יו"ר ועדת החקירה: רשות המים החריפה המשבר
החסכמים שלא הגיעו, ההנחיות הסותרות בנוגע להשקית גינות, היטל הבצורת שקודם ואז הוקפא, והטיפול בתעריפי המים. ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים קובעת בדו"ח ביניים כי מחדלים גרמו למשבר המים ועצירת הגשם רק החריפה את המצב. בראיון ראשון על המסקנות אומר יו"ר הוועדה ל-ynet: "הציבור מבולבל ולא יודע מה רוצים ממנו"
ועדת החקירה הממלכתית לניהול משק המים, שבוחנת בין היתר את הכשלים שהובילו למשבר החמור, כותבת בימים אלה את הדו"ח הסופי שלה שיתפרסם בקרוב. היום (ד') מפרסמת הוועדה מסקנות ביניים שמתמקדות בקבלת ההחלטות בנושא החיסכון במים, בהיטל הבצורת ובהעלאת התעריפים הצפויה.
את מסקנות הביניים הגישה ועדת החקירה - בה חברים השופט בדימוס פרופ' דן ביין, פרופ' יורם אבנימלך ופרופ' יואב כסלו - לוועדה לביקורת המדינה של הכנסת.
רשות המים בילבלה את הציבור
בראיון ראשון שהעניק ל-ynet מתייחס פרופ' ביין למסקנות הביניים, ומסביר מדוע משק המים זקוק להיטל הבצורת וגם להעלאת תעריפי המים. הוא גם מותח ביקורת על האופן שבו ניהלה רשות המים את צעדי החיסכון, שלבסוף גרמו דווקא להחרפת המשבר. "רשות המים פעלה בחוסר עקביות ובחוסר בהירות וזה גרם לבלבול ציבורי. עד היום הציבור בישראל מבולבל ולמעשה חלק ממנו - וזה נשמע גם מצד חברי כנסת - כלל לא סבור שיש משבר מים", אומר ביין.
עוד באותו נושא:
- ראש רשות המים: ישראל לא חזתה את המשבר
- ראש רשות המים: ייתכן שבמס הבצורת היו טעויות
- הגשם מחק את ההחלטות: למה לא התחילו להתפיל בזמן
כבר בתחילת השיחה מדגיש ביין כי הבילבול שנוצר הוא, אולי יותר מכל, מה שהניע את הצורך בפרסום מסקנות ביניים. "הרגשנו שכמה אמירות בסיסיות חייבות להיאמר. הסערה התקשורתית של התקופה האחרונה, לצד הדיווחים הסותרים והבלבול הציבורי בנושא, הביאו למצב שהרגשנו שהציבור פשוט לא מבין מה קורה".
בדו"ח הביניים מקדישים חברי הוועדה פרק נרחב להתנהלות הלא-עקבית של רשות המים. כך למשל הם מותחים ביקורת על הודעת הרשות על איסור השקיית דשאים ציבוריים, שלאחר מכן התחלפה בהצהרות על איסור השקיית גינות או דשא פרטי.
חבל שהיטל הבצורת הוקפא
חברי הוועדה גם מותחים ביקורת על ההחלטה להקפיא לבסוף את היטל הבצורת עד לאביב "לאור ההתנגדות בכנסת ובציבור...".
האם שגתה רשות המים כשהסכימה להקפיא את ההיטל? פרופ' ביין סבור שכן. "ההיטל הוא אמצעי לגיטימי לחיסכון במים ואם מקפיאים אותו יש לספק במקומו אמצעי אפקטיבי אחר. היתה פה כניעה ללחצים. אני לא רואה שום סיבה שבגללה יש להקפיא אותו".
בדו"ח עצמו, אגב, נשמעים חברי הוועדה בוטים אף יותר ומאשימים את הרשות "בחוסר עקביות בהחלטות ושינוי החלטות תוך זמן קצר, תחת לחץ של גורמים אינטרסנטים וכניעה להלכי רוח פופוליסטיים".
בגלל כשלון החסכמים - הציבור בזבז מים
אולם בזאת לא תמה ההתנהלות המבולבלת: חברי ועדת החקירה מזכירים כי החלטת רשות המים לחלק חסכמים ולהתקינם בחינם בכמליון בתי אב עד יוני 2009 לא בוצעה מעולם. "כשלון התכנית להתקנת החסכמים הביא לנזק נוסף, עקיף, שכן הציבור שהסתמך על פרסומי הרשות... לא פעל להתקין חסכמים בעצמו. כך נמנע ממשק המים החסכון הנוסף", הם כותבים.
אחד הצעדים לפתרון אותם מציעים חברי הוועדה הוא העלאת תעריפי המים. "המים צריכים לשקף את העלות האמיתית שלהם. יש פה עיוות ומי שצריכה לנהל את המהלך היא מועצת המים ולא הכנסת או הדרג הפוליטי", מסביר ביין. מועצה זו מורכבת מנציגי משרדי ממשלה ונציגי ציבור, כפי שנקבע בחוק רק לאחרונה. "אם לא מעלים את התעריפים, אין ברירה אלא להגדיל את התקציב מצד המדינה".
מחדלים גרמו למשבר המים; עצירת הגשם רק החריפה אותו
אבל למרות הביקורת על דרך קבלת ההחלטות ברשות המים, מבקש ביין להבהיר כי הוועדה איננה מחפשת "לערוף ראשים": "הבעיות הקיימות במשק המים והלחצים הסותרים שעומדים בפני אנשי רשות המים הם קיצוניים, וחשוב להבין שגם אין לנו כוונה לנהל במקומם את משק המים", הוא אומר.
יחד עם זאת, במסמך מסקנות הביניים שהם מפרסמים, כותבים חברי הוועדה כי "המשבר אמנם הוחרף עקב רצף של שנים שחונות, אך הוא בעיקרו של דבר תוצאה של מעשים ומחדלים של הגורמים השונים האמונים על משק המים". בהמשך הם מזהירים כי "אם לא יתוקנו ליקויים אלה, ובהקדם, קיים חשש שלא רק שפתרון המשבר הנוכחי ידחה לזמן רב, אלא שמשברים דומים יחזרו גם בעתיד".
יתרה מזאת: ביין מדגיש עובדה בסיסית לכאורה, שלדעתו דורשת הבהרה: "חשוב לי מאוד להבהיר שיש בישראל משבר מים, ולא רק זאת אלא שהוא בעיצומו. גם שנה גשומה מאוד לא תפתור את המצב".
הוא לא הסכים להתייחס למסקנות הסופיות של ועדת החקירה ואמר רק: "בדו"ח הסופי אנו נתמקד בתהליכי קבלת ההחלטות וגם בשינויים מבניים של המוסדות שמקבלים את ההחלטות".
תגובות
מרשות המים נמסר כי ילמדו את הדו"ח ויגיבו בהתאם.
| ||||||
|
שר התשתיות עוזי לנדאו מסר בתגובה: "מהמלצות דו"ח הביניים של וועדת ביין עולה בבירור כי לו הייתה יד מכוונת המתווה מדיניות למשק המים תוך ראייה ותכנון לטווח ארוך לא היה צורך לעשות שימוש באמצעים חריפים לחיסכון במים כמו היטל. מדובר לא רק בנושאים מקצועיים, אלא גם ובעיקר ערכיים ולכן, על מנת לנהל משק מים לא די בגוף מקצועי.
"על הממשלה להתוות לגורם המקצועי את המדיניות שלאורה ובכפוף לה עליו לקבוע את העקרונות המקצועיים. עוד הוסיף לנדאו: "היטל הבצורת הוא סימפטום למחלה ארוכת שנים שהמזור לה הוא קביעת בעל-בית למשק המים בישראל".