בלי בשר: מהו המזון שמספק הכי הרבה ברזל?
המקור העשיר ביותר לברזל מגיע כמובן מהבשר לסוגיו, אך אם אתם צמחונים או טבעונים, או סתם לא אוהבים לאכול הרבה בשר, תוכלו לקבל אותו משעועית, פולי סויה או עדשים. דירוג המזונות עתירי הברזל
הברזל הוא אחד המינרלים החשובים בגוף. הוא מספק חמצן לתאי הגוף באמצעות ההמוגלובין בדם, מעורב ביצירת מיוגלובין (צבען המאחסן חמצן בשרירים בזמן מאמץ), משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה בתאים, ומשפר את יכולת הלמידה והריכוז. חסר בברזל בא לידי ביטוי בצבע עור חיוור, חולשה, עייפות, סחרחורות, שינויים בתיאבון, בחילות ונשירת שיער.
הכמות היומית המומלצת של ברזל משתנה בהתאם לגיל ולמין: 10 מ"ג מלידה עד 6 חודשים; 10־15 מ"ג מגיל חצי שנה עד
3 שנים; 10 מ"ג מגיל 4־10; 18 מ"ג לבנים מגיל 11־18 ובנות מגיל 11־50; 10 מ"ג לגברים מגיל 19 ומעלה ונשים מעל 51.
בתקופת ההיריון וחודשיים־שלושה לאחר הלידה יש דרישה מוגברת לברזל (כ־15 מ"ג).
המקור העשיר ביותר לברזל הוא הבשר לסוגיו. שלא כמו במזון מהצומח, ברזל מהחי נספג בגוף בצורה טובה יותר מברזל מהצומח. אך אם אתם צמחונים או טבעונים תוכלו לשדרג את ספיגת הברזל שלכם על ידי שילוב מזונות המכילים ויטמין C (פירות הדר, עגבנייה, גויאבה, גמבה).
לעומת זאת, סידן וקפאין מפריעים לספיגת הברזל לכן אל תאכלו חלב ומוצריו ואל תשתו קפה, קולה או תה כשעה לפני הארוחה ואחריה. מעבר לכך, יש ירקות כמו תרד (שדווקא עשיר בברזל) אך הוא מכיל חומצה אוקסלית המפריעה לספיגתו.
המזון | הכמות | ברזל במ"ג |
שעועית לבנה מבושלת | 1/2 כוס | 3.2 |
פולי סויה מבושלים | 4 כפות | 3.1 |
עדשים מבושלות | 1/2 כוס | 2.5 |
דגני בוקר מועשרים | 1/2 כוס | 2.4-2.5 |
שקדים | 50 גרם | 2.1 |
פטרוזיליה קצוצה | 2 כפות | 2 |
טחינה גולמית | כף | 1.7 |
אגוזי מלך | 50 גרם | 1.2 |
אבוקדו גדול | חצי יחידה | 0.8 |
חלמון ביצה | יחידה | 0.7 |
עגבניה | יחידה | 0.7 |
צימוקים | 25 גרם | 0.5 |
פלפל אדום | יחידה | 0.5 |
תפוח אדמה מבושל בינוני | יחידה | 0.4 |