שתף קטע נבחר

 

"סוחר נשק סרבי אחראי למשלוח הנשק בתאילנד"

מכון מחקר שבדי שעוקב אחר סחר הנשק בעולם טוען כי טומיסלאב דמנינוביץ', הוא שעומד מאחורי משלוח הנשק הגדול שיצא מצפון-קוריאה בדרכו ככל הנראה למזה"ת. דמנינוביץ' רכש את המטוס מחברה המזוהה עם סוחר הנשק הנודע ויקטור בוט

המטוס שנתפס בסוף השבוע בדרכו מצפון-קוריאה ככל הנראה לאוקראינה כשעליו 35 טונות של אמצעי לחימה, ידוע כמטוס תובלה המשמש סוחרי נשק להברחותיהם. מכון מחקר שבדי דיווח אמש (יום ב') כי חשף את זהותו של בעל המטוס באמצעות מעקב אחר היסטוריית הבעלות עליו. מדובר בסוחר נשק סרבי.

 

על-פי הדיווח, המטוס - שעצר בבנגקוק לתדלוק חירום ואז נתפס -  הגיע לצפון-קוריאה מאוקראינה. על-פי הערכות, הוא היה בדרכו לפרוק את הנשק במזה"ת. קודם למשימה זו, היה קשור המטוס למשלוחי נשק לליבריה, סיירה לאון, קונגו, סומליה, סודן וצ'אד. לפני כחודשיים בוצע באמצעות המטוס משלוח נשק ממדינות הבלקן לבורונדי שבאפריקה.

 

"נפתרה התעלומה שאפפה את המטוס. עתה אנו יודעים את מי לשאול מה היה היעד הסופי של כלי הנשק", הצהיר יו גריפית'ס, חוקר במכון המחקר הבינלאומי לשלום של שטוקהולם, המנטר את תנועת סחר נשק בעולם.

 

לדבריו, לאחרונה היה המטוס רשום על שמה של חברת "Beibars" הקשורה לסוחר הנשק הסרבי טומיסלאב דמנינוביץ'. החברה קנתה את המטוס מאחת משלוש חברות השייכות, לטענת משרד האוצר האמריקני, לוויקטור בוט, סוחר הנשק הרוסי. בוט עצור בתאילנד בחשד שהתכוון למכור נשק למורדים קולומביאניים (FARC).

 

לדברי גריפית'ס, למרות שהבעלות על מטוסים מסוג זה משתנה באופן תכוף, האנשים שמפעילים את הטיסות הם תמיד אותם סוחרי נשק.

 "הם כמו להקות ציפורים נודדות, המטוסים האלו. הם (סוחרי הנשק) משנים מחברה אחת לאחרת, אחרי שהחברה הראשונה נסגרה מסיבות ביטחוניות או שזוהתה". גריפית'ס הוסיף כי לסוחרי נשק כמו דמנינוביץ' יש היסטוריה ארוכה של משלוחי נשק לאזורי עימות כגון רואנדה או קונגו.

 

בתוך כך, האריכו הרשויות בתאילנד את מעצרם של אנשי צוות המטוס ב-12 יום נוספים. משלוח הנשק הגדול כלל בין היתר מערכות טילים שונות, רימוני יד וחומרי נפץ. בשטר המטען של המטוס נכתב כי הוא מוביל ציוד לקידוח נפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאן יועדו כלי הנשק?
צילום: רויטרס
אנשי הצוות במעצר
צילום: רויטרס
ויקטור בוט (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים