הימין נגד ברק: ביטול ההסדר - קרע ופגיעה בצבא
תגובות נזעמות בחוגי הימין בעקבות החלטת שר הביטחון לבטל את ההסדר עם ישיבת הר ברכה. ברוך מרזל אמר כי "יש להסיר את הכפפות ולהילחם בשלטון העוין", ואחרים הזהירו כי המהלך יפגע בצה"ל ובמדינה: "זה מעשה שחצני ולא-דמוקרטי". ח"כ הרשקוביץ: דווקא הרב מלמד ייצא נשכר מההחלטה
אחרי ההוצאה התקדימית של ישיבת הר ברכה מההסדר, מטח של האשמות כלפי שר הביטחון. גורמי ימין הזהירו הערב (יום א') כי החלטתו של אהוד ברק להוציא את הישיבה מההסדר תגרום למחלוקת בעם ולפגיעה בצה"ל. הם כינו את המהלך "צבוע" ו"אנטי-דמוקרטי", וטענו כי הוא נעשה מתוך מניעים אישיים.
פעיל הימין ברוך מרזל הגדיל לעשות, ואמר כי "ממשלת ברק ונתניהו הכריזה מלחמה על השם, תורתו וארצו". מרזל לא
היסס לומר כי "יש להסיר את הכפפות, ולצאת במלחמה בשלטון עוין זה, כולנו הר ברכה. ברק עוד יפרק את צה"ל".
הערב פג האולטימטום שהציב סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, לרב ישיבת הר ברכה, אליעזר מלמד, ליישר קו עם שאר ישיבות ההסדר, ולגנות את גילויי הסרבנות האחרונים בצה"ל. מלמד לא עשה זאת, וגם לא התייצב לשימוע שביקש לערוך לו בנושא שר הביטחון. לפיכך החליט ברק לממש את האיום, ולהוציא את הישיבה מההסדר עם צה"ל.
בפורום המשפטי למען ארץ ישראל היו עדינים יותר ממרזל, אבל אמרו כי מעשהו של ברק "אנטי-דמוקרטי". לדבריהם, "השר מצפצף על החוק כשהוא נוגע אליו, ומחמיר כשמדובר ביריבים פוליטיים. אסור לשר הביטחון לעשות שימוש בסמכותו כדי לכפות עמדות פוליטיות על רבנים". לדבריהם, זהו צעד שיביא למחלוקת בעם ויפגע בצה"ל.
מתיישבי בנימין והשומרון: לתמוך ברב מלמד
יושב ראש הבית היהודי, דניאל הרשקוביץ, אמר כי חוסר ההידברות בין שר הביטחון לרב מלמד עלול להמיט אסון. הוא הוסיף כי בכוונתו לשוחח עם ברק בעניין, במטרה לנסות לשנות את החלטתו. "ההחלטה הופכת את הרב מלמד לקדוש מעונה, ומעניקה פרס דווקא לתומכים בתופעה המסוכנת של הסרבנות", אמר הרשקוביץ.
ועד מתיישבי בנימין והשומרון פרסם הודעה, לפיה "החלטתו השחצנית של ברק לסגור את הר ברכה יוצרת קרע מיותר בעם, ותפגע אך ורק בצבא. ברק באטימותו האופיינית מאיץ את הנתק בין צה"ל לבין המתיישבים היהודים, המוציאים מקרבם את מיטב הלוחמים". בוועד קראו לכל ישיבות ההסדר לעמוד מאחורי הרב מלמד, ולהוקיע את התנהגות ברק.
ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, כינה את החלטת ברק "צבועה". מסיקה אמר כי "בעוד שברק מתחנף למילייה החברתי של אוניברסיטאות, שהמרצים בהן מסיתים נגד קיומה של מדינת ישראל והשירות בצה"ל, ומוציאים את דיבת המדינה בכל מקום בעולם, הוא רודף דווקא מוסד חינוכי מהשורה הראשונה, שהוציא מתוכו כבר מאות קצינים קרביים מהטובים שיש".
יו"ר האיחוד הלאומי, ח"כ יעקב כץ, אמר כי "תחת שלטון נתניהו וברק נגזרות גזירות איומות על קודשי ישראל: הקפאת העם והארץ וכעת גם ניסיון כיבוי מאור התורה. מאז אנטיוכוס והורדוס לא נגזרו גזירות שכאלו על העם היהודי". כץ הגדיר את המהלך "אימוץ תרבות הגויים". ההנהגה הצעירה במפלגה קראה לנערים המתלבטים בין הישיבות השונות לבחור בהר ברכה כדי לחזק אותה ואת העומד בראשה.
חבר הכנסת מיכאל בן-ארי מהאיחוד הלאומי,
אמר כי "ברק בדרכו הכוחנית פוגע בביטחון מדינת ישראל", וטען כי מי שייפגע כתוצאה מההחלטה הם צה"ל והמדינה: "ביטול ההסדר עם גיבורי ישיבת הר ברכה הוא פעולה דורסנית לניפוח האגו של פוליטיקאי בתום דרכו".
ח"כ יריב לוין מהליכוד אמר כי "ברק עושה פוליטיקה על חשבון המתגייסים", וקרא לו לשקול שנית את החלטתו, "שעלולה לגרום נזק בלתי הפיך". מנגד, בירך חבר הכנסת ניצן הורוביץ על החלטת שר הביטחון. "כאשר חייל צה"ל מעדיף את דברי הרב על פני המפקד, זה איום בלתי נסבל על יסודות המדינה", אמר. הוא קרא "לפעול בתקיפות נגד כל רב המטיף נגד שלטון החוק".