנת לספק לנערים סביבה של תעשייה טכנולוגית. התחושה של עבודה במרכז הייטק בהרצליה מספקת להם השראה, לדבריו.
לפעילויות רבות של חברתו, מגייס בן-בסט דמויות מעולם הההיי טק והסארטאפים, על מנת שיעזרו וינחו את הנערים בפעילויות שונות. בפרויקט הגיק הגדול, מגיעים עובדים שונים של מרכז הפיתוח של מיקרוסופט לנסות ולעזור.
"באתי לגבש איתם בדיוק מה הם עושים, מי הלקוחות שלהם, ואיך המוצר שלהם יכול לשרת את הלקוחות", מספר אביגד אורון, אחד מאנשי מיקרוסופט שמלווה את הנערים.
לראות את הראשוניות
אורון מספר כי הנערים מתלהבים לרוץ למקלדת ולהוציא מוצר מבין האצבעות, אך פחות מסתכלים על התמונה הכללית העסקית של מוצר טכנולוגי.
"אפשר לפתח מהרעיונות שלהם דברים ממש מגניבים", הוא מספר. כמי שעבר מסטארטאפ לחברה גדולה ועבד עם סטארטאפיסטים, מספר אורון על התמימות של הנערים שנמצאים בתחילת הדרך, "זה נורא יפה לראות את הראשוניות", מסכם אורון.