שתף קטע נבחר
 

זן נכחד ומנומש: 10 עובדות על ג'ינג'ים

הם מפחדים יותר מרופאי שיניים, יש פסטיבל שמוקדש רק להם, ובסקוטלנד הם 13% מהאוכלוסיה: 10 דברים שלא ידעתם על האנשים האדומים

1. נמשים ועור חיוור

הג'ינג'יות נוצרת עקב מוטציה בקולטן מלנוקורטין שבכרומוזום ה־16. קולטן זה אחראי על ייצור כימיקלים הקשורים לפיגמנטציה. המוטציה מתבטאת לא רק בגוון שיער ג'ינג'י, אלא גם בעור חיוור וזרוע נמשים.

 

2. ויטמין D ומלנומה

המחסור במלנין גורם לכך שהג'ינג'ים מסוגלים להפיק כמות מספקת של ויטמין D מחשיפה קצרה לקרני השמש, אך לעומת זאת, כמות קטנה של קרני UV מספיקה להם כדי לפתח בגופם מלנומה או סוגים אחרים של סרטן עור.

 

3. עניין של גיאוגרפיה

בארצות שאין בהן הרבה אור שמש יש יותר ג'ינג'ים. כך, בעוד שבאוכלוסיות העולם יש 1%־2% ג'ינג'ים, בארצות הברית יש 2%־6%, באירלנד ובווילס 10% ואילו סקוטלנד מובילה עם 13%.

 

4. חרדה דנטלית

מחקר שהתפרסם השנה במגזין איגוד רופאי השיניים האמריקאיים (The Journal of the American Dental Association) מצא שלג'ינג'ים יש רמת חרדה גבוהה יותר מטיפולי שיניים ושיש ביניהם אחוז כפול של אנשים הנמנעים מלבקר אצל רופא השיניים.

 

5. הזן הנכחד?

כדי להיוולד ג'ינג'י צריך הילד לקבל משני הוריו מוטציה רצסיבית של הגן. בעבר, כשאנשים נישאו בעיקר לבני עמם, הסיכוי לכך היה סביר. היום, כשלאהבה אין גבולות, פוחתים הסיכויים לכך, כי הילד מקבל מוטציה רצסיבית רק מאחד מהם. עם זאת הוא עדיין נושא את המוטציה כך שהפוטנציאל לג'ינג'יות קיים.

 

6. כלבים ג'ינג'יים

יש דבר כזה. מתברר שגם האייריש סטאר, הגולדן רטריוור והלברדור שפרוותם צהובה/אדמונית נושאים את אותה מוטציה גנטית ג'ינג'ית.

 

7. הפסטיבל האדום

בפסטיבל ה־Redhead Day המתקיים כל שנה בסוף השבוע הראשון בספטמבר, בעיר ברדה שבהולנד, מתכנסים אלפי ג'ינג'ים כדי לחגוג את אדמוניותם ואת האמנות המייצגת אותם.

 

8. ג'ינג'י עצבני

לידיעתכם: גם אם אתם מכירים אחד כזה, עדיין לא התפרסם מחקר שהוכיח שיש חיה כזאת.

 

9. מחלות של ג'ינג'ים?

בישראל התגלה לאחרונה גן שאחראי למחלה בשם תסמונת הקרנית השבירה, מחלת עיניים שמתבטאת בעכירות בקרנית ועלולה להוביל לעיוורון. המחלה מתרחשת כמעט אך ורק אצל ג'ינג'ים.

 

10. האדום הקדמון

הידעתם? יש מחקר שהוכיח שאפילו האדם הקדמון שאנו מדמים אותו כעב־גוף ובעל רעמת שיער שחורה נשא את המוטציה הגורמת לגן שיער ג'ינג'י.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' אוהד בירק, מנהל המכון הגנטי במרכז הרפואי סורוקה; פרופ' אלון פרס, מנהל המכון הגנטי במרכז הרפואי שיבא


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם הכלב שלה ג'ינג'י
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים